Návrh na příspěvek 6000 korun pro důchodce je již připravený: Schillerová uvedla podrobnosti

Poslanci hnutí ANO příští týden předloží konkrétní návrh zákona, podle kterého by důchodci měli dostat mimořádný příspěvek ve výši 6000 korun. Alena Schillerová ho odůvodnila tím, že mimořádná valorizace se projeví až s odstupem, ale ceny jsou na rekordní úrovni už nyní.

Foto: Adobe Stock
Důchodci počítají své peníze. (ilustrační foto)

Velmi vysoká inflace v posledních měsících výrazně dopadá na běžné rodiny i seniory. Jen od začátku roku, konkrétně za první čtyři měsíce, dosáhla meziměsíční inflace v souhrnu 9,2 %. Meziroční inflace za duben dokonce překonala rekordní úroveň 14,2 %.

Situaci s rychle rostoucími cenami by měla řešit mimořádná valorizace důchodů. Ta má ovšem dva problematické aspekty. Předně se zvyšuje pouze procentní výměra důchodů, takže seniorům s nízkými důchody nedokáže kompenzovat například velmi rychlý růst cen energií. Pro srovnání, při červnové valorizaci například senior s důchodem 10 000 korun získá navíc 501 korun, ale senior s důchodem 20 000 korun 1 321 korun navíc. Náklady na energie ale vzrostou oběma stejně.

Mimořádná valorizace je také zpožděná o pět měsíců, takže ta, která proběhne nyní v červnu, reflektuje nárůst cen za červenec 2021 až leden 2022. Jenže ceny mezitím opět poskočily, což se však projeví až při další valorizaci v září.

Schillerová: Ceny jsou rekordní

Právě kvůli zpoždění mimořádné valorizace navrhují poslanci hnutí ANO jednorázový příspěvek pro důchodce ve výši 6000 korun. Bývalá ministryně financí a dnes poslankyně Alena Schillerová uvedla, že návrh zákona je již připraven k předložení.

„Máme připravený vlastní poslanecký návrh a příští týden ho předložíme. Proběhne sice mimořádná valorizace důchodů, kterou nařizuje zákon, ale navýšení důchodů se reálně projeví až za několik měsíců. Ceny už ale dávno jsou na své rekordní úrovni a lidé často nevědí, z čeho zaplatí účty už teď. Pokud by koalice na náš návrh přistoupila a souhlasila by například se zrychleným projednáváním, pomohlo by to lidem velmi rychle,“ řekla Schillerová pro České důchody.

Alena Schillerová už dříve pro České důchody upřesnila, jak by měl příspěvek pro důchodce vypadat.

  • Příspěvek má být určen všem důchodcům, podobně jako v roce 2020 takzvané rouškovné, kdy důchodci dostali 5000 korun.
  • Důchodci by příspěvek měli obdržet stejně jako důchod, tedy na účet nebo složenkou.
  • Příspěvek by se neměl zahrnovat do příjmů, takže by neohrozil pobírání dávek na bydlení či jiných podpor.

Otázka prosazení příspěvku

Podporu ze strany vládní koalice tento jednorázový příspěvek podle zatím dostupných informací nemá. Premiér Petr Fiala si myslí, že s rostoucími náklady pomůžou důchodcům mimořádné valorizace. „Budou tři valorizace, a když se na to podívám dohromady, tak u průměrného důchodu je to navíc 2500 korun, tak to už ti lidé opravdu poznají, každý měsíc tuhle částku dostanou navíc. A to prostě důchodci poznají a pomůže jim to zvládnout ceny energií, ceny potravin, to všechno, co se zdražuje,“ konstatoval premiér v rozhovoru pro internetový diskusní pořad Prostor X.

Blíží se červnová mimořádná valorizace důchodů: Vše důležité, co potřebujete vědět

Zatím není vyloučeno, že se příspěvek nepodaří prosadit, záležet ale bude na šikovnosti a vyjednávání poslanců ANO, jestli se jim podaří ministry nebo vládní poslance přesvědčit o nutnosti této finanční pomoci. Ostatně ještě nedávno premiér jakoukoliv plošnou pomoc odmítal, a nyní již vláda připravuje jednorázový příspěvek 5000 za každé dítě do 18 let a také výhodný energetický tarif pro všechny domácnosti.

O tom, že kompenzace zpožděné mimořádné valorizace je dobrý nápad, je přesvědčen také bývalý premiér Jiří Paroubek. „Každá valorizace důchodů, která je prováděna, je uskutečňována vlastně se zpožděním. A toto zpoždění by mohlo být kompenzováno důchodcům například „malým 13. důchodem“ ve výši přibližně 5000 či 7000 korun vyplaceným ve dvou pololetních splátkách,“ řekl v rozhovoru pro České důchody.

Na problematičnost mimořádné valorizace v poslední době začínají upozorňovat i někteří odborníci. „Ne že by valorizace byla špatně, je určitě dobře, ale možná bychom měli přehodnotit ten systém. Ve chvíli, kde se zvyšuje cena energií, což postihuje všechny skoro stejně,“ uvedl v rozhovoru pro Český rozhlas sociolog Daniel Prokop, který je členem obnovené Národní ekonomické rady vlády (NERV). Dodal, že jednou z možností je zvyšování základní výměry, která je pro všechny stejná, podobně jako je to u řádné lednové valorizace.

V chudobě 889 tisíc seniorů

Důchody se v roce 2022 zvýšily již v lednu, dále se zvýší mimořádně v červnu a září. V průměru půjde o celkové zvýšení o 2500 korun, reálně ale na tuto částku nedosáhne více než milion seniorů, kteří mají nižší důchod, než je průměr.

Mnoho seniorů s podprůměrnými důchody se také potýká s finančními problémy, zvláště kvůli zdražování v posledním půl roce. Jak ukázal nedávný průzkum k projektu Neviditelní, nedůstojně v Česku žije až 889 tisíc seniorů, kterým mohou chybět peníze i na základní výdaje, jako jsou například potraviny. Mezi nejohroženější patří zejména osaměle žijící senioři, kteří přišli o svého životního partnera.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu