Důchod mi zvýšili na 21 tisíc, oznámil Babiš. Mimořádná valorizace více pomůže bohatším seniorům

Bývalý premiér Andrej Babiš si díky dvěma valorizacím polepší k důchodu přibližně o 2000 korun, a to zejména díky mimořádnému červnovému zvyšování. Právě vyšší důchody podle zákona vždy rostou výrazně více, změna mechanismu se ale nechystá.

Foto: Profimedia
Poslanec Andrej Babiš.

Andrej Babiš, který letos oslaví 67. narozeniny, v loňském roce požádal o starobní důchod a stát mu podle jeho slov přiznal přibližně 19 tisíc korun. „Já jsem myslel, že budu mít padesát, šedesát tisíc. Mám 19 tisíc důchod,“ okomentoval to loni překvapeně Babiš s tím, že na daních odvedl přes 300 milionů korun. Zřejmě si tehdy neuvědomil, že důchody se počítají pouze z výdělků, ze kterých se odvádí sociální pojištění. Navíc jsou vyšší výdělky pro potřeby důchodu kráceny, jak vysvětlujeme v tomto článku.

Ve skutečnosti je výše jeho důchodu velmi podobná většině Čechů, kteří v současné době také o důchod žádají. Nová generace důchodců totiž nemá výrazně nízké důchody, jak se občas zdá, ale jak ukazují statistiky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ), bezmála dvě třetiny z nich najdou na své výměře částku překračující celostátní průměr. Ten nyní činí 16 200 korun.

Vyšší důchod roste více

Z hlediska průměrného důchodu, který zohledňuje všechny české důchodce, pobírá tedy Babiš nadprůměrný důchod. A díky tomu se mu při každé valorizaci důchod i rychleji zvyšuje, podobně jako ostatním důchodcům s nadprůměrným důchodem.

Viditelné je to zejména při mimořádné valorizaci, v rámci které se o míru inflace zvyšuje pouze procentní výměra důchodu, tedy zásluhová část. Takže zatímco důchod ve výši 20 000 korun se letos v červnu navýší o 1321 korun, důchod ve výši 10 000 korun pak pouze o 501 korun, ukazuje naše kalkulačka. A právě díky tomu se nadprůměrně zvýší i důchod Andreje Babiše.

„Teď mi navýšili důchod z 19 tisíc na 21 tisíc, jsem dostal papír,“ uvedl Babiš na tiskové konferenci stínové vlády hnutí ANO, na které kromě jiného představil plán na mimořádný příspěvek pro důchodce ve výši 6000 korun. „Já jsem taky důchodce, mám střet zájmů, samozřejmě,“ komentoval s úsměvem situaci, že jako poslanec bude o případném příspěvku také hlasovat.

Zvýšení Babišova důchodu o jím zmíněných 2000 korun je s největší pravděpodobností dáno součtem řádné valorizace v lednu a plánované červnové mimořádné valorizace. Právě v těchto dnech mu zřejmě dorazil dopis ČSSZ, ve kterém nalezl informace k chystanému zvýšení. Pokud měl loni důchod 19 tisíc, v lednu se mu zvýšil o přibližně 850 korun a v červnu se mu zvýší o dalších přibližně 1160, což je zhruba částka, o které hovořil.

Co vás trápí u valorizace: Proč se důchody nezvyšují všem stejně?

Změna mechanismu se neplánuje

Na skutečnost, že se při řádné a zvláště pak při mimořádné valorizaci více zvyšují vysoké důchody, dlouhodobě část důchodců nahlíží velmi kriticky. I do redakce portálu České důchody přichází názory, že je to nespravedlivé. Například paní Anna (72) z Brna nedávno napsala: „Inflace zasahuje všechny důchodce stejně, proto nechápu, proč by neměla být stejná i valorizace.“

Změna mechanismu valorizace se ovšem v tuto chvíli nechystá, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí. „MPSV v současné době nerozhodlo o tom, že by měla být připravena změna zákona v oblasti mimořádného zvýšení důchodů, ani o tom, že by měl být připraven návrh na speciální zvýšení nízkých důchodů. Zároveň ale platí, že jednou z priorit aktuální vlády je příprava penzijní reformy, která by měla nastavit stabilní důchodový systém,“ řekl pro České důchody Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva.

Politici i experti z ministerstva si rozdíly ve valorizaci vysokých a nízkých uvědomují, ale případná změna není úplně snadná. Pokud by se totiž důchody zvyšovaly všem stejně, bylo by to nespravedlivé z hlediska zásluhovosti, na což už v minulosti upozornil Ústavní soud ve svém rozhodnutí. Podle jeho závěru není možné lidem, kteří vydělávali více peněz a tedy více odváděli do systému na sociálním pojištění, nezohledňovat jejich výdělky vyššími důchody a vyšší valorizací.

V minulých letech na situaci některé vlády reagovaly většinou tak, že se k zákonné valorizaci přidávala pevná částka v řádu několika stovek korun. Díky tomu pak nižší důchody procentně rostly více než ty vysoké. Jak ale ministerstvo uvedlo, současná vláda to nemá v plánu.

Foto: Ladislav Křivan/MAFRA/Profimedia

Více k tématu