Prezident Pavel zahájil nová intenzivní jednání o důchodové reformě

Politická jednání o změnách důchodů se opět stala jednou z priorit prezidenta Petra Pavla. Po setkání s ministrem Marianem Jurečkou plánuje i schůzku se zástupci hnutí ANO a vyloučena není ani společná schůzka představitelů vlády a opozice, kterou by prezident moderoval.

Foto: KPR
Prezident Petr Pavel při jednání s Marianem Jurečkou.

Prezident Petr Pavel zatím zůstával při projednávání důchodové reformy spíše pasivní. V rámci připomínkového řízení k návrhu reformy neprezentoval žádné výhrady a zatím nezorganizoval ani jednu společnou schůzku mezi zástupci vládní koalice a opozice, jak v loňském roce sliboval.

Situace se ale zřejmě změnila a prezident začal být v této oblasti opět aktivní. Tento týden se setkal s ministrem Marianem Jurečkou, který mu sdělil, že finální návrh důchodové reformy byl již dokončen a míří na vládu.

„Pana prezidenta jsem informoval, že za MPSV jsme ukončili a vypořádali meziresortní připomínkové řízení. V nejbližších dnech odešleme návrh celé důchodové reformy na vládu, kde počítáme, že bude projednání v rámci Legislativní rady vlády. Zhruba za nějakých čtyři nebo pět týdnů by se vláda jako taková mohla dobrat projednání důchodové reformy,“ uvedl po společném jednání ministr Jurečka.

Jurečka ocenil, že se prezident o téma důchodů zajímá. A také uvítal, že chystá i další jednání, která by mohla vést k případnému kompromisu na podobě důchodové reformy. „Pan prezident mě informoval, že příští týden bude mít setkání se zástupci hnutí ANO na téma důchodová reforma, jejich pohled na důchodovou reformu a parametry. Já velmi kvituji, že pan prezident se nejen dlouhodobě zajímá o problematiku důchodové reformy a toho, abychom tady dokázali nastavit stabilní důchodový systém i pro budoucí generace,“ konstatoval ministr Jurečka.

Detaily plánované schůzky s hnutím ANO zatím nebyly upřesněny a prezident o svých záměrech oficiálně neinformoval. Portál České důchody opakovaně poslal dotazy Kanceláři prezidenta republiky a ptal se, jaké jsou nejbližší plány v rámci jednání o důchodové reformě. Zatím ale žádné odpovědi nedorazily.

Premiér Fiala: Jsme připraveni důchodovou reformu prosadit i bez opozice

Ve hře je i společná schůzka

Ředitel odboru komunikace Vít Kolář v rozhovoru pro Českou televizi uvedl, že prezident zorganizuje schůzku se zástupci opozice, neupřesnil ale, zda půjde pouze o hnutí ANO, nebo bude jednat i s hnutím SPD. „Pokud ani tato jednání nepovedou k cíli, je připraven zorganizovat i další schůzku, a tentokrát již společnou,“ doplnil Kolář.

„Prezident už několikrát vyjádřil názor, že takto důležitý zákon by měl mít širší podporu ve Sněmovně, tak aby překračoval horizonty voleb. Je to zákon, který je důležitý pro každého občana,“ doplnil Vít Kolář z Kanceláře prezidenta republiky.

Ještě nedávno to vypadalo, že Petr Pavel jednání o důchodové reformě vzdává. Naznačil, že pohledy vlády a opozice na důchodovou problematiku „jsou natolik rozdílné, že by takové jednání zřejmě k ničemu nevedlo“. Pravděpodobně ale změnil názor a nyní začal aktivně organizovat schůzky.

Další společná jednání s opozicí podporuje i ministr Marian Jurečka. „Já za sebe říkám, a to platí dlouhodobě, že s opozicí jsem vždycky jednal, jsem připravený jednat i nadále. Je tady prostor minimálně do druhého čtení hledat shodu i s opozicí na tom, jak by případně ještě mohlo dojít k úpravě některých parametrů důchodové reformy,“ konstatoval Jurečka po schůzce s prezidentem.

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Více k tématu