Důchody a daně je nutné změnit, říká Petr Pavel a volá po rychlém začátku reforem

Není možné nadále odkládat důchodovou a daňovou reformu. Je o tom přesvědčen nově zvolený prezident Petr Pavel. Podle něj je nutné začít lidem vysvětlovat, proč jsou změny nutné.

Foto: Profimedia
Nově zvolený prezident Petr Pavel.

Generál ve výslužbě a od března nový prezident Petr Pavel si myslí, že je potřeba co nejdříve začít s reformami v oblasti důchodů a daní. „My si opravdu nemůžeme dovolit zase další odklady. Ty by se nám velice vymstily. Čím později s tím začneme, tím horší to bude. Je třeba to začít lidem vysvětlovat,“ uvedl Pavel v rozhovoru pro televizi Nova.

Konstatoval, že daňový systém by měli přezkoumat odborníci a měli by připravit jeho nové nastavení tak, aby by měl dostatečný přínos pro státní pokladnu a zároveň co nejméně zatěžoval ekonomiku a občany. S výsledným propočítaným modelem a konkrétními návrhy by se měla pak seznámit veřejnost. Úzce s tím souvisí také důchodová reforma.

Vysvětlování lidem

„To, s čím bychom je měli seznámit teď, je to, že si nemůžeme dovolit neudělat důchodovou reformu a nevysvětlit na konkrétních příkladech, proč to musíme udělat a jaký by mělo dopad, kdybychom s tím zase chtěli otálet,“ řekl Petr Pavel s tím, že bez reforem se česká ekonomika neposune dopředu. Podporu při jejich prosazování proto bude vnímat jako svůj dlouhodobý úkol.

Důchodovou reformu má jako jednu z priorit vláda Petra Fialy a v nejbližších týdnech se budou projednávat konkrétnější návrhy, které připravilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Dá se tedy předpokládat, že Petr Pavel se bude chtít jednání také účastnit. V jaké míře, a zda to bude až po jeho jmenování do prezidentské funkce, nebo již dříve, ale zatím není jasné.

Portál České důchody se Petra Pavla dotázal, jak plánuje s vládou o důchodové reformě komunikovat a jaké jsou jeho priority v oblasti důchodů, ale z časových důvodů vyjádření odmítl. „Kvůli nabitému programu pana zvoleného prezidenta a velkému množství mediálních žádostí bohužel nemáme kapacity na jejich zodpovězení,“ uvedla jeho tisková mluvčí Eva Hromádková.

Vycházet tak lze pouze z informací a názorů, které Pavel zveřejnil na svém webu. „Již dlouho nám chybí udržitelný důchodový systém. Vláda by měla urychleně přijít s reformou, která zajistí důstojné důchody pro naše seniory,“ uvádí bez dalších podrobností.

Dále zmiňuje svůj postoj k debatě o zvyšování důchodového věku. Podle něj nelze stanovit jeden věk pro všechny a je nutné rozlišovat podle pracovních odvětví. „Nemyslím si, že existuje univerzální číslo. Pravidla pro odchod do důchodu by měla umožnit lidem pracovat i v pozdějším věku, pokud chtějí a mohou, a lidem v náročných odvětvích umožnit důchod ve věku, kdy už nemohou práci plnohodnotně vykonávat,“ vysvětluje Petr Pavel.

Propojení reforem

O propojení důchodové a daňové reformy, o němž se zmiňuje Petr Pavel, dlouhodobě hovoří také ekonomka a neúspěšná kandidátka v prezidentské volbě Danuše Nerudová. Ta dříve vedla důchodovou komisi a v rozhovoru pro České důchody řekla, že financování reformy by bylo možné realizovat právě díky změnám v oblasti daní.

„Od začátku jsem jasně říkala, že pokud chceme dělat důchodovou reformu, musíme velmi vážně hovořit o daňové reformě,“ řekla Nerudová s tím, že daňový systém už nereflektuje současnou strukturu naší ekonomiky.

Foto: Profimedia

Více k tématu