Skupina NERV navrhuje zrušení výchovného k důchodu. Jurečka to jednoznačně odmítá

Současní a budoucí důchodci se nemusí obávat, že by došlo ke zrušení výchovného, jak v souboru opatření navrhuje Národní ekonomická rada vlády (NERV). Ministr Marian Jurečka konstatoval, že jde o narovnání nespravedlnosti v podobě nižších důchodů žen a že je na tom politická shoda.

Foto: Profimedia
Ministr Marian Jurečka

Skupina expertů NERV představila minulý týden dokument se souborem opatření, která by měla pomoci stabilizovat veřejné finance. Jedním z návrhů je také úplné zrušení výchovného, tedy zvýšení důchodu o 500 korun za každé vychované dítě.

Tento bonus se začne vyplácet od ledna 2023, nicméně NERV ho považuje za nekoncepční a upozorňuje, že bude stát rozpočet 19 miliard korun ročně.

„Je to zbytečné přidání dalšího parametru do důchodového systému. Nelze zpochybnit, že tento bonus by pomohl velkému množství lidí, zejména žen, obsahuje ale několik nedořešených problémů (například přidělení bonusu vdovcům, kteří dítě převážně nevychovávali) a ve špatné situaci současných veřejných financí jde o jednu z největších nových výdajových položek, proti které vláda nenašla adekvátní příjmy či snížení výdajů na straně druhé,“ stojí ve zdůvodnění.

Část důchodců se začala obávat, že o slíbené peníze navíc přijdou, i když jde zatím pouze o odborné návrhy pro vládu. I do redakce portálu České důchody dorazilo několik dotazů od důchodkyň, které si nebyly jisté, zda výchovné opravdu dostanou. Nic takového ale nehrozí.

Narovnání nespravedlnosti

Ministr Marian Jurečka všechny současné i budoucí důchodce uklidnil a konstatoval, že rušení výchovného rozhodně není v plánu. Při bilančním setkání s premiérem Petrem Fialou na ministerstvu práce a sociálních věcí řekl, že jde o bonus, na kterém mezi politiky při schvalování panovala široká shoda.

„Ne, nebudeme o tom uvažovat. Samozřejmě tady nějaké takové nápady byly, ale pro nás jako pro lidovce to byla velká priorita. My jsme ji tady zhruba pět let prosazovali,“ odpověděl Marian Jurečka v rozhovoru pro DVTV na otázku, zda vláda k rušení výchovného přistoupí. Podle něj mají ženy objektivně v průměru o 2500 korun nižší důchody než muži, přičemž hlavním důvodem je to, že se část života věnovaly výchově dětí.

„Výchovné beru jako krok, který je narovnáním nespravedlivého důchodového systému, který potrestal především naše maminky a babičky za to, že vychovaly tuto produktivní generaci. Tím, že část života obětovaly tomu, že vychovávaly děti, nedělaly kariéru, nerostly jejich příjmy a potom měly nižší základ pro výměru důchodu. A toto je jasné narovnání této nespravedlnosti,“ vysvětlil ministr v rozhovoru.

Podle něj jde také o jasné vyjádření toho, že český důchodový systém není postaven výhradně na ekonomické zásluhovosti, ale že oceňuje také zásluhovost za výchovu. „Je důležité, aby tento prvek v systému byl,“ doplnil Marian Jurečka.

Poslanci schválili výchovné za děti i pro transformované důchody

Na výchovném je shoda

O tom, že se výchovné v dohledné době nezruší, svědčí i nové rozhodnutí poslanců, podle kterého by se výchovné mělo vyplácet také lidem, kteří pobírají takzvané transformované důchody. Poslanci tento návrh, který podpořil i sám ministr Jurečka, schválili minulý týden. Podpořila ho většina poslanců napříč všemi sněmovními stranami, takže politická shoda na zachování výchovného je opravdu velmi silná.

Výchovné se začne vyplácet od ledna 2023. Většina současných důchodkyň ho získá automaticky a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) jim pouze odešle oznámení o zvýšení důchodu. Týká se to i těch, kteří požádají o důchod ještě v tomto roce – nejprve jim bude vypočítán důchod bez výchovného a hned od ledna ho ČSSZ zvýší. Část lidí, jde například o muže, kteří vychovávali dítě delší dobu, ale musí o zvýšení požádat.

Podle schválených pravidel se bude částka 500 korun za dítě od roku 2024 pravidelně valorizovat. Vždy od 1. ledna se částka zvýší o tolik, o kolik se zvýší procentní výměra důchodu v rámci řádné valorizace. Pokud se tedy procentní výměra zvýší o 5 %, zvýší se i výchovné za dítě o 5 %. A v případě, že v předchozím roce proběhne i mimořádná valorizace, zvýší se bonus i o toto procento.

(Například valorizace procentní výměry v lednu 2023 bude činit 5,1 %, takže výchovné by se v této souvislosti zvýšilo o 25 korun. V příštím roce ale ještě navýšení nebude, jak už bylo uvedeno, zvyšování začne pravidelně až od ledna 2024.)

Foto: LADISLAV KŘIVAN/MAFRA/Profimedia

Více k tématu