Hnutí STAN prosazuje vznik státního penzijního fondu, jde o jednu z vládních priorit

Zhodnocení úspor ve stávajících penzijních fondech není dostatečné a řešením by bylo zřízení státního fondu, který by pro ně byl konkurencí. Jde o aktuální plán hnutí STAN, který plánuje prosadit při jednání ve vládní koalici.

Foto: Adobe Stock
Spoření na důchod se má změnit. (ilustrační foto)

Hnutí STAN začalo aktivně prosazovat dřívější myšlenku na zřízení státního penzijního fondu, který by byl alternativou k těm stávajícím. „Je na místě uvažovat o zřízení státního, či přesněji veřejnoprávního penzijního fondu, který by cílil svou v podstatě pasivní strategii na dlouhodobé zhodnocení alespoň ve výši inflace a například dvou procentních bodů nad ni,“ uvedl ve svém komentáři poslanec Viktor Vojtko, který se v hnutí věnuje důchodové problematice.

Podle něj je potřeba zasáhnout do stávajícího trhu penzijních společností, protože negeneruje dostatečné výnosy pro klienty. „Zato těží z velmi štědré státní podpory a vysokých poplatků. Ty by byly opodstatněné, kdyby výkon měly,“ konstatoval Vojtko s tím, že státní fond by představoval srovnání pro soukromé fondy, které by ho musely překonat, aby si udržely klienty.

„Zároveň by mohlo i fungovat pravidlo, že při uzavření pracovní smlouvy by se takový fond nabízel jako automatická volba pro ty, kteří by do té doby žádné spoření nevyužívali. Tu by však bylo možné změnit a penzijní spoření by tak stále bylo zcela dobrovolné,“ popsal vizi Viktor Vojtko. A dodal, že pokud se vše podaří prosadit, mohli by mít lidé při odchodu do důchodu po odečtení inflace naspořeno 1,5násobek toho, co do fondu vložili.

Nejde pouze o izolovaný návrh hnutí STAN, ale o jednu z priorit celé vlády. Jde o samostatný bod ve vládním programovém prohlášení a zůstal tam i po revizi ze začátku letošního roku. Prohlášení slibuje vznik státního či veřejnoprávního fondu, který bude inspirován zahraničními zkušenostmi. Současně by mělo být zachováno stávající soukromé penzijní spoření.

O případné podobě státního fondu se bude v rámci vládní koalice ještě jednat, momentálně ale plošná podpora neexistuje. Dlouhodobě tuto myšlenku podporují například Piráti. Jednání na expertní úrovni, například v rámci týmu pro přípravu důchodové reformy, připustilo i Ministerstvo práce a sociálních věcí. V tomto týmu jsou zástupci všech koaličních i opozičních stran.

Nízké poplatky a lepší zhodnocení

Podle aktuálních představ hnutí STAN by měl mít státní fond co nejnižší poplatky a zároveň by měl zajišťovat dostatečný výnos z relativně bezpečných investic. A právě to by bylo dostatečnou konkurencí pro stávající penzijní společnosti.

Jejich konzervativní fondy a také transformované fondy, ve kterých si na důchod spoří nejvíce lidí, totiž dlouhodobě nedokážou překonávat inflaci. Například povinně konzervativní fondy v letech 2012 až 2023 podle údajů Asociace penzijních společností ČR (APS ČR) přinesly kumulované zhodnocení pouze 0,5 procenta ročně, což je hluboko pod inflací. Transformované fondy pak peníze za toto období zhodnotily o 1,1 procenta ročně.

To, že systém penzijního spoření neplní svou funkci dobře a má i vysoké poplatky, konstatovala také analýza, kterou zveřejnila Národní rozpočtová rada. A fungování celého třetího pilíře opakovaně kritizuje i ekonomka Danuše Nerudová, která vedla důchodovou komisi v minulé vládě. „V tuto chvíli třetí pilíř neplní svou funkci tak, jak by měl. To, že drtivá většina účastníků vybírá své peníze jednorázově, znamená, že je to pro ně spořicí produkt. Pro ně to není produkt zajištění na stáří,“ uvedla Nerudová na červnové odborné konferenci APS ČR.

Systém třetího pilíře by se měl v dohledné době částečně změnit. Vláda již schválila návrh zákona, který přinese nová pravidla pro státní příspěvky a zavede i nové typy produktů. Přibude alternativní fond, který se bude moci zaměřit i na dynamičtější investice, i takzvaný dlouhodobý investiční produkt, který bude stát vedle tradičních penzijních fondů. Momentálně je návrh projednáván v Poslanecké sněmovně. Více o tom, co by se mělo změnit, jsme psali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu