Finální plány vlády s důchody: Tři složky, změny v dobách pojištění a novinky ve výpočtu

Vláda Petra Fialy ve svém programovém prohlášení slibuje rozsáhlé změny důchodů a několik novinek, které ovlivní současné i budoucí důchodce. Mezi významné změny patří například návrat počítání studia do důchodu, zavedení garantovaného důchodu a výraznější ocenění péče o děti.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala.

Důchodová reforma je pro novou vládu Petra Fialy jednou z priorit. Už v preambuli programového prohlášení vlády proto zaznívá: „Chceme, aby lidé v aktivním věku měli jasno, jaký budou mít důchod, a aby věděli, že jejich život bude i ve stáří důstojný.“

Reforma má být předložena do konce roku 2023 a zavede několik velmi významných novinek. Celková struktura důchodového systému se ale měnit nebude, zachovány totiž zůstanou dosavadní tři důchodové pilíře a dojde spíše jen k dílčím změnám.

Tři složky důchodu jako doposud

„Připravíme návrh důchodové reformy, který se bude skládat ze dvou hlavních složek a třetí, dobrovolné, základní složka se zvýší a bude reflektovat požadavky na důstojnost života ve stáří a finanční možnosti státu,“ konstatuje vláda ve svém prohlášení s tím, že zásluhová složka bude vycházet z odvodů do pojistného systému a počtu vychovaných dětí. „Dobrovolná složka bude zřízena ve formě státního nebo veřejnoprávního fondu inspirovaná zahraničními zkušenostmi.“

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka už v rozhovoru pro České důchody upřesnil, že lidé, kteří splní podmínku důchodového pojištění, tedy odpracovaných let, získají garantovaný důchod. „Základní garantovaná složka by měla reflektovat požadavky na důstojnost života ve stáří i finanční možnosti státu. Hovořili jsme již o zmíněných 10 500 korunách, ale je možné, že při reflexi posledního vývoje cen bude muset být o něco vyšší. Výše této složky bude nejspíše odvozena od průměrné mzdy a její výslednou výši musíme důkladně vydiskutovat a ověřit její dopady a udržitelnost matematickými modely,“ uvedl ministr.

Minimální doba pojištění, která je nyní stanovena na 35 let, by se měla snížit. Vláda ale v prohlášení neupřesňuje, o jaké snížení by mělo jít. Uvádí však, že se opět jako náhradní doba pro důchod začne počítat studium. V minulosti se studium počítalo, to ale přestalo platit v roce 2010.

Přehled dalších změn

Další změny, které vláda v důchodech chystá, jsou podle prohlášení následující:

  • Vylepšíme informace o předpokládané výši důchodů v důchodové kalkulačce, včetně možnosti doplňovat podklady online a zjistit si údaje o odpracovaných letech včas.
  • Podpoříme seniory pracující v důchodovém věku a více jim zohledníme celkové odpracované roky.
  • Umožníme dřívější odchody do důchodu zaměstnancům v náročných profesích za větší odpovědnosti zaměstnavatelů.
  • Zavedeme fiktivní vyměřovací základ prodloužení vyloučené doby pro péči.
  • Zavedeme dobrovolný společný vyměřovací základ manželů.
  • Zvýšíme vdovské a vdovecké důchody.
  • Zavedeme možnost platit 1 % svého důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům.
  • Podpoříme dobrovolné penzijní spoření, například ve formě účtu dlouhodobých investic.

Podle ministra Mariana Jurečky se změny dotknou zejména mladších lidí, na stávající důchodce nebudou mít příliš vliv. „Pro dnešní seniory a pro ty, kdo se do penze chystají, se nic v zásadě nezmění – a pokud, tak k lepšímu. Díky zavedení garantovaného důchodu si polepší především důchodci s nejnižšími důchody. Ti ostatní na tom budou stejně, jako doposud, nebo lépe,“ uvedl Jurečka pro České důchody a dodal: „Reformu ve svém plném rozsahu, a to především s ohledem na chystané větší možnosti využití třetího spořicího pilíře, spíše využijí především mladší ročníky a ti, kteří nyní vstupují do středního věku.“

Marian Jurečka: Dílčí změny důchodů můžeme zavést rychle, garantovanou penzi musíme vyladit

Vláda neřeší příjmovou stránku

Většina plánovaných změn vychází ze závěrů a návrhů důchodové komise, kterou vedla ekonomka Danuše Nerudová. Návrhy tedy vítá, ale zároveň dodává, že vláda zatím vůbec neřeší příjmovou stránku reformy, tedy to, kde na se všechny změny vezmou peníze.

„Těší mě, že programové prohlášení nové vlády staví na základech, které jsme postavili v Komisi pro spravedlivé důchody. Dává to nejen mně naději, že se reforma do 2 let opravdu může uskutečnit. Součástí ale musí být i příjmová strana. V následujících 20 letech tedy budeme na důchody potřebovat až o 4 % HDP navíc. Je to cesta trnitá, ale jiná ke spravedlivějším důchodům nepovede,“ uvedla Danuše Nerudová na svém Facebooku.

Skutečnost, že plánovaná reforma neřeší financování, kritizuje také bývalá ministryně financí Alena Schillerová. „Plány v oblasti důchodů, které čteme v programovém prohlášení vlády, jsou opravdu velkorysé. O žádnou důchodovou reformu však nejde. Neřeší totiž to základní – dlouhodobou udržitelnost. Naopak většina návrhů zvyšuje finanční požadavky, aniž by se zabývala zdroji krytí,“ uvedla Alena Schillerová v rozhovoru pro České důchody.

„Z výčtu v prohlášení nelze vyčíst, jak mají být jednotlivé návrhy provázány, kam mají důchodový systém posunout. Spíše se zdá, že každá z pěti koaličních stran prosadila to, co ze svého programu považuje za nejlepší, aniž by to mělo nějaký společný cíl. Jak to dopadne, když dáte do jednoho hrnce všechno dobré, co vás napadne, ví u nás každé dítě,“ konstatovala Alena Schillerová.

Kdy lze reformu očekávat?

Na reformě začne pravděpodobně v nejbližší době pracovat ministerstvo práce a sociálních věcí a do určité míry bude vycházet z návrhů důchodové komise vedené Danuší Nerudovou. Z nich vycházela už důchodová reforma přechozí ministryně Jany Maláčové, ale vláda, jejíž byla součástí, drtivou většinu změn nepodpořila.

Jakmile bude návrh reformy připraven, projde s největší pravděpodobností meziresortním připomínkovým řízením, kde budou moci instituce, úřady a zájmové skupiny dodat své výhrady a vyjádření. Poté by měla reformu schválit vláda a následovat bude řádný legislativní proces v Poslanecké sněmovně a Senátu. Pokud ministerstvo návrh reformy předloží do konce roku 2023, mělo by se vše stihnout schválit během roku 2024.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu