Nové rouškovné pro důchodce je velmi nejisté. „Chybí peníze,“ odmítají ho politici

Ministryně Jana Maláčová začala otevřeně hovořit o druhém rouškovném pro důchodce, ovšem k jeho schválení se zatím politické strany staví spíše vlažně. Zjišťovali jsme, kdo příspěvek podporuje a o kolik peněz by mohlo jít.

Zdroj: Poslanecká sněmovna
Jednání poslanců. (ilustrační foto)

Pokud bude letošní rok provázet zdražování, navrhne ministryně Jana Maláčové další jednorázový příspěvek pro všechny důchodce, tedy ty, kteří pobírají starobní, invalidní, sirotčí nebo vdovský důchod. Ohledně výše druhého rouškovného zatím ministryně nebyla konkrétní, ale naznačila, že by mohlo být ve stejné výši jako v prosinci 2020, tedy kolem 5000 korun. „Pokud to bude potřeba i letos, tak ho ČSSD navrhne,“ uvedla Maláčová a později doplnila, že rozhodovat by se o tom mohlo pravděpodobně v létě.

Už dříve takový příspěvek nepřímo podpořil prezident Miloš Zeman, který ho sice aktivně neprosazuje, ale zároveň uvedl, že jeho schválení nebude blokovat. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Mnoho stran je jasně proti

S prosazením druhého rouškovného to ale Jana Maláčová nebude mít snadné. Portál České důchody požádal o vyjádření politické strany zastoupené ve Sněmovně, protože právě ty budou o případném rouškovném rozhodovat. Otázka zněla jasně: Podpoříte další rouškovné a případně v jaké výši?

Reakce jsou ale zatím spíše odmítavé.

„Nepodpořili. Vláda není schopna ochránit zdraví lidí v důchodovém věku. Otočila se k nim zády a teď si je chce koupit už druhým jednorázovým dárkem, který si nemůžeme dovolit. Ministryně Maláčová chce tyto peníze vzít z kočárků jejich vnoučat. Jsem přesvědčena, že by bylo mnohem lepší, kdyby se vláda adekvátně věnovala prvnímu bodu svého programového prohlášení, tedy důchodové reformě,“ uvedla pro České důchody předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová.

Snad jim také nevěříte: 9 největších mýtů o starobních důchodech

„Finanční situace mnoha seniorů je dlouhodobě napjatá, i proto jsme podporovali navýšení důchodů pro rok 2021 a jejich pravidelné valorizace. Další jednorázový příspěvek ale problém nevyřeší, cestou je komplexní důchodová reforma a úprava systému exekucí, které trápí až sto tisíc lidí v penzi. O to se Piráti zasazují. Vláda se rouškovným jen snaží odvést pozornost od toho, že selhala v ochraně zdraví starších občanů a zajištění vakcinací. To je teď nutné okamžitě napravit a musí to být absolutní prioritou. Stejně jako dostatečné kompenzace pro zasažené firmy a živnostníky, aby nepadli na dno,“ uvedl pro České důchody poslanec Tomáš Martínek (Piráti).

Proti jsou také další opoziční strany. „Rozdávat každého čtvrt roku peníze v situaci, kdy si na to půjčujeme a budou to platit naše děti, není zodpovědné,“ uvedl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka pro televizi Nova. A odmítavě se k návrhu ministryně Jany Maláčové staví také ODS: „Zoufalí lidé dávají zoufalé návrhy. Měla by spíše řešit podnikatele, kteří mají problémy s programem Antivirus,“ uvedl místopředseda strany Zbyněk Stanjura na sociální síti.

KSČM a SPD rouškovné chtějí

Naproti tomu podporu má druhé rouškovné u komunistů. „Vzhledem k tomu, že i při mimořádných valorizacích z minulých let se nepodařilo zastavit propad poměru průměrného důchodu k průměrné mzdě, který dokonce podkročil hranici 40 procent, je nasnadě, že KSČM podpoří každý návrh, který příjem našich důchodců navýší. Zároveň litujeme, že připomínky KSČM, aby namísto jednorázového příspěvku v závěru roku 2020 byla navýšená zákonná valorizace, která by automaticky zvýšila každoměsíční důchodovou dávku a stala se tak i vyšším základem pro další valorizace, nebyly vyslyšeny. Nově avizovaný krok je, žel, opět jen slibem k jednorázovému přilepšení bez dalšího efektu,“ uvedla pro České důchody Hana Aulická Jírovcová, místopředsedkyně poslaneckého klubu KSČM. A dodala, že strana se bude snažit přesvědčit vládu, aby navýšila pevnou část všech důchodů nejméně o 100 korun měsíčně.

Šanci na podporu má rouškovné také u hnutí SPD. „Samozřejmě podporujeme zvýšení finanční podpory invalidním a starobním důchodcům. Ale máme lepší návrh, a to zavedení minimálního důstojného důchodu ve výši hranice chudoby a od této částky zásluhově,“ uvedl na dotaz šéf hnutí Tomio Okamura.

„Důchodci snadno přichází o peníze.“ Marcela Hrubošová radí, jak se nepropadnout do chudoby

Rozhodne 78 hlasů od ANO

Velkou roli bude hrát to, jak se nakonec rozhodne hnutí ANO, které je s ČSSD ve vládě. A vzhledem k tomu, že má ve Sněmovně 78 poslanců, bude do značné míry záležet právě na jejich hlasování. Postoj je ale zatím spíše odmítavý.

„Paní ministryni chápu. I já bych ráda, aby se ekonomická situace seniorů stále zlepšovala. Obávám se však, že na další rouškovné v současné situaci nemáme prostředky, a v okamžiku, kdy jsou ekonomicky ohroženy široké vrstvy obyvatelstva, musíme myslet na všechny. Ale na tu diskusi je především ještě hodně brzo,“ říká Jana Pastuchová (ANO), která je předsedkyní výboru pro sociální politiku a měla by při posuzování návrhu silné slovo.

Při zběžném propočtu, jak by mohlo hlasování o rouškovném ve Sněmovně vypadat, lze v tuto chvíli očekávat spíše neúspěch. Pro rouškovné jsou ČSSD (jeho ministryně ho chce navrhnout), SPD a KSČM, což je pouze 48 hlasů. A to ke schválení nestačí. Je ale možné, že některé strany v průběhu roku změní názor. Konkrétně hnutí ANO minulé rouškovné velmi podporovalo a s blížícími se podzimními volbami se dá očekávat, že bude chtít seniorům finančně pomoci.

Více k tématu