Podmínka pro získání předčasného důchodu se zpřísní už od října

Získat předčasný důchod bude složitější. Zvýší se minimální doba důchodového pojištění, místo současných 35 let bude nutné získat 40 let. Už od loňského roku jsou navíc v platnosti i další zpřísnění.

Foto: Adobe Stock
Budoucí důchodce v práci. (ilustrační foto)

Vláda v roce 2023 prosadila výrazné zpřísnění pravidel pro předčasné důchody. Zkrátila se maximální doba předčasnosti z 5 let na 3 roky, zvýšilo se krácení za předčasnost za prvních 720 dnů předčasnosti a také byla zrušena valorizace procentní výměry předčasného důchodu až do okamžiku dosažení důchodového věku.

Od října 2024 začne platit ještě další zpřísnění – pro získání předčasného důchodu bude nově nutné získat minimálně 40 let důchodového pojištění. Doposud to bylo 35 let, případně 30 let bez započítání náhradních dob.

Rozhodující je v tomto ohledu datum přiznání předčasného důchodu (nikoliv datum podání žádosti o důchod). Pokud bude datum přiznání zvoleno nejpozději k 30. září 2024, platí ještě mírnější podmínky pro pojištění, od 1. října 2024 již platí přísnějších 40 let pojištění.

Žádost o předčasný důchod je možné podat až 4 měsíce před plánovaným datem přiznání, je tedy možné zvolit datum v budoucnu. Není však možné podat žádost zpětně, tedy zvolit datum přiznání v minulosti. Je ale možné využít speciální tiskopis pro uplatnění nároku na důchod, díky kterému si můžete „rezervovat“ právě datum i v minulosti. Když si tiskopis uplatníte, můžete během následujících 90 dnů podat žádost o důchod, a to i zpětně k datu, kdy jste tiskopis uplatnili.

Rozhodnutí pro lidi s kratší dobou

Datum 1. října je důležité zejména pro ty, kteří momentálně zvažují předčasný důchod, ale zatím nezískali 40 let pojištění. Po zpřísnění totiž o nárok na důchod přijdou. Tuto situaci momentálně řeší i pan Jaroslav z Opavy:

Pan Jaroslav má nyní 61 let a nárok na předčasný důchod podle aktuálních podmínek získá letos v srpnu. V březnu přišel o zaměstnání, takže je na úřadu práce s podporou, ale nedaří se mu novou práci najít. Nyní se rozhoduje, jestli by měl letos odejít do předčasného důchodu. Doposud získal 37 let a 2 měsíce důchodového pojištění, takže pokud nebude mít předčasný důchod přiznaný před koncem září, o nárok přijde a bude muset počkat až na řádný důchodový věk.

Momentálně má obavy hlavně z toho, že se mu nepodaří získat novou práci. „Vím, že krácení je dnes vyšší a kdybych odešel do důchodu o 3 roky dříve, měl bych o dost nižší důchod. Na druhou stranu mám ale obavy, že nové zaměstnání už neseženu, takže chci mít hlavně jistotu. Pokud bych zůstal na úřadu práce, tak mi podpora skončí už v únoru a zůstal bych bez peněz,“ napsal pan Jaroslav do redakce České důchody.

Důchod z pohledu návratnosti: Nemusí vždy platit, že vyšší je lepší

Platí, že čím dříve do předčasného důchodu odejdete, tím větší je finanční krácení za předčasnost. Podle aktuálních pravidel jde obecně přibližně o 1000 až 2000 Kč za každý rok předčasnosti, záleží na výši celoživotních výdělků.

Krácení se zvyšuje za každých 90 započatých dnů před dosažením důchodového věku. Za každý započatý 90denní cyklus se zkrátí započítávání vašich celoživotních výdělků, konkrétně dochází ke krácení o 1,5 % výpočtového základu. Co je výpočtový základ a jak ovlivňuje výpočet důchodu, je podrobně popsáno v tomto článku.

Chystá se poloviční krácení

Od roku 2026 by mohlo být krácení nižší pro ty, kteří mají velmi dlouhou dobu pojištění. Vláda v rámci důchodové reformy plánuje, že při získání alespoň 45 let důchodového pojištění bude jeho krácení za každých 90 dnů předčasnosti činit pouze 0,75 % výpočtového základu. Zjednodušeně řečeno tedy finanční krácení důchodu bude poloviční.

Do této doby se nebudou počítat všechny doby důchodového pojištění, ale pouze práce a takzvané činnosti, které jsou společensky prospěšné. Vedle práce se tedy bude počítat péče o dítě (mateřská a rodičovská), péče o starší závislé děti nebo blízké osoby a také vojenská služba. Více je tato plánovaná výhoda popsána v tomto článku.

Novelu zákona, která podmínky pro předčasné důchody zpřísnila, napadla u Ústavního soudu skupina poslanců hnutí ANO. Stížnost podali loni v listopadu, soudci ale zatím nerozhodli. Co stížnost obsahuje, podrobně řeší tento článek.

TIP: Rady k předčasnému důchodu a podmínky pro rok 2024 najdete v tomto článku

Předčasný důchod: Vše, co potřebujete vědět

129 179  včetně DPH

Více informací

Více k tématu