Předčasné důchody a úprava výchovného: Poslanci schválili dílčí důchodové změny

Poslanci na aktuální schůzi schválili novelu zákona, která zavádí předčasné důchody pro záchranáře a podnikové hasiče, změny nároků na výchovné a také snížení důchodů vysokých představitelů minulého režimu.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Poslanci jednali o důchodech.

Senátoři před nedávnem neschválili novelu zákona o důchodovém pojištění, která má zajistit dřívější důchod pro zdravotnické záchranáře po 20 letech ve službě. Návrh vrátili do Poslanecké sněmovny s pozměňovacím zákonem, podle kterého by nárok na dřívější důchod bez krácení důchodu měli mít také podnikoví hasiči.

Poslanci nyní tento senátní požadavek podpořili a schválili. Součástí návrhu jsou i některé další již dříve schválené změny, které budou také platit. Jde o následující:

  • Přední představitelé minulého komunistického režimu (například ti, kteří působili ve vysokých funkcí StB, SNB či u Pohraniční stráže) by měli mít krácené důchody. Lidé, kteří působili ve vysokých politických a dalších funkcích, budou mít kráceny důchody o 300 korun za každý rok této práce.
  • Lidé pobírající takzvané transformované důchody by měli mít také nárok na výchovné 500 korun. Mělo by také dojít ke zmírnění přísných podmínek, které mohou způsobit krácení výchovného při pobírání vdovských důchodů. Více jsme o těchto změnách psali v tomto článku.

Zavedení předčasných důchodů pro záchranáře a také podnikové hasiče by mělo začít platit už od začátku roku 2023, protože dříve schválená pravidla obsahují chybu a není možné je aplikovat v praxi. Totéž se týká změn v oblasti výchovného, protože výchovné se má začít vyplácet rovněž od ledna 2023.

Čekání na prezidenta

Ministr Marian Jurečka už při dřívějším jednání v Senátu upozornil na možné riziko, že prezident Miloš Zeman bude tento návrh vetovat. Toto případné veto by také museli poslanci přehlasovat, jinak by se vyskytly komplikace s výplatou výchovného.

„Musím zmínit obavu, kterou mám, která je na místě. Pokud by došlo k tomu, že by se tady případně pan prezident rozhodl tento zákon vetovat, můžeme se dostat do velkého problému, že bychom neměli účinnost tohoto zákona k 1. lednu, což by de facto způsobilo neschopnost ČSSZ řešit i pro desetitisíce lidí v této zemi například aplikaci a výplatu toho výchovného,“ konstatoval ministr Jurečka.

Nyní se tedy bude čekat na podpis prezidenta. Pokud návrh podpoří a podepíše, žádné komplikace se neobjeví a výchovné se začne od ledna 2023 vyplácet. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) již v této souvislosti zveřejnila detaily, jak bude vyplácení výchovného probíhat. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Marian Jurečka prosadil snížení důchodů prominentům komunistického režimu

Další návrhy ANO a SPD

Na programu aktuálně probíhající schůze poslanců jsou ještě další tři návrhy týkající se změn důchodů. Tyto návrhy jsou teprve v prvním čtení, což znamená, že poslanci budou rozhodovat o tom, zda se jimi budou zabývat, nebo je přímo zamítnou:

  • Poslanci hnutí ANO navrhují, aby všichni důchodci dostali jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 6000 korun.
  • Poslanci SPD navrhují, aby se zvýšila základní výměra důchodu. Nyní tvoří 10 % průměrné mzdy a podle návrhu by se měla zvýšit na 13 %.
  • Dále poslanci SPD navrhují, aby se minimální důchod zvýšil na 15 200 korun. Detaily návrhu jsme popsali v tomto článku.

Tyto tři návrhy již projednala vláda a vyjádřila k nim nesouhlasné stanovisko. A vzhledem k tomu, že vládní poslanci mají v Poslanecké sněmovně většinu, není příliš pravděpodobné jejich prosazení.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu