Vláda schválila změny penzijního spoření: Nové státní příspěvky i rizikovější produkt

Podoba třetího důchodového pilíře by se mohla už od příštího roku změnit. Vláda schválila nová pravidla pro státní příspěvky u penzijního spoření i zavedení nového typu spořicího produktu. Nyní návrh projednají poslanci.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Návrh ministerstva financí na změny penzijního spoření na svém jednání schválila vláda. Jeho cílem je, aby si lidé na důchod odkládali více peněz a také to, aby třetí pilíř fungoval efektivněji a existovaly další možnosti investování.

Změnit se má zejména mechanismus přiznávání a výpočtu státních příspěvků. Pro jejich získání má být nově povinné posílat na spoření alespoň 500 Kč měsíčně namísto dosavadních 300 Kč. Zároveň se má zvýšit horní hranice vkladu pro přiznání příspěvku ze současných 1000 Kč na 1700 Kč.

Státní příspěvek nově nebude určován pevnou částkou, která se zvyšuje v hladinách podle vkladu, ale bude činit vždy 20 % z vložených peněz. Takže například při vkladu 1000 Kč lidé od státu dostanou měsíčně 200 Kč a při vkladu 1200 Kč pak stát pošle 240 Kč. Nad částku 1700 Kč již příspěvek dále neporoste, maximálně bude 340 Kč.

Přehled, jak by se měly příspěvky změnit:

Foto: České důchody

Lidé, kteří si budou posílat méně než 500 Kč měsíčně, nebudou mít na příspěvek nárok. Naopak ti, kteří si budou spořit více, dostanou více peněz i od státu. Nové podmínky mají platit už od začátku roku 2024, a to pro všechny smlouvy, tedy i ty stávající.

Nárok na státní příspěvky by podle nových pravidel neměli mít lidé, kteří pobírají starobní důchod nebo ti, kterým už je více než 65 let. Finální návrh naopak neobsahuje omezení, podle kterého by byly státní příspěvky podmíněny výplatou v podobě renty, i nadále tak bude možné spoření po dosažení 60 let jednorázově vybrat. Nově ale bude muset spoření trvat alespoň 10 let, nyní je podmínka poloviční.

Alternativní fond i spoření

Návrh také předpokládá vznik nového typu penzijního fondu, který je označován jako alternativní účastnický fond a který nebude mít natolik přísnou regulaci poplatků a investiční strategie. Tento typ fondu má být zaměřen na velmi dynamické investice, které mohou být sice rizikovější, ale mohou přinést výhodnější zhodnocení peněz. Příkladem mohou být investice do veřejné infrastruktury, do nemovitostí nebo do nekótovaných společností.

Lidé, kteří si nyní spoří ve starších transformovaných fondech, budou mít možnost založit si současně také nové typy spoření (označované jako doplňkové penzijní spoření), aniž by přišli o to původní. Doposud obojí nebylo možné a lidé museli ze staršího typu přejít na nový. To část lidí odmítala, protože novější fondy již nemusí garantovat alespoň „nulu“ u ročních výnosů.

Přibude také úplně nová možnost spoření na důchod, takzvaný dlouhodobý investiční produkt. Má jít o podporu jiných typů spoření mimo běžné fondy, ať už jde o akcie, akciové fondy, dluhopisy nebo jiné investiční příležitosti. Nově bude možné tyto typy investic uznávat jako přípravu na stáří a investované peníze bude možné odečítat z daní. Daňový základ má být možné snížit až o 48 tisíc Kč ročně.

Návrh zákona nyní zamíří do Poslanecké sněmovny, kde ho budou schvalovat poslanci. Následně ho musí schválit ještě senátoři a nakonec podepsat prezident. Návrh je koncipován tak, aby změny začaly platit už od ledna 2024.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu