Navzdory krácení peněz přibylo v Česku za sedm let téměř 100 tisíc předčasných důchodců

Počet lidí v předčasném důchodu kontinuálně roste a momentálně už tvoří více než čtvrtinu všech starobních důchodců. Jen za poslední rok přibylo 13 tisíc předčasných důchodců, a to i přesto, že dřívější odchod do důchodu znamená doživotní finanční krácení. Další nárůst zřejmě přinese generace Husákových dětí, která začne brzy odcházet do důchodu.

Foto: Adobe Stock
Manželský pár v důchodu. (ilustrační foto)

Ještě v roce 2015 bylo v Česku 575 tisíc předčasných důchodců a tvořili 25 procent z celkového počtu. Od té doby, tedy za sedm let, počet narostl na 673 tisíc a mezi všemi starobními důchodci představují 28 procent. Ukazují to aktuální čísla České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Hranice 500 tisíc byla překonána už v roce 2012.

Jen za poslední rok se počet zvýšil o více než 13 tisíc lidí a dá se očekávat, že tento trend bude v dohledné době pokračovat. Blíží se totiž doba, kdy důchodového věku dosáhnou takzvané Husákovy děti, tedy silné generace lidí narozených hlavně v 70. letech. Zároveň se zatím stále zvyšuje důchodový věk, což může část lidí motivovat k dřívějšímu důchodu.

Podle posledních čísel Českého statistického úřadu roste také poměr předčasných důchodů v celkovém počtu nových žádostí o důchod, celkově tvoří 29 procent žádostí. Nejčastěji odcházejí lidé do předčasného důchodu na Vysočině, kde jde o 34 procent nových důchodců.

Vývoj předčasných důchodců (čísla ČSSZ k 06/2022)Foto: České důchody

Pro předčasný důchod se část lidí rozhoduje i přesto, že to znamená doživotní finanční krácení důchodu. Míra krácení se odvíjí od počtu dnů předčasnosti, za každých započatých 90 kalendářních dnů předčasného důchodu dojde k dalšímu procentnímu snížení důchodu.

Reálně jde o snížení o stovky až nízké tisíce korun za každý rok předčasného důchodu, ale záleží na tom, jak vysoké mají lidé celoživotní výdělky a kolik mají odpracovaných let.

Omezené přivýdělky

Při pobírání předčasného důchodu jsou omezeny také přivýdělky, byť jen takové příjmy, ze kterých se odvádí sociální pojištění. Například kapitálové příjmy nebo příjmy z nájmu nejsou nijak omezeny. Detailně jsme se možnostmi přivydělávání zabývali v tomto článku. Nechybí v něm práce a přivýdělky, které jsou zakázané, i ty, které jsou bez omezení.

Předčasný důchod: Jaké jsou povolené a zakázané přivýdělky

Do předčasného důchodu je možné odejít o 3 až 5 let dříve před dosažením důchodového věku. Ten je standardně „zastropován“ na 65 letech, zatím ale lidé mají důchodové věky nižší. Pravidla jsou následující:

  • Pokud je váš důchodový věk nižší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 3 roky dříve. Jinými slovy, pokud máte jít do řádného důchodu v 62 letech, můžete odejít nejdříve v 59 letech.
  • Pokud je váš důchodový věk vyšší než 63 let, můžete odejít do předčasného důchodu až o 5 let dříve, nejdříve však v 60 letech. Takže pokud například máte jít do řádného důchodu v 64 letech, můžete odejít nejdříve v 60 letech.

Pro zjednodušení výpočtu jsme pro vás připravili jednoduchou kalkulačku, ve které si můžete spočítat, kdy nejdříve můžete požádat o předčasný důchod a kolik dnů vám do té doby ještě zbývá.

Je nutné si uvědomit, že při žádosti o předčasný důchod ztrácíte doživotně nárok na řádný starobní důchod. Důchod se na řádný nezmění ani po dosažení plného důchodového věku a navždy zůstane krácený. Omezení se ale netýká výchovného za děti, které začne stát vyplácet od roku 2023 – výchovné může být přiznáno i k předčasnému důchodu.

Počty dětí, délka péče i žádosti: Časté nejasnosti kolem výchovného k důchodu

Platí 35 let důchodového pojištění

Stejně jako v případě řádného starobního důchodu, je i u předčasného nutné mít minimálně 35 let důchodového pojištění, případně 30 let bez náhradních dob. Pokud minimální dobu nemáte, žádost o důchod vám bude zamítnuta.

Vláda Petra Fialy plánuje tuto hranici snížit a dlouhodobě avizuje 25 let. Návrh na snížení hranice, který předložil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, nicméně vláda na nedávném jednání nepodpořila a snížení hranice odložila na pozdější dobu. Podle Jurečky o tom chtějí ministři ještě jednat, ale až v rámci velké důchodové reformy, která má být představena v druhé polovině roku 2023.

Foto: Adobe Stock (hlavní), České důchody (tabulka)

Více k tématu