Premiér Fiala: Musíme řešit, jak se lidem důchody vypočítávají

V současné době probíhají intenzivní jednání o podobě důchodové reformy a během května by měly být jasné konkrétní parametry. Informoval o tom premiér Petr Fiala, podle kterého bude reforma působit desítky let a proto by chtěl shodu i s opozicí a sociálními partnery.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala.

Petr Fiala by si přál, aby vláda dosáhla shody s opozicí i sociálními partnery na podobě důchodové reformy, ale podle něj není jeho naděje velká. „Důchodová reforma bude působit desítky let a já bych si přál, abychom shody dosáhli. Ale vzhledem k tomu, jak se opozice chová, nevidím velkou naději na to, že se shodneme. Přesto se o to snažíme,“ uvedl v rozhovoru pro portál Forum 24.

„Nemůžeme přihlížet tomu, jak se důchodový systém řítí do zdi a za pár let budou deficity narůstat tak, že by se ve 40. letech dostaly na 300 miliard. To by už nikdo nezaplatil. Logicky by to vedlo k tomu, že by mladší generace neměly penze,“ vysvětlil premiér Fiala.

Nastínil také své představy o tom, čeho by se chystané změny důchodů měly týkat. „Je nutné bavit se o tom, jakou dobu lidé v důchodu stráví, co z toho je doba, kterou tráví v dobrém stavu. Musíme řešit, jakým způsobem se důchody vypočítávají, jak mají růst, co s předčasnými důchody, které jsou velkou zátěží,“ řekl, ale zatím odmítl uvést další podrobnosti.

Portál České důchody se obrátil na premiéra Fialu s dotazy, jak jednání pokračují a ptal se, jak by chtěl řešit zmíněné předčasné důchody, valorizace důchodů nebo třeba výchovné. Tiskový mluvčí premiéra Jakub Tomek odpovědi přislíbil naposledy před měsícem. Zatím ale vyjádření nedorazilo.

Úprava důchodového věku

Jasněji je alespoň v otázce důchodového věku. Ve svém pravidelném pořadu Otázky a odpovědi z Kramářovy vily Petr Fiala nedávno odmítl, že by mělo dojít k jeho zvyšování u lidí, kteří mají jít do důchodu v nejbližších letech.

„Nezměníme věk odchodu do důchodu tam, kde už je nastaven. To znamená, do roku 2030 se postupně zvyšuje věk odchodu do důchodu až na tu hranici 65 let pro všechny. Do tohoto mechanizmu nesáhneme. Čili nehrozí nic takového, co se třeba teď děje ve Francii, kde v krátké době chtějí navýšit důchodový věk,“ uvedl Petr Fiala. A dodal, že pokud dojde k nějakému zvyšování, bude se týkat těch, kteří půjdou do důchodu kolem roku 2040.

Zatím není jasné, v jaké fázi vyjednávání o reformě je a kdy bude dokončeno. Otázkou také zůstává, do jaké míry se do debaty zapojí prezident Petr Pavel, který již dříve prohlásil, že se o téma zajímá a rád by debatu věcně moderoval. Zatím se ale nezapojil a není jasné, kdy případně tak učiní. Je možné, že se tak stane v květnu, kdy vláda představí konkrétní parametry reformy a návrh zákona.

Prezident Petr Pavel má v plánu se s premiérem Fialou sejít příští nebo ten následující týden. Mluvčí vlády Václav Smolka uvedl, že tématem budou daňové otázky, ale téma důchodové reformy zatím v této souvislosti nepadlo.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu