Finální kalkulačka valorizace 2022: Spočítejte si, jak vám od ledna poroste důchod

Vláda udělala definitivní tečku za procesem schvalování valorizace důchodů pro rok 2022 a vydala nařízení, které určuje výši zákonné valorizace. Zároveň již ve sbírce zákonů vyšel zákon o zavedení mimořádného příspěvku 300 korun. Připravili jsme proto valorizační kalkulačku.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně počítá své peníze. (ilustrační foto)

„Vláda schválila nařízení, kdy jsme definitivně udělali tečku za navýšením důchodů k 1. lednu příštího roku,“ konstatovala ministryně Jana Maláčová po pondělním jednání vlády a dodala, že každý důchodce dostane přidáno minimálně 650 korun.

Základní výměra důchodu se zvýší o 350 korun a nově bude činit 3900 korun. Procentní výměra, která je individuální, by se měla zvýšit o 1,3 %. Výsledná zákonná valorizace pak bude součtem obou navýšení. K zákonné valorizaci se přičte také mimořádné zvýšení 300 korun, které už dříve politici schválili. Tato částka se vždy přičte k procentní výměře.

Průměrný starobní důchod se tak od ledna zvýší o 805 korun a bude činit 16 280 korun. Stále ale platí, že více porostou vyšší důchody. Například senior s důchodem 10 000 korun získá navíc 734 korun, senior s důchodem 20 000 korun 864 korun navíc.

Díky tomu, že jsou již parametry pro valorizaci 2022 definitivní, jsme mohli připravit také finální kalkulačku. V té si můžete spočítat, o kolik se vám důchod zvýší.

KALKULAČKA – Valorizace vašeho důchodu v roce 2022

Důchodci se poprvé mohou těšit také na vyšší lednovou valorizaci. V lednu 2022 totiž vstoupí v platnost nové pravidlo, podle kterého se bude doplácet poměrná část důchodu za leden.

V současné době dochází k valorizaci vždy ke dni výplaty důchodu a u jednotlivých lidí se tak datum valorizace liší. Nově bude valorizace vždy od 1. ledna pro všechny a poměrné peníze mezi tímto datem a výplatou důchodu budou doplaceny navíc. Někteří důchodci tak v lednu dostanou i několik stokorun navíc. Více o tom píšeme v tomto článku.

Danuše Nerudová: Důchody všem klesnou o tisíce korun, stačí nechat hlavy v písku jako pštros

Nejčastější otázky

Jako obvykle jsme pro vás připravili odpovědi na nejčastější otázky:

Musím o zvýšení důchodu žádat?

Nikoliv. Zákonná valorizace i mimořádný příspěvek 300 korun jsou automatické a důchod se vám zvýší bez nutnosti kontaktovat úřady. Česká správa sociálních zabezpečení vás sama informuje o nové výši vašeho důchodu.

Týká se příspěvek 300 korun i ostatních důchodů?

Ano. Mimořádný příspěvek 300 korun se týká všech typů důchodů, tedy starobních, invalidních, sirotčích i vdovských (vdoveckých). Vyplacen ovšem může být jen jednou, takže pokud pobíráte více důchodů, zvýší se pouze jeden důchod o 300 korun. Zákonná valorizace se rovněž týká všech důchodů, ale v tomto případě vám budou zvýšeny všechny pobírané důchody.

Týká se valorizace také důchodů přiznaných v lednu 2022?

Nikoliv. Valorizují se pouze důchody přiznané v roce 2021. Pokud se chystáte odejít do důchodu v nejbližších měsících, zvažte, jestli pro vás bude výhodnější o důchod požádat už letos, nebo až v příštím roce. V tomto by vám měla poradit Česká správa sociálního zabezpečení nebo experti, kteří se zabývají poradenstvím v oblasti důchodů.

Bude v lednu 2022 započteno také výchovné za děti?

Nikoliv. Výchovné 500 korun za každé vychované dítě je již také definitivně schváleno, ale začne se vyplácet až od roku 2023.

Bude ještě nějaké další zvyšování důchodů nebo druhé rouškovné?

Zatím takový návrh nikdo nepředložil a podle jednání koaličních stran se to ani nechystá. Vzhledem k vysoké inflaci ale není vyloučeno, že se v následujících měsících bude řešit mimořádná valorizace. Podrobněji jsme o tom psali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu