Důchodci v lednu opět dostanou doplatek valorizace. Nyní se plánuje jeho zrušení

Součástí řádné lednové valorizace bude už podruhé doplatek, takže důchodci dostanou jednorázově k důchodu desítky až stovky korun navíc. Jde o kompenzaci za to, že každý důchodce má jiný výplatní den důchodu. V současné době se ovšem připravuje změna výplatních termínů a doplatek již nebude potřeba.

Foto: Adobe Stock
Seniorka přemýšlí o svém důchodu. (ilustrační foto)

Až do roku 2021 platilo, že důchody se valorizovaly až od data výplaty důchodu. Od letošního roku však platí změna, kterou prosadil bývalý pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík, a tato změna zajišťuje, že řádná lednová valorizace je vyplácena od 1. ledna. Důchodci tak vždy dostávají poměrnou část valorizace za období od začátku roku do dne, který předchází lednové výplatě důchodu.

Pro stanovení výše doplatku se nejprve stanoví částka rozdílu mezi výší důchodu před valorizací a výší důchodu po provedené valorizaci. Poté se určí doplatkové období, tedy počet kalendářních dní od 1. ledna do dne předcházejícího lednové splatnosti. V praxi to znamená, že doplatek mají vyšší důchodci s vyšším důchodem a také ti, kteří mají výplatní den později.

Poprvé byl doplatek vyplacen v lednu 2022 a další bude následovat při další řádné valorizaci v lednu 2023. Výše valorizace už byla schválena a detaily jsme publikovali v tomto článku.

Kalkulačka doplatku v roce 2023

Zveřejnili jsme také kalkulačku, ve které si můžete spočítat, jak vysoká bude vaše lednová valorizace i váš doplatek. Stačí zadat vaši aktuální výši důchodu, tedy váš důchod po obou mimořádných valorizacích, které letos proběhly.

KALKULAČKA – Spočítejte si valorizaci 2023 a doplatek

Změny výplaty doplatku pro rok 2023 se nechystají. „Doplatek valorizace bude vyplácen se splátkou důchodu v lednu 2023 stejně jako v roce 2022,“ uvedla pro České důchody Jitka Drmolová, mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Znamená to, že doplatek bude vyplacen ke dni výplaty důchodu automaticky a není nutné o něj žádat. Důchodci dostanou v lednu dvě částky – standardní důchod, který již bude valorizovaný, a poté samotný doplatek k valorizaci. Tyto dvě částky navíc budou rozepsány v tradičním valorizačním oznámení, které ČSSZ při každé valorizaci rozesílá.

Rok 2022 ukázal, že novela zákona, která doplatek důchodcům přinesla, není úplně dokonalá. Vůbec se totiž netýká mimořádných valorizací. Část důchodců to považuje za nespravedlivé a nesystémové. Zatímco lednová valorizace je díky doplatku vyplácena od prvního dne v měsíci, u mimořádné valorizace se opět čeká na výplatní termín důchodu.

Výše důchodů v roce 2022: Srovnání, kolik lidí v Česku bere podobnou částku jako vy

Chystané změny doplatek zruší

Za nesystémový tento doplatek považuje také ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). „Nedomyšlenost zmíněné novely se projevuje mj. v tom, že změna, kterou přinesla, se vztahuje pouze na řádnou (tj. lednovou) valorizaci, a nikoliv na valorizaci mimořádnou, což zakládá nelogickou dvojkolejnost a související kritiku ze strany klientů,“ uvedlo ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu nové legislativy, která má změnit pravidla výplaty důchodů.

Tento návrh byl nedávno předložen do připomínkového řízení a MPSV v rámci něj chce zcela změnit způsob výplaty důchodů. Pokud bude návrh schválen, mohly by změny začít platit od července 2025.

A co by se mělo změnit? Doposud se důchody vyplácejí dopředu, takže například důchodce s výplatním termínem 12. den v měsíci dostává důchod na období od 12. dne aktuálního měsíce do 11. dne následujícího měsíce. A výplatní termíny jsou stanoveny v sudé dny mezi 2. až 24. dnem v měsíci.

Nově by podle návrhu ministerstva mělo být výplatní období stanoveno jako běžný kalendářní měsíc, tedy od prvního do posledního dne aktuálního měsíce. Z takzvaného „klouzavého“ měsíce by se tak stal měsíc kalendářní. Zároveň by se snížil počet výplatních dnů a nově by se důchody vyplácely mezi 2. a 12. dnem (nebo nejvýše 14. dnem) v měsíci.

Díky tomu by již nebyly nutné doplatky valorizace. Tím, že by všichni důchodci měli výplatní období stejné, tedy vždy na daný měsíc hned od prvního dne, nebude doplatek nutný a všichni budou mít valorizaci od stejného dne. V případě schválení zákona by tedy byly doplatky úplně zrušeny.

TIP: Více jsme o návrhu zákona a změnách, které má přinést, psali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu