Ministr Stanjura naznačil změny výchovného: Ve hře je adresnější zacílení

Výchovné za děti k důchodu se začne vyplácet teprve v lednu příštího roku, ale už v dohledné době se bude jednat o změnách parametrů. Nastínil to ministr financí Zbyněk Stanjura, podle kterého je jednou z variant adresnější zacílení nebo specifičtější výběr skupiny důchodců, kteří ho potřebují.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

O ledna 2023 se začne stávajícím starobním důchodcům vyplácet 500 korun za každé vychované dítě a také se začne tento přídavek přiznávat novým žadatelům. Vládní politici ale budou zřejmě probírat případné změny, aby se výdaje na výchovné snížily. V rozhovoru pro deník E15 to řekl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Podle něj ke zrušení výchovného nedošlo, protože nebyl prostor, aby se to politicky dohodlo. „Za mě je to jedna z věcí k vážné debatě. Vždy to nemusí být jenom extrémní polohy, tedy buďto to nechám, nebo to úplně zruším. Já myslím, že legitimní debata je i o parametrech,“ uvedl ministr Stanjura s tím, že existují dvě krajní polohy pro případnou změnu. „Politicky je pravděpodobnější najít adresnější zacílení, případně to nechat, ale vybrat skupinu, která to skutečně potřebuje. A tím pádem ty celkové výdaje snížit,“ konstatoval.

„V politice nic není zavedeno na věčné časy. Mění se daňový systém, mění se důchodový systém. Mění se systém zdravotní péče, financování školství, hledá se nějaký optimální model, aby stát veřejné služby poskytoval, ale současně, aby to ufinancoval, takže tohle se balancuje. Já si umím představit parametrické změny systému, aby to bylo adresnější,“ vysvětil Zbyněk Stanjura s tím, že nyní koaliční strany povedou jednání o tom, zda a případně jak se výchovné změní.

Detailní představy o tom, jak by se mohly parametry výchovného změnit, zatím nejsou k dispozici. Portál České důchody ministra Zbyňka Stanjuru požádal o rozhovor k důchodové problematice, ve kterém by mohl popsat své vize, ale v tuto chvíli ho odmítl právě s tím, že se o všem bude jednat.

Rušení výchovného nehrozí

Zavedení výchovného bylo jedním z klíčových bodů KDU-ČSL, jejíž předseda Marian Jurečka momentálně vede ministerstvo práce a sociálních věcí. A ten již opakovaně řekl, že rušení výchovného je pro něj nepřijatelné. Výchovné totiž považuje za napravení nespravedlnosti vůči ženám, které pečovaly o děti.

„Výchovné beru jako krok, který je narovnáním nespravedlivého důchodového systému, který potrestal především naše maminky a babičky za to, že vychovaly tuto produktivní generaci. Tím, že část života obětovaly tomu, že vychovávaly děti, nedělaly kariéru, nerostly jejich příjmy a potom měly nižší základ pro výměru důchodu. A toto je jasné narovnání této nespravedlnosti,“ vysvětlil Marian Jurečka poté, co Národní ekonomická rada vlády (NERV) navrhla, že by se výchovné mělo zrušit.

V současné době již dochází k určité změně parametrů výchovného. Poslanci schválili návrh, podle kterého by lidé pobírající takzvané transformované důchody měli mít také nárok na výchovné pro děti. Mělo by také dojít ke zmírnění přísných podmínek, které mohou způsobit krácení výchovného při pobírání vdovských důchodů.

Senátoři nicméně tento návrh nepodpořili a vrátili příslušnou novelu s pozměňovacími návrhy. V současné době se čeká, zda se tato novinka stihne schválit do konce roku. Podrobněji jsme o této situaci psali v tomto článku.

TIP: Podrobný návod k tomu, jak se bude výchovné od ledna 2023 vyplácet, jsme popsali v tomto článku. A tady najdete přehled lidí, kteří nedostanou výchovné automaticky a musí o něj požádat

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu