Aleš Poklop: Doufám, že se kritici penzijního spoření chytnou za nos

Prezident Asociace penzijních společností Aleš Poklop kriticky vystoupil proti lidem, kteří zpochybňují výsledky penzijního spoření. Upozornil na to, že po loňských velkých ztrátách se situace zlepšila a penzijní fondy mají nyní nadprůměrné zhodnocování.

Foto: Adobe Stock

Doplňkové penzijní spoření zažívá velmi výnosný rok. Upozornila na to Asociace penzijních společností, podle které byly již úspěšně odmazány ztráty na rok 2022.

Nejlépe si vedou akciové, tedy dynamické fondy, které se od začátku roku do konce srpna zhodnotily o 13,26 %. Vyvážené fondy zatím letos nabídly výnos 9,13 % a povinné konzervativní fondy pak 5,26 %.

„Kritici penzijka s oblibou říkají, že nevydělává. Doufám, že se v kontextu letošních výsledků trochu chytnou za nos. Dosavadní čísla totiž ukazují, že penzijní fondy s vysokou akciovou složkou umí ročně nabídnout skvělý výnos,“ konstatoval Aleš Poklop, prezident Asociace penzijních společností ČR.

Prezident APS ČR Aleš Poklop.Foto: APS ČR

Podle něj ovšem nelze vycházet pouze z aktuálních čísel. „U dlouhodobého investování je ale třeba nejásat nad jedním povedeným rokem, ale sledovat dlouhodobý vývoj. O to větší mám radost, že dynamické fondy v posledních pěti letech vynášejí lidem v průměru každoročně 8,25 % čistého zisku a kopírují výkonnost uznávaného indexu MSCI All Country World 1,“ doplnil prezident Poklop.

Většina lidí si momentálně spoří v takzvaných transformovaných fondech. Jejich výsledky z roku 2023 však zatím zveřejněny nebyly, k dispozici jsou pouze data ke konci roku 2022, kdy zaznamenaly zhodnocení hluboko pod inflací. Těmto fondům se obecně v posledních letech nedaří inflaci překonávat. V letošním roce ji zatím neporazily ani povinně konzervativní fondy se zmiňovaným zhodnocením 5,26 %. Inflace od začátku roku do srpna byla 7,8 %.

Aktuální výsledky penzijních fondů.Foto: APS ČR

V letech 2012 až 2023 přinesly povinně konzervativní fondy kumulované zhodnocení pouze 0,6 % ročně. Transformované fondy pak peníze za toto období do konce roku 2022 zhodnotily o 1,1 procenta ročně, údaje za rok 2023 zatím chybí.

Fungování třetího pilíře

V současné době se vede diskuse o tom, nakolik penzijní spoření plní svou funkci a jak dobře dokáže lidem pomoci s úsporami na důchod. Fungování celého třetího pilíře opakovaně kritizuje i ekonomka Danuše Nerudová, která vedla důchodovou komisi v minulé vládě. „V tuto chvíli třetí pilíř neplní svou funkci tak, jak by měl. To, že drtivá většina účastníků vybírá své peníze jednorázově, znamená, že je to pro ně spořicí produkt. Pro ně to není produkt zajištění na stáří,“ uvedla Nerudová na červnové odborné konferenci Asociace penzijních společností.

Ve svém aktuálním komentáři fungování penzijního spoření zkritizoval také ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Petr Janský. „České „penzijko“, tedy státem podporované doplňkové penzijní spoření, je velmi neefektivní v podpoře zajištění budoucích důchodců. Má to nejméně 10 vzájemně provázaných důvodů ve třech oblastech: malé úspory, špatné zacílení, nízká návratnost,“ konstatoval Janský a jednotlivé důvody v komentáři popsal.

To, že systém penzijního spoření neplní svou funkci dobře a má i vysoké poplatky, konstatovala na začátku roku 2023 také analýza, kterou zveřejnila Národní rozpočtová rada. Proti té se APS ČR opakovaně ohradila s tím, že analýza je zavádějící.

Státní penzijní fond je nepravděpodobný. Řeší se podpora mladých a jednorázový výběr peněz

Chystané změny

Systém třetího pilíře by se měl v dohledné době částečně změnit. Vláda již schválila návrh zákona, který přinese nová pravidla pro státní příspěvky a zavede i nové typy produktů. Přibude alternativní fond, který se bude moci zaměřit i na dynamičtější investice, i takzvaný dlouhodobý investiční produkt, který bude stát vedle tradičních penzijních fondů.

Vláda by navíc chtěla přimět lidi, aby si peníze z penzijního spoření nevybírali najednou, ale spíše je čerpali postupně jako přilepšení k důchodu. Začaly proto také debaty o tom, že by se měly zpřísnit podmínky a jednorázové čerpání by nebylo tak výhodné. Počítá se také s tím, že by měly skončit státní příspěvky pro penzijní spoření lidí, kteří už pobírají starobní důchod. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu