Nové rouškovné pro důchodce podpoří Zeman i Maláčová. Jaké jsou šance na prosazení?

Začínají se objevovat první hlasy podporující další mimořádný příspěvek pro důchodce. Zatím má vše své „ale“, takže o rouškovém pro rok 2021 nelze s jistotou hovořit. Na čem bude návrh a schválení záviset?

Zdroj: AdobeStock
Seniorka v době nejistoty. (ilustrační foto)

Ještě neuplynuly ani dva měsíce od vyplacení rouškovného 5000 korun v prosinci minulého roku a už se objevují myšlenky o podobné dávce pro rok 2021. Otevřeně o tom začala hovořit ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Co se týká zopakování rouškovného, my jsme říkali, že těch 5000 korun je mimořádný příspěvek pro starobní a invalidní důchodce a pro všechny, kdo čerpají pozůstalostní důchod. Je to kompenzace zvýšené inflace a také zvýšených nákladů kolem koronakrize. A pokud to bude potřeba i letos, tak ho ČSSD navrhne. Ale důležité je teď pro nás dotáhnout spravedlivou důchodovou reformu,“ uvedla Maláčová v pondělí na tiskové konferenci ČSSD.

Co může rouškovné ovlivnit

Podrobnější informace zatím neuvedla. Při úvahách lze nicméně vycházet z následujících předpokladů:

  1. Ministryně Maláčová naznačila, že rouškovné navrhne, pokud bude vysoká inflace a potrvají zvýšené náklady kolem koronaviru. V roce 2020 činila inflace 3,2 % a pro rok 2021 plánuje Česká národní banka inflaci kolem 2,2 %. Dá se očekávat, že zvýšené náklady s koronavirem u seniorů přetrvají, protože očkování má zatím pomalé tempo.
  2. Na podzim se konají volby do Sněmovny a lze předpokládat, že politické strany a hnutí se budou snažit získat přízeň seniorů. Rouškovné by tak mohly podpořit nejen současné vládní strany (ANO a ČSSD), ale také další, které mají mezi seniory část voličů.
  3. Valorizace pro rok 2022 bude pravděpodobně nižší, než letos. Počítá se totiž nejen z inflace, ale také z růstu reálných mezd. Mzdy letos ovšem příliš neporostou, a to vzhledem k nepříznivé ekonomické situaci i proto, že byla zrušena superhrubá mzda. Zaměstnanci si tak fakticky polepší i bez navyšování platů a zaměstnavatelé k dalšímu zvyšování nebudou mít důvod. (Naopak, objevují se první obavy, že mzdy se naopak budou snižovat.) Je tedy možné, že politici budou chtít nízkou valorizaci kompenzovat rouškovným.

Ekonom Lukáš Kovanda: Důchodce si budou všichni politici předcházet

Tyto tři předpoklady naznačují, že návrh a schválení rouškovného číslo 2 je reálné, zatím na to ale nelze spoléhat. Jasněji by mělo být během jara a léta, kdy budeme znát letošní dopady koronaviru a také předvolební kampaň přejde v takzvanou „horkou fázi“. Volby totiž proběhnou už 8. a 9. října.

Přehled valorizace důchodů v uplynulých letech.Zdroj: České důchody

Zeman by rouškovné nevetoval

Proti schválení nového rouškovného by nebyl ani prezident Miloš Zeman. A byť ho aktivně přímo neprosazuje, návrh zákona by nevetoval. „Když to někdo navrhne, nebudu proti, ale sám to doporučovat nebudu,“ uvedl v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech. Dodal ovšem, že mnohem důležitější je pro něj pravidelná valorizace důchodů.

„Pro mě je daleko důležitější, aby důchodci měli důstojnou valorizaci. To teď bude asi o 800 korun měsíčně. Vzpomeňte si na nedůstojnou valorizaci, která jeden rok byla 45 korun měsíčně. Tedy jednorázové dávky dokážu pochopit v nějaké kritické situaci, jako je pandemie, ale přál bych si , aby tady bylo důstojné zavedení valorizačního systému. A těch 800 korun měsíčně – pronásobte si to 12 a dostanete daleko vyšší částku než 5000,“ uvedl prezident Zeman.

Nutno ovšem podotknout, že prezident zmínil pouze průměrnou valorizaci, na kterou nedosáhne bezmála milion seniorů s důchodem nižším než 14000 korun. V Česku je navíc podle statistické důchodové ročenky téměř 60000 seniorů s důchodem nižším než 8000 korun, jejichž valorizace v roce 2021 činí méně než polovinu zmíněného průměru. Součet jejich roční valorizace je tedy nižší než 5000 korun.

Více k tématu