Vláda nemá scénář pro případný doplatek valorizace: Hledala by úspory nebo snižovala výdaje

Ministr financí Zbyněk Stanjura uvedl, že pokud Ústavní soud vyhoví stížnosti na snížení mimořádné valorizace důchodů, bude to vláda respektovat a je připravena doplatit důchodcům případné rozdíly. Konkrétní scénář ale připravený není, vláda totiž věří, že to nebude nutné.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Důchodci, politici i další lidé s napětím čekají na finální verdikt ohledně ústavní stížnosti na jednorázové snížení loňské mimořádné valorizace důchodů. Vláda se k tomuto kroku odhodlala poté, co byla zveřejněna nečekaně vysoká čísla o inflaci za leden 2023. Poslanci hnutí ANO poté její krok napadli u Ústavního soudu.

Ústavní soud nyní oznámil, že rozhodnutí bude zveřejněno už ve středu 24. ledna, a to za přítomnosti novinářů i veřejnosti. Jedním z možných scénářů je, že ústavní stížnost bude uznána a příslušná novela zákona, která valorizaci snížila, bude zrušena. Pak by se vláda Petra Fialy mohla dostat do situace, kdy by bylo nutné rozdíl mezi původní a sníženou valorizací zpětně doplatit.

Vláda s touto možností počítá, i když ji nepovažuje za pravděpodobnou. V rozhovoru pro televizi CNN Prima News to uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura, který je za rozpočet státu odpovědný. Byl by to právě on, kdo by musel najít peníze na případné doplatky důchodů.

„Vláda dělá všechno pro to, aby obhájila před Ústavním soudem svou legislativu a své kroky. Podle mě nemá cenu spekulovat, co se stane když… Ústavní soud příští středu vyhlásí své rozhodnutí, pak budeme vědět. A my, členové vlády, jsme dopředu říkali, že budeme respektovat rozhodnutí Ústavního soudu, nic jiného ani vláda dělat nemůže. A podle toho výsledku se zařídíme,“ řekl ministr Stanjura v rozhovoru.

Scénář doplatku vláda nemá

Ve státním rozpočtu je v současné době schválena rezerva ve výši 12 miliard korun, která je určená na nečekané výdaje. Případný doplatek do původní výše valorizace by ale byl vyšší, činil by přibližně 20 miliard korun. Proto by vláda musela hledat peníze v jiných oblastech. „Pak bychom případně našli úspory a některé jiné výdaje, které jsme plánovali, by se neuskutečnily. Ta částka není tak vysoká,“ vysvětlil Zbyněk Stanjura.

„Detailní scénář není, ale kdyby se to stalo, tak si s tím poradíme. Pokud věříte tomu, že to je správně, tak se přece nechystáte od prvního okamžiku na situaci, kdy ten váš zákon se ukáže jako nesprávný. To bychom nevěřili tomu, co děláme,“ konstatoval ministr financí.

Zároveň zopakoval, že bylo nutné mimořádnou valorizaci snížit, protože pokud by proběhla v původní výši, znamenalo by to neúměrně vysoké výdaje v následujících letech. „Ten dopad nebyl jenom v roce 2023 nebo 2024, ten dopad by byl zhruba 400 miliard v příštích zhruba 15 až 20 letech,“ řekl Stanjura.

Ministr Šalomoun: Budoucí důchody jsou legitimní očekávání, ale ochrana není bezbřehá

Fiala: Naše argumenty jsou silné

Prakticky stejný názor tento týden prezentoval také premiér Petr Fiala. „Nemohu předjímat a nevíme, jak rozhodne Ústavní soud. Musíme být připraveni samozřejmě na všechny varianty. Ale naše přesvědčení je, že argumenty, které vláda předkládá, jsou velmi silné,“ vysvětlil premiér Fiala v aktuálním rozhovoru pro portál Deník.cz.

Zároveň ujistil všechny důchodce, že v případě uznání ústavní stížnosti je vláda připravena doplatek realizovat. „Dobrý hospodář musí počítat se všemi variantami, a to pan ministr financí dělá,“ doplnil Petr Fiala.

Rozhodnutí Ústavního soudu může mít v podstatě tři závěry a dopady. Buď bude stížnost zamítnuta a vše zůstane v platnosti, nebo bude stížnost uznána za oprávněnou a zákon bude zrušen. Případně je možnost, že soudci uznají pochybení, ale zákon zůstane v platnosti, a poté zůstane i snížená výše valorizace důchodů. Podrobněji jsou možnosti popsány v tomto článku.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu