Při inflaci nad 5 % dojde k mimořádné valorizaci důchodů. Ministerstvo popsalo detaily procesu

Zákon o důchodovém pojištění stanovuje, že pokud rostou ceny o více než 5 procent, následuje mimořádná valorizace důchodů, a to nezávisle na řádné lednové valorizaci.

Foto: Adobe Stock
Důchodci sledují aktuální inflaci. (ilustrační foto)

Česko momentálně trápí vysoká inflace, která v září dosáhla meziročně úrovně 4,9 %. Právě inflace zvyšuje životní náklady a dostává do problémů domácnosti dlouhodobě ohrožené chudobou. Mezi ně patří také senioři s nízkými důchody, zejména pak ženy, které přišly o životního partnera. Podle Eurostatu je v Česku chudobou přímo ohrožen každý desátý senior, reálně jde ale o více lidí.

Potížím s rostoucími cenami by měla zabránit nejen cílená sociální pomoc, například mimořádná okamžitá pomoc (MOP), kterou poskytuje úřad práce, ale také mimořádná valorizace důchodů. Ta se důchodcům přiznává vždy poté, co inflace cen překoná úroveň 5 procent.

Sleduje se meziměsíční inflace

Na první pohled by tedy tato valorizace měla být téměř na dosah, ale mechanismus funguje jinak. Nesleduje se totiž meziroční inflace, která se nejčastěji objevuje v médiích a která nyní dosahuje zmíněné úrovně 4,9 %, ale inflace meziměsíční. „Růst cen pro účely zvýšení důchodů, a to i toho mimořádného, se sleduje v období od července do června, a to jako kumulace v zásadě meziměsíčních růstů příslušných cenových indexů,“ vysvětlil pro České důchody mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Dostálek. To znamená součet jednotlivých meziměsíčních nárůstů cen za určité období. A pokud součet překoná 5 %, následuje mimořádná valorizace.

Pro řádnou valorizaci, která proběhne v lednu 2022, skončilo sledovací období v červnu letošního roku, takže momentálně se sleduje inflace od července. A podle aktuálních čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ) je nyní meziměsíční souhrnná inflace na úrovni 1,9 %. „Nicméně ministerstvo průběžně tento vývoj sleduje a vyhodnocuje, přičemž prozatím se splnění podmínky pro mimořádné zvýšení neočekává,“ dodal mluvčí.

Ministryně financí Alena Schillerová říká, že vývoj inflace během podzimu a zimy je obtížně predikovatelný a nelze dopředu říct, jestli bude nutné k mimořádné valorizaci přikročit. „Osobně si myslím, že se inflace do konce roku přiblíží svému vrcholu a v roce 2022 už bude klesat a postupně se vracet zpět do tolerančního pásma inflačního cíle České národní banky,“ uvedla Schillerová v nedávném rozhovoru pro České důchody.

Naproti tomu ekonom Lukáš Kovanda si myslí, že inflace bude v dalších měsících pokračovat a půjde o trvalejší problém. „Opravdu nyní hrozí určitá inflační spirála. Celková inflace může ještě do konce letošního roku atakovat úroveň až sedmi procent, skoro nejvyšší za čtvrtstoletí,“ uvedl Kovanda.

Desetitisíce důchodců přicházejí nejméně o 1000 korun měsíčně. Ignorují příspěvek z úřadu práce

Valorizace po pěti měsících

Takto rychlá inflace, by se již nepochybně promítla i do meziměsíčního sledování. A pokud by meziměsíční inflace úrovně 5 % dosáhla, zákon stanovuje, že mimořádná valorizace proběhne přesně po pěti měsících. Když by tedy k překonání úrovně inflace došlo v lednu 2022, bude další zvýšení důchodů následovat už v červnu 2022.

Samotný proces je při mimořádné valorizaci obdobný, jako je proces v případě valorizace řádné. Ministerstvo práce a sociálních věcí předloží návrh nařízení vycházející z údajů ČSÚ, které potom schválí vláda. Rozdílem je pouze to, že se v tomto případě sleduje pouze růst cen, ale už nikoliv růst mezd.

Aktuálně platí, že důchody se budou zvyšovat v lednu, a to v průměru o 805 korun. Tato valorizace, včetně mimořádného bonusu 300 korun, již byla definitivně schválena a nejnižší možná valorizace tak bude činit 650 korun. Vyšší důchody pak porostou výrazně více, jak ukazuje i naše kalkulačka valorizace.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu