Výdaje na důchody rostou o desítky miliard korun, systém je už letos ve výrazné ztrátě

Důchodový systém je letos po třech čtvrtletích v deficitu 18,47 miliard korun. Příjmy z odvodů jsou sice vyšší než za stejné období v loňském roce, ale výdaje se zvedly o více než 36 miliard, zejména kvůli mimořádným valorizacím. Vyplývá to z aktuálních údajů ministerstva financí o hospodaření systému důchodového pojištění.

Foto: Adobe Stock
Důchodci přemýšlí o budoucnosti. (ilustrační foto)

Výdaje na důchody v současné době výrazně rostou a podobné to bude i v příštím roce. Letos se do zvýšení promítly zejména dvě mimořádné valorizace, které proběhly v červnu a září. Další valorizace, tentokrát řádná, bude následovat v lednu 2023, a ve stejnou dobu se navíc začne vyplácet výchovné za děti. Není také vyloučeno, že příští rok proběhne další mimořádná valorizace, protože inflace i nadále dosahuje velmi vysoké úrovně.

Ministerstvo financí zveřejnilo, že za prvních devět měsíců letošního roku, tedy za tři čtvrtletí, je důchodový systém ve ztrátě 18,47 miliard korun. Například v roce 2021 to bylo za celý rok 2,26 miliardy a v roce 2019 byl systém dokonce v plusu 16,44 miliard korun.

Největší deficit byl v roce 2020, konkrétně přes 40 miliard korun. Tehdy ale došlo k nejvýraznějším omezením kvůli pandemii a stát na sociálním pojištění vybral méně než obvykle. Provozy totiž zůstaly část roku uzavřené, pracovníci byli v karanténě či na ošetřovném a části podniků nebo třeba OSVČ se odpouštěly odvody.

Za celý rok 2021 činily výdaje důchodového systému 537 miliard korun. V letošním roce je to zatím 441 miliard korun a podle podkladů k rozpočtu ministerstvo financí předpokládá, že celkem to za letošek bude 590 miliard korun. Jen na letošní valorizace bude potřeba 57 miliard korun navíc.

Skoro třetina Čechů bude v důchodu. Ale oproti jiným Evropanům umíráme dříve

Více než čtvrtina státních výdajů

„Výdaje systému důchodového pojištění představují zejména výdaje na dávky důchodového pojištění, mezi které se řadí důchody starobní, invalidní a pozůstalostní. S růstem mezd se zvyšují i výdaje na dávky důchodového systému, které se od mezd odvíjí, vliv má také demografický trend stárnutí populace. Jako výdaj se však musí započítat i náklady na jeho správu,“ uvádí ministerstvo financí k hospodaření systému.

V příštím roce výdaje na důchody opět výrazně porostou a podle odhadů ministerstva by mělo jít o 671 miliard korun, tedy o 81 miliard více než v letošním roce. Kromě řádné lednové valorizace a výchovného se počítá také s další mimořádnou valorizací.

Výdaje na důchody se za posledních 12 let přibližně zdvojnásobily. Příští rok by měly tvořit zhruba 28 procent všech státních výdajů. Systém je proto dlouhodobě neudržitelný a situace se zkomplikuje už v následujících desetiletích, kdy do důchodu začnou odcházet silné generace, takzvané Husákovy děti. Zatímco nyní stát dává do důchodů přibližně devět procent HDP, v polovině tohoto století to bude téměř 13 procent.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu