Poslanci schválili výchovné za děti i pro transformované důchody

Na výchovné 500 korun za každé vychované dítě budou mít od roku 2023 nárok i všichni lidé pobírající takzvaný transformovaný důchod. Schválili to poslanci s tím, že jde o narovnání dosavadní nespravedlnosti. Návrh podpořil také ministr Marian Jurečka.

Poslanecká sněmovna PČR
Poslanci při jednání a hlasování.

Ještě před tím, než se v lednu 2023 začne vyplácet první výchovné k důchodu, se pravděpodobně změní pravidla. Poslanci totiž na svém jednání schválili návrh zákona, podle kterého by měli mít nárok na výchovné automaticky také všichni důchodci s transformovaným důchodem.

V současné době platí, že lidem pobírajícím invalidní důchod se tento důchod v 65 letech automaticky změní na důchod starobní ve stejné výši. A pokud zároveň nemají minimální dobu důchodového pojištění, ztrácí nárok na výchovné 500 korun za vychované děti. Poslanci se nyní svým hlasováním shodli, že toto pravidlo je nespravedlivé, a nárok na výchovné rozšířili.

Pro rozšíření výchovného hlasoval také ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který výchovné dlouhodobě prosazoval. Pokud nyní změnu podpoří také Senát a návrh podepíše i prezident republiky, získají výchovné všichni starobní důchodci, kteří splní podmínku pro výchovu dítěte.

Souběh s pozůstalostním důchodem

„Oceňuji, že poslanci napříč politickým spektrem podpořili mé pozměňovací návrhy, které umožní čerpat výchovné i těm osobám, u kterých se transformuje invalidní důchod na starobní. Umožní také čerpat výchovné u vdovských důchodů,“ uvedl po hlasování poslanec Vít Kaňkovský, který je jedním z předkladatelů tohoto návrhu.

Poslanci zároveň schválil i úpravu pravidla, podle kterého mohlo docházet ke krácení výchovného u některých starobních důchodců pobírajících vdovský či vdovecký důchod.

Podle současných pravidel platí, že pokud jsou vypláceny oba důchody, tak vyšší důchod se vyplácí v plné výši a nižší důchod se vyplácí ve výši poloviny procentní výměry. A vzhledem k tomu, že výchovné je součástí procentní výměry, mohlo by docházet ke krácení na 250 korun. A nyní schválená revize by této nespravedlnosti měla předcházet.

Výchovné k důchodu: ČSSZ upřesnila, jak se prokáže výchova dětí i rozhodování úředníků při sporu

Výchovné se bude valorizovat

Výchovné se začne vyplácet od ledna 2023. Většina současných důchodkyň ho získá automaticky a Česká správa sociálního zabezpečení jim pouze odešle oznámení o zvýšení důchodu. Někteří lidé (a bude se to případně týkat i těch s transformovaným důchodem) ale musí o výchovné požádat. Detailně jsme se žádostem věnovali v tomto článku.

Podle schválených pravidel se bude částka 500 korun za dítě od roku 2024 pravidelně valorizovat. Vždy od 1. ledna se částka zvýší o tolik, o kolik se zvýší procentní výměra důchodu v rámci řádné valorizace. Pokud se tedy procentní výměra zvýší o 5 %, zvýší se i výchovné za dítě o 5 %. A v případě, že v předchozím roce proběhne i mimořádná valorizace, zvýší se bonus i o toto procento.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR

Více k tématu