Výše důchodů v roce 2022: Srovnání, kolik lidí v Česku bere podobnou částku jako vy

Čeští senioři mají poměrně rovnostářské starobní důchody a nejčastěji od státu pobírají každý měsíc 14 až 19 tisíc korun. Ukazují to poslední čísla, která zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení. Podle nich také významně klesl počet velmi nízkých důchodů pod 10 tisíc korun.

Foto: Adobe Stock
Setkání důchodců. (ilustrační foto)

Celkem je v Česku momentálně 2,36 milionů starobních důchodců a v průměru nyní pobírají důchod ve výši 17 299 korun. Za poslední rok se tato částka zvýšila o 1 914 korun a v lednu 2023, kdy se začne navíc vyplácet takzvané výchovné, se tato částka zvýší na 19 500 korun.

Kromě řádných i mimořádných valorizací se průměrná penze každý rok zvyšuje také proto, že do důchodu čerstvě odcházejí početné generace seniorů, kteří už zpravidla získávají od státu nadprůměrné důchody.

Důvodem je to, že kromě vyšších výdělků mají zpravidla také více odpracovaných let, protože důchodový věk neustále roste. A více odpracovaných let znamená i vyšší důchody. Zároveň umírají starší generace, takzvaní starodůchodci, kteří měli nižší důchody přiznané v 90. letech.

Méně důchodů pod 10 tisíc

Na průměrný důchod dlouhodobě reálně nedosáhne více než milion starobních důchodců. V současné době je v Česku celkem 70 tisíc seniorů, kteří pobírají důchod nižší než 10 tisíc korun. Ještě loni jich bylo bezmála 121 tisíc. A současně roste počet těch, kteří mají důchod vyšší než 20 tisíc korun, celkem jich je 308 tisíc.

Ukazují to poslední čísla, která nyní v létě zveřejnila Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Podívejte se na hladiny důchodů a počty lidí, kteří je pobírají:

Hladiny starobních důchodů (čísla ČSSZ k 3/2022)Foto: České důchody

Nejčastěji důchodci pobírají důchod 14 až 20 tisíc korun, celkem jde o více než 1,5 milionu lidí. I to ukazuje, že důchody v Česku jsou dlouhodobě poměrně rovnostářské. Důvodem jsou i omezení v podobě takzvaných redukčních hranic, které při výpočtu důchodů limitují započítávání vysokých výdělků z práce.

Z minulosti ale v Česku stále zůstává několik velmi bohatých seniorů, kteří pobírají důchody nad 60 tisíc korun. Momentálně jich je 53 a jejich důchody pravidelně rychle rostou i díky mimořádným valorizacím, které zvyšují procentní výměru. Více jsme se na velmi vysoké důchody zaměřili v tomto článku.

Foto: Adobe Stock (hlavní), České důchody (tabulka)

Více k tématu