Petr Pavel plánuje moderovat debatu o důchodové reformě: Musí přežít volební období

Prezident Petr Pavel chce být výrazným hráčem při jednání o důchodové reformě. Podle něj je důležité, aby byla reforma připravena tak, aby přežila volební období, a proto bude moderovat debatu mezi vládními a opozičními politiky.

Foto: Profimedia
Prezident Petr Pavel.

V průběhu následujících týdnů budou probíhat intenzivní jednání o podobě důchodové reformy a je pravděpodobné, že i následné projednávání návrhu v Poslanecké sněmovně přinese různé názory i emoce. Prezident Petr Pavel chce do jednání vstupovat a celkovou debatu o reformě moderovat, aby se dospělo ke kompromisnímu výsledku.

„Udělám všechno pro to, abych tuhle debatu opravdu věcně moderoval k cíli, který bude potom přijatelný pro obě strany a který povede ke shodě, protože to budou dělat vlastně pro sebe navzájem,“ uvedl Petr Pavel v rozhovoru pro ČTK a dodal, že vláda, opozice i odborníci se budou muset věcně domluvit i přes odlišné pohledy na věc.

Podle něj je důležité, aby výsledná důchodová reforma byla dostatečně kompromisní a aby nedošlo k jejímu zrušení hned v následujícím volebním období. To se stalo v případě posledního významného pokusu o reformu, kterou těsnou většinou prosadila vláda Petra Nečase. Konkrétně šlo o zavedení druhého důchodového pilíře, který však hned další vláda zrušila.

„Bude zapotřebí, aby dokument byl připraven tak, že přežije volební období, protože není možné důchodovou reformu nastavovat každé čtyři roky nebo ještě častěji,“ vysvětlil prezident, který již má za sebou první důležité rozhodnutí o důchodech. Minulý týden podepsal zákon, který omezuje červnovou mimořádnou valorizaci důchodů, a současně konstatoval, že bude požadovat jeho přezkoumání Ústavním soudem.

Kdy a jak přesně se plánuje do debaty o důchodové reformě zapojit, zatím prezident Petr Pavel neupřesnil. Na dotazy k tématu důchodů neodpověděl a rozhovor zatím neplánuje poskytnout. „Rozhovor pro váš portál České důchody není v dohledné době reálný,“ napsala jeho tisková mluvčí Markéta Řeháková.

Politická jednání o důchodové reformě v uplynulých dnech začala. O návrzích již jednala vláda a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka se ohledně reformy sešel také se zástupci hnutí ANO i SPD. Současně probíhá jednání o dalších změnách valorizací důchodů a vládní strany se podle Jurečky shodují na zpomalení růstu důchodů. Veřejnosti by návrhy změn měly být představeny v nejbližších týdnech.

Petr Pavel se do těchto jednání zatím aktivně nezapojil a ani neoznámil své plány na jednání se zástupci vlády nebo opozice. K tématu důchodů se nevyjádřil ani v prvním díle svého nového prezidentského podcastu Podhradí.

Foto: Jan Handrejch/Právo/Profimedia

Více k tématu