Prezident Petr Pavel: Důchodová reforma je promyšlená, ale počítá s deficitním účtem

Prezident Petr Pavel se začal aktivně zajímat o podobu chystané důchodové reformy a vyslechl si v této souvislosti názory ministra Mariana Jurečky a premiéra Petra Fialy. Konstatoval, že reforma může pomoci stabilizovat důchodový systém, a nyní očekává další jednání mezi vládou a opozicí.

Foto: Profimedia
Prezident Petr Pavel.

Pro Petra Pavla je důchodová reforma důležitým tématem, což opakovaně konstatoval ve svých dřívějších vyjádřeních a zmínil ji také ve svém inauguračním projevu. Vyjádřil rovněž ochotu politickou debatu o reformě moderovat, ale během března a dubna se do jednání nezapojil.

Nyní ovšem začal být aktivní a v průběhu tohoto týdne absolvoval hned dvě jednání, na kterých důchodovou reformu řešil. Nejprve se setkal s ministrem Marianem Jurečkou, který plánuje brzy představit finální návrh důchodové reformy veřejnosti, a vyslechl si jeho vize.

„S ministrem Jurečkou a jeho týmem jsme nad tím strávili přibližně hodinu. Prezentoval velice detailní prezentaci, která bude základem pro návrh, který bude představen i veřejnosti. Vzhledem k tomu, že zatím ještě koalice nemá úplnou shodu, i když většinovou ano, a navíc to ještě nebylo komunikováno nikde jinde, tak já zatím žádné detaily z toho zveřejňovat nebudu,“ popsal prezident Pavel průběh jednání.

Stabilizace důchodového účtu

Zároveň vyjádřil naději, že by tato reforma mohla zajistit stabilitu důchodů do budoucna. „Musím říct, že ta reforma je promyšlená a v dlouhodobém horizontu může vést ke stabilizaci důchodového systému, i když stále počítá s tím, že důchodový účet bude deficitní,“ konstatoval Petr Pavel.

Jedním z klíčových principů, který v této souvislosti popsal ministr Jurečka, je zajištění toho, aby lidé v důchodu trávili v průměru 21,5 let. Ministr tento princip prezidentovi představil, ale ten ho zatím nekomentoval. Podle svých slov se podrobněji vyjádří až poté, co bude reforma veřejně představena.

Podoba důchodové reformy byla důležitým bodem také při jednání s premiérem Petrem Fialou. Prezident řekl, že se s ním bavil například o hledání shody vládních a opozičních stran. „Debata s opozicí je důležitá především ve vztahu k důchodové reformě, protože pokud jde o konsolidační balíček, tam zatím opozice neavizovala příliš ochotu k debatě,“ uvedl Pavel s tím, že vzájemná schůzka koaličních a opozičních stran by se mohla stihnout ještě před představením finálního návrhu důchodové reformy veřejnosti, tedy během první poloviny května.

Portál České důchody se tiskové mluvčí prezidenta Markéty Řehákové dotazoval, do jaké míry se Petr Pavel do jednání s vládou a opozicí zapojí. Na zaslané dotazy ale neodpověděla a není tedy jasné, zda se avizované schůzky osobně zúčastní.

Změny od začátku roku 2025: Marian Jurečka nastínil harmonogram důchodové reformy

Ministr Marian Jurečka i předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová shodně řekli, že by uvítali, kdyby se prezident Pavel do debaty o reformě aktivněji zapojil. „Uvítala bych, kdyby i pan prezident a jeho expertní tým dali stanovisko k nápadům, které pan ministr Jurečka prezentuje,“ uvedla Schillerová v rozhovoru pro České důchody.

Ministr Marian Jurečka o podobě důchodové reformy už se zástupci hnutí ANO i SPD opakovaně jednal, ale k žádné shodě zatím nedospěl. Premiér Petr Fiala v této souvislosti po schůzce s prezidentem řekl, že jednání budou pokračovat, i když sám ztrácí naději na kompromis.

„Důchodová reforma by měla fungovat desítky let a tam se snažíme najít nějakou shodu s opozicí. Zatím to nevidím úplně nadějně, ale budeme se snažit pokračovat v tom, abychom dosáhli toho, že základní parametry důchodové reformy bude nakonec i opozice akceptovat,“ řekl premiér Petr Fiala.

Foto: Michal Růžička/MAFRA/Profimedia

Více k tématu