Malá novela a pak velká reforma: Ministr Jurečka upřesnil postup práce na změnách důchodů

Chystané změny důchodového systému budou mít dvě fáze, přičemž první už započala a na druhé se intenzivně pracuje. Uvedl to ministr Marian Jurečka, jehož tým nyní pracuje na výpočtech, parametrech a očekávaných dopadech změn. Ještě letos chce o návrhu jednat s opozicí. „Je pro mě velmi důležité hledat shodu i napříč opozičními stranami,“ konstatoval Jurečka.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka detailně popsal harmonogram přípravy důchodové reformy, kterou má vláda jako jednu z klíčových priorit. Podle něj bude realizována dvěma legislativnímu balíčky, přičemž většina chystaných změn bude součástí druhého balíčku, který se začne schvalovat v druhé polovině roku 2023. V tuto chvíli již probíhá schvalování prvního balíčku.

„Držíme původní harmonogram, teď jde do vlády malá novela zákona o důchodovém pojištění, kdy budeme upravovat jen některé dílčí věci. Budeme snižovat minimální povinnou dobu pojištění pro to, aby člověk měl nárok na získání starobního důchodu z 35 na 25 roků, dále budeme upravovat otázku možného předčasného odchodu do důchodu pro náročné profese. Nakonec se to po koaliční dohodě nyní bude týkat pouze záchranářů zdravotnické záchranné služby a ostatní profese ponecháme pro velkou důchodovou reformu,“ uvedl Marian Jurečka na tiskové konferenci věnované zvyšování důchodů.

Tento první návrh byl již předložen na jednání vlády a pravděpodobně ještě projde určitými změnami. Ministr Jurečka ho totiž plánuje rozšířit o snižování důchodů prominentním představitelům komunistického režimu, což je věc, kterou už dříve avizoval a snažil se prosadit už v minulém volebním období jako poslanec. Nyní probíhají finální jednání s Ústavem pro studium totalitních režimů, s nimž ministerstvo na přípravě spolupracuje.

Velká důchodová reforma

Zároveň nyní pravidelně jedná speciální pracovní tým pro přípravu důchodové reformy, který ministr ustavil v dubnu a připravuje návrh velké důchodové reformy. Ta by měla být ve finální podobě předložena ve druhém pololetí roku 2023.

„Pracovní tým pracuje na návrzích a výpočtech konkrétních parametrů a jejich dopadů. Já bych chtěl, aby v druhém pololetí tohoto roku sedli k jednacímu stolu také zástupci opozičních stran,“ nastínil další vývoj ministr Jurečka.

„Teď je to fáze užšího pracovního týmu, který by měl připravit podkladové materiály, abychom pak byli schopni shledat shodu i napříč opozičními stranami, protože to je pro mě osobně velmi důležité,“ upřesnil Jurečka. Zároveň dodal, že mnoho změn a principů bude vycházet ze závěrů důchodové komise, kterou vedla ekonomka Danuše Nerudová. „Na mnoha z těch závěrů byla celková politická shoda napříč politickým spektrem, takže přepokládám, že na základních principiálních věcech budeme moci tu shodu nalézt a navázat na ni,“ doplnil ministr.

Jurečka chce snížit důchody předním komunistům. Věznění disidentů se započte jako pojištění

Nástin chystaných změn

Díky tomu, že vláda chce částečně vycházet z návrhů důchodové komise a ministr Jurečka již několikrát naznačil konkrétní plány, je možné již nyní předpokládat, že součástí velké reformy budou i následující změny:

  1. Měl by být zaveden minimální důchod, který by byl výrazně vyšší než dnes. Hovoří se až o třetině průměrné mzdy, rozhodně pak o částce ve výši nejméně 10 tisíc korun. Nárok budou mít všichni, kdo dosáhnou důchodového věku a získají minimální dobu pojištění (tu chce vláda snížit na 25 let).
  2. Lidé pracující v náročných profesích by měli mít možnost odejít dříve do důchodu bez sankcí za předčasnost.
  3. Rodiče, lidé v předdůchodovém věku a senioři by měli být pozitivně motivováni k tomu, aby se více zapojili do pracovního procesu. Zároveň budou lidé více motivováni k rodičovství a počet dětí by se měl více zohledňovat při výpočtu důchodu. Díky tomu v Česku přibude pracujících lidí a měl by se tím zvýšit výběr sociálního pojištění.
  4. Měly by se změnit parametry zásluhovosti, které určují výši důchodu. Podle toho, co nastínila náměstkyně na ministerstvu Iva Merhautová, by se mohla zásluhovost snížit a lidé s vyššími příjmy by si měli na stáří více spořit. Toto spoření by mělo být výrazněji podporováno ze strany státu.
  5. Dílčí změny se chystají v oblasti vdovských důchodů (v plánu je zvýšení), v oblasti vyměřovacích základů důchodů (dobrovolný společný základ pro manžele) nebo v podpoře starších členů rodiny (posílání 1 % odvodů na důchod rodičů či prarodičů).

Schválení důchodové reformy je důležité a politici její přípravu v minulých letech podceňovali. Například předchozí vláda Andreje Babiše měla důchodovou reformu jako hlavní bod programového prohlášení, ale její přípravu vůbec nezvládla. Současná vláda Petra Fialy začala s aktivní přípravou mnohem dříve a proces legislativního schvalování chce zahájit už na konci roku 2023, tedy více než rok a půl před dalšími volbami, což šance na prosazení zvyšuje.

Jak totiž upozornila již zmíněná ekonomka Danuše Nerudová, právě blížící se volby snižují šance na prosazení reformy, protože reforma jako taková nemá okamžitý pozitivní efekt a politici z ní nezískají politické body. „Ten efekt je dlouhodobý, výrazně přesahuje horizont čtyřletého volebního cyklu. Vláda, která prosadí penzijní reformu, nikdy nesklidí její pozitivní efekty. Nebo jen velmi omezeně,“ myslí si Nerudová.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu