Jak vysoké budou důchody v roce 2025: Realita a sliby politiků před volbami

Politici slibují, že během čtyř let se průměrný důchod vyšplhá až na 20 tisíc korun. Ve skutečnosti nemusí jít o nesplnitelná slova, protože drtivou většinu pravděpodobně zajistí zákonná valorizace a noví důchodci.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o důchodu. (ilustrační foto)

Hned dvě politická uskupení, která mají velkou šanci na vítězství v podzimních volbách, slibují rychlý růst starobních důchodů v následujících letech. Pirátská strana plánuje, že na konci volebního období v roce 2025 bude průměrný důchod 18 až 19 tisíc korun, hnutí ANO za stejnou dobu slibuje růst až na 20 tisíc.

V současné době činí průměrný důchod 15 351 korun a po valorizaci v lednu 2022 vystoupá na částku 16 195 korun. Pokud politici slib dodrží, porostou důchody ještě rychleji než v uplynulých letech, nejméně o 900 až 950 korun ročně. Do roku 2025 totiž budou čtyři řádné valorizace.

„Růst průměrného starobního důchodu na 20 tisíc korun do roku 2025 by znamenal, že by důchody v příštích čtyřech letech stoupaly zhruba dvojnásobným tempem v porovnání s jejich vzestupem v uplynulém desetiletí,“ konstatoval ekonom Lukáš Kovanda z Trinity Bank.

I bez zásahu politiků

Zajímavé přitom je, že ke slíbené částce se důchody z velké části přiblíží i bez výraznějších zásahů politiků. A to díky zákonné valorizaci, která probíhá automaticky každý rok a která bude pravděpodobně v následujících letech nezvykle vysoká.

„Vyplácené důchody se zvyšují v závislosti na růstu indexu spotřebitelských cen a na růstu mezd,“ stojí v zákoně. Samostatně se zvyšuje základní i procentní výměra a platí, že čím více ceny a mzdy rostou, tím vyšší je i valorizace. Zákon rovněž stanovuje, že k této valorizaci dochází vždy v lednu. Ale pokud ceny rostou nečekaně hodně, může dojít také k mimořádné valorizaci v průběhu roku, a to v případě, že ceny rostou o více než 5 %.

Není přitom vyloučeno, že v dohledné době k mimořádné valorizaci dojde. Česko totiž v posledních měsících zažívá vysokou inflace, protože ceny rostou nezvykle rychle. V srpnu činila inflace 4,1 procent, což je nejvíce za posledních 13 let, a očekává se, že dále poroste. „V Česku zdražující ropa a energie stěžejně přispívají k nejrychlejšímu růstu cen v průmyslu za skoro 30 let. Toto zdražování se bude postupně promítat do spotřebitelské inflace, která ještě letos atakuje dlouho neviděnou pětiprocentní úroveň,“ odhaduje ekonom Lukáš Kovanda.

Právě vysoká inflace v kombinaci s rekordním růstem platů v Česku způsobí, že zákonná valorizace bude v nadcházejících letech pravděpodobně nebývale vysoká a posune důchody v průměru na hranici 19 až 20 tisíc korun. „Odhad Pirátů a STAN je reálný i v rámci zákonné valorizace. Ale jen kvůli vysoké inflaci, kterou nyní v Česku máme, a která sice, i podle predikcí České národní banky, bude klesat, avšak jen postupně,“ uvedl pro server Novinky.cz Petr Brabec, expert na důchodové systémy z Národohospodářské fakulty VŠE.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok: Tlak na šetrnější valorizaci důchodů bude enormní

Vyšší nové důchody

Další růst průměrné výše důchodů zajistí noví starobní důchodci, tedy lidé, kteří odejdou do důchodu v nejbližších měsících a letech. Každý rok požádá o důchod přibližně 100 tisíc lidí, a většina v současné době přiznávaných starobních důchodů je vyšší, než činí průměrný důchod.

Jak ukazují poslední čísla České správy sociálního zabezpečení, nejčastěji byly přiznány nové důchody v rozsahu 15 000 až 17 000 korun a více než pětina jich překročila částku 17 tisíc korun (konkrétně šlo o 20 014 seniorů).

Noví důchodci totiž obecně odcházejí do důchodu později a mají více odpracovaných let, navíc se každoročně zvyšují parametry pro výpočet nových důchodů, takže ty jsou vyšší než důchody takzvaných starodůchodců. Současně každý rok část starodůchodců s nižšími důchody umírá. Výsledkem je, že průměrný důchod se zvyšuje více, než činí průměrná valorizace.

Skok přes 20 tisíc korun?

V souvislosti s růstem důchodů je nutné rovněž zmínit, že v posledních letech politici několikrát přistoupili k nadstandardnímu zvyšování důchodů nad rámec zákonné valorizace, naposledy mimořádně zvýšili příští valorizaci o 300 korun. A není vyloučeno, že v rámci politického a předvolebního boje k tomu přistoupí i v dalších letech.

Už v roce 2022 nás totiž čekají volby do obecních zastupitelstev a Senátu a v roce 2024 dokonce troje volby, konkrétně krajské, evropské a senátní. A boj o voliče se nepochybně povede i před sněmovními volbami v roce 2025. V Česku je nyní 2,38 milionů starobních důchodců, jde tedy o velkou voličskou skupinu, které se mohou chtít politici před volbami zavděčit. Pokud by teoreticky pokračovaly mimořádné přídavky v rozmezí 200 až 300 korun, mohl by průměrný důchod snadno překonat i hranici 21 tisíc korun.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu