Další mimořádná valorizace důchodů zřejmě proběhne v červnu

Na začátku příštího léta pravděpodobně proběhne další mimořádná valorizace všech důchodů. Upozornila na to Národní rozpočtová rada, podle které půjde o dodatečné výdaje ve výši 20 miliard korun. Ministr financí Zbyněk Stanjura zároveň prozradil, že o případných změnách parametrů valorizace se ještě bude diskutovat.

Foto: Adobe Stock
Důchodci očekávají valorizaci. (ilustrační foto)

Důchodci mohou v příštím roce očekávat další mimořádnou valorizaci. Podle odhadů Národní rozpočtové rady (NRR) dojde brzy opět k překonání hranice 5 % u součtu meziměsíční inflace. A zákon stanovuje, že po pěti měsících od tohoto okamžiku dojde ke zvýšení procentní výměry důchodů právě o tuto míru inflace. To by vycházelo na červen 2023.

„Na základě očekávaného vývoje inflace lze odhadovat, že k překročení pětiprocentní hranice nárůstu spotřebitelských cen (od data relevantního pro stanovení výše řádné valorizace) dojde v lednu 2023, což bude znamenat spuštění mimořádné valorizace dávek důchodového pojištění v červnu. To si vyžádá dodatečné výdaje okolo 20 miliard Kč, které nejsou v aktuálním rozpočtu předpokládány,“ uvedla Národní rozpočtová rada v aktuálním stanovisku k hospodaření státu.

Inflace bude ještě vyšší

Aktuální součet meziměsíční inflace se počítá od června 2022 a činí 2,3 %. V listopadu ceny narostly o 1,2 %, o měsíc dříve klesly o 1,4 %, což bylo zejména v důsledku započítání úsporného energetického tarifu. Ukazují to čísla Českého statistického úřadu.

Ekonomové nyní očekávají, že v dalších měsících inflace poroste. Například Lukáš Kovanda, hlavní ekonom Trinity Bank a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV), očekává růst inflace až k úrovni 20 %. „V lednu je třeba počítat s návratem inflace až k úrovni osmnácti procent, neboť odezní efekt úsporného tarifu, přičemž ceny energií se zvýší k úrovni stropu, jež bude právě od ledna platit. ČNB ale zatím na inflační vývoj nebude reagovat zvýšením základní úrokové sazby,“ konstatoval Kovanda s tím, že v druhé polovině roku 2023 by mohla inflace klesnout pod 7 %.

Očekávaná červnová mimořádná valorizace by byla už třetí v řadě. Při započítání také dvou řádných valorizací by tak od začátku roku 2022, tedy během 18 měsíců, došlo už celkem k pěti valorizacím. A tento rychlý růst důchodů momentálně výrazně zatěžuje důchodový systém. Jen letošní valorizace vyjdou celkem na 57 miliard korun. Už nyní je přitom důchodový systém ve ztrátě, jak ukazují průběžné informace ministerstva financí.

Stanjura: Je čas analyzovat

Není proto překvapením, že v kontextu těchto čísel se zřejmě v dohledné době rozběhnou diskuse o tom, zda se parametry řádných či mimořádných valorizací změní. Ministr financí Zbyněk Stanjura již naznačil, že systém valorizací se bude analyzovat, aby se zjistilo, zda splnil očekávání.

„Poprvé jsme v praxi po letech vyzkoušeli institut mimořádných valorizací. Teď je čas to zanalyzovat, jestli ten institut splnil to, co od něho zákonodárci v té době očekávali,“ uvedl Stanjura v rozhovoru pro deník E15 s tím, že případná změna by byla součástí většího balíčku důchodových změn, v němž se bude řešit například důchodový věk.

„Určitě je k debatě věk odchodu do důchodu. Určitě je k debatě systém valorizací, taktéž výše penzí při předčasném odchodu do důchodu. A také několik dalších parametrů, to znamená například, zda se má fixovat, nebo nefixovat poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě,“ prozradil ministr ve zmíněném rozhovoru.

Výše důchodů v roce 2022: Srovnání, kolik lidí v Česku bere podobnou částku jako vy

Motivací ke změně mimořádných valorizací bude pravděpodobně také skutečnost, že tyto valorizace zvyšují pouze zásluhovou část a nedostatečně tak pomáhají lidem s nižšími důchody. Na to upozornila také analytická zpráva skupiny NERV. „Paradoxem současné podoby valorizace je to, že i procentuálně pomáhá více vysokopříjmovým důchodcům. Například důchody ve výši 40 tisíc Kč jsou v září 2022 valorizovány o 4,7 % a důchody ve výši 10 000 Kč jen o 3,2 %,“ uvedl NERV.

A ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka již dříve také potvrdil, že se na určitých změnách valorizace pracuje. „Musíme umět do budoucna reagovat na situace, kdy lidé mají nižší důchody. Je tam možných několik variant, jak k tomu přistoupit. Je možné zvýšit základní výměru důchodu, můžeme se bavit, jak základní výměru valorizovat v průběhu roku. To jsou konkrétní scénáře, ale já nechci předjímat. Platí, že situaci vnímáme, sledujeme a pracujeme na tom, abychom našli dobré a efektivní řešení,“ konstatoval ministr Jurečka.

V lednu mohou důchodci očekávat řádnou valorizaci, která zvyšuje základní i procentní výměru důchodu, a součástí této valorizace bude i doplatek. Česká správa sociálního zabezpečení již zveřejnila detaily, jak bude valorizace probíhat. Detailně jsme o tom psali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu