Ministr Stanjura: Debata o důchodovém věku 67 až 68 let je relevantní

Ministr financí Zbyněk Stanjura podpořil myšlenku na zvyšování důchodového věku nad 65 let. Podle něj by se debata měla pohybovat v rozmezí 67 až 68 let, zároveň by ale mělo jít o mladší lidi.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Politická debata o možném navyšování důchodového věku se v posledních měsících znepřehlednila a je složité se orientovat v tom, co jsou skutečné návrhy a co naopak jen podklady pro diskusi. Začíná být ale pravděpodobné, že k určitému zvýšení opravdu dojde. Mělo by jít o postupný náběh a zvyšování by se mělo týkat mladších ročníků.

Ministr financí Zbyněk Stanjura nyní řekl, že další zvyšování věku je nevyhnutelné a vláda k němu bude muset přikročit, a to kvůli nepříznivému demografickému vývoji.

„Můj názor je, že to udělat máme. Máme se snažit to vysvětlit a obhajovat, vysvětlit těm, kterých se to bude týkat, tedy mladším ročníkům, proč je to potřeba. Musíme se snažit najít dohodu i s opozicí. Snadné to nebude, ale vládní a opoziční role se mění, zatímco nepříznivý demografický vývoj zůstává,“ uvedl ministr Stanjura v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Zatím nechtěl upřesnit, jak bude navyšování probíhat, ale je si dle svých slov vědom toho, že půjde o nepopulární krok. „Zpětně musím ohodnotit, že bylo politicky prozíravé, když se před lety zvýšil věk odchodu do důchodu na 65 let s postupným náběhem. Přitom u toho nebyla nijak velká politická debata. Nyní to promýšlíme a určitě to bude nabíhat postupně. Debata o věku 67–68 let je podle mě relevantní,“ konstatoval Zbyněk Stanjura s tím, že v koalici zatím na přesných parametrech není shoda a probíhají jednání.

Postupný růst na 65 let

V současné době je důchodový věk zastropován na 65 letech, ale nyní lidé stále odcházejí do důchodu dříve. Zvyšování věku probíhá postupně, rychlejší je u mužů a pomalejší u žen, které mají stále u důchodového věku zohledňován počet vychovaných dětí. Pokud se nic nezmění, poslední rozdíl padne v roce 2037.

Nyní v roce 2023 je například důchodový věk mužů a bezdětných žen 64 let a až do roku 2030 se postupně zvyšuje o 2 měsíce ročně na 65 let. V 65 letech věku budou v roce 2030 odcházet do důchodu také ženy, které vychovaly jedno dítě. V případě žen narozených mezi lety 1965 a 1971, které vychovaly dvě a více dětí, bude důchodový věk 65 let dosažen postupně mezi lety 2031 a 2037.

TIP: Pokud si nejste jisti, jaký je váš důchodový věk a kdy můžete požádat o řádný důchod, můžete využít naši kalkulačku důchodového věku. Pro zájemce jsme připravili také kalkulačku věku pro odchod do předčasného důchodu.

Ministr Stanjura dokončuje novelu penzijního spoření: Změny příspěvků i jednorázových výběrů

Skokové navýšení nehrozí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už v rozhovoru pro České důchody popsal, že nyní probíhají diskuse o případném pokračování tohoto režimu zvyšování.

„Nyní se diskutuje o pokračování tohoto prodlužování důchodového věku a o nastavení tempa prodlužování (například o jeden či dva měsíce za rok pro muže i ženy) a jeho svázání s demografickým vývojem, především tedy s prodlužováním doby dožití ve zdraví. Zda bude nastavena nějaká věková hranice, do které bude možné důchodový věk zvyšovat, případně jaká, o tom zatím diskutujeme,“ popsal Marian Jurečka.

Odmítl však, že by mělo dojít k nějakému razantnímu a skokovému navýšení. „Rozhodně však není v plánu jakékoliv skokové zvýšení důchodového věku. Případné další zvyšování důchodového věku by mělo plynule navázat na stávající, případných 68 let by pak bylo dosaženo nejdříve až okolo roku 2060 nebo 2070,“ doplnil ministr Jurečka pro České důchody.

Revizní mechanismus

V současné době je platný takzvaný revizní mechanismus, který stanovuje, že důchodový věk se má pravidelně posuzovat a případně upravovat tak, aby lidé v penzi strávili alespoň čtvrtinu očekávané délky života. Ministerstvo práce a sociálních věcí každých 5 let připravuje dokument nazvaný Zpráva o stavu důchodového systému České republiky a vyhodnocuje také očekávanou délku dožití.

Na základě této zprávy vláda rozhoduje, jestli přikročí ke změně důchodového věku. Naposledy v roce 2019 vláda Andreje Babiše rozhodla, že současný důchodový věk zůstane zachován. Vláda Petra Fialy bude podle pravidel o případné změně důchodového věku rozhodovat v roce 2024.

Detailně jsme se problematice důchodového věku věnovali také v tomto článku. Od roku 2023 mají nárok na dřívější důchod bez sankcí také záchranáři a podnikoví hasiči, pravidla jsme popsali tady.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu