Státní penzijní fond je nepravděpodobný. Řeší se podpora mladých a jednorázový výběr peněz

Vláda se pravděpodobně nebude zabývat vznikem státního fondu pro penzijní spoření. Je o tom přesvědčen ministr Marian Jurečka, který je ale ochoten o tématu diskutovat. Zároveň počítá s tím, že ještě proběhnou nějaké změny v rámci novely zákona, která má změnit parametry třetího pilíře.

Foto: Úřad vlády ČR
Petr Fiala a Marian Jurečka.

Hnutí STAN nedávno začalo aktivně volat po zřízení speciálního státního penzijního fondu, který by byl alternativou k těm stávajícím soukromým. Jde o jednu z priorit, kterou má vláda uvedenou v programovém prohlášení, a zůstala tam i po revizi ze začátku letošního roku. Prohlášení slibuje vznik státního či veřejnoprávního fondu, který bude inspirován zahraničními zkušenostmi.

Cílem by podle představ STAN mělo být zvýšení konkurence. Státní fond by měl mít co nejnižší poplatky a zároveň by měl zajišťovat dostatečný výnos z relativně bezpečných investic. Poslanec Viktor Vojtko, který myšlenku státního fondu za hnutí prezentoval, konstatoval, že soukromé fondy negenerují dostatečné výnosy pro klienty. „Zato těží z velmi štědré státní podpory a vysokých poplatků. Ty by byly opodstatněné, kdyby výkon měly,“ uvedl Vojtko.

Přestože jde o ambiciózní myšlenku, kterou dlouhodobě podporují například také Piráti, ve vládní koalici se o tom zatím aktivně nejednalo. Nyní navíc ministr a vicepremiér vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL) uvedl, že schválení státního fondu v tomto volebním období je spíše nepravděpodobné.

„Upřímně do konce volebního mandátu, který máme před sebou, s vytvořením speciálního státního pilíře nebo produktu ve třetím pilíři úplně počítal nelze. Ale určitě o tom můžeme vést debatu,“ řekl Jurečka na nedávné tiskové konferenci, při které prezentoval plány na důchodové změny.

Doplnění změn do novely

Zároveň řekl, že vláda plánuje udělat ještě nějaké změny u připravované novely zákona, která má změnit podobu třetího pilíře. Tato novela, kterou už vláda schválila a nyní čeká na projednání poslanci, má změnit výši státních příspěvků ke spoření nebo zavést některé nové a alternativnější produkty penzijního spoření.

„Před druhým čtením provedeme ještě nějaké další změny mimo těch, které už přijala a podpořila vláda. Zvýšíme podporu lidem v produktivním věku. A určitě pro mě budou důležité ještě další a lepší nástroje, jak zvýšit motivaci a podporu mladých lidí, kteří třeba zakládají rodiny a mají poměrně složité období. Tam není jejich aktivita dostatečná a budeme hledat cesty, jak to lépe podpořit. Třeba možností zvýšit podporu pro zaměstnavatele,“ upřesnil plány ministr Jurečka.

Úmrtí a peníze v penzijním spoření: Jen výjimečně hrozí, že si je ponechá fond

Zároveň minulý týden prezentoval myšlenku, že by se penzijní spoření mělo změnit tak, aby si lidé našetřené peníze nevybírali najednou. Namísto toho by měli peníze čerpat delší dobu jako pravidelnou měsíční rentu. „Tyto peníze mají sloužit k zajištění člověka na stáří,“ uvedl Marian Jurečka s tím, že v současné době mnoho lidí peníze jednorázově vybere a použije na nákup nějakých věcí či služeb.

Stejný názor má také ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). „To, že si dnes drtivá většina lidí vybere peníze předtím, než jde do penze, úplně neodpovídá účelu, proč stát kdysi zavedl podporu důchodového spoření,“ prohlásil Stanjura.

Portál Novinky.cz uvedl, že s úpravou pravidel pro výběr peněz počítá jeden z pozměňovacích návrhů, které by mohla vláda nechat přidat ke zmiňované novele. Ta by měla být letos na podzim projednávána v Poslanecké sněmovně.

Podle vládních plánů by ten, kdo si peníze z penzijního spoření vybere najednou, mohl přijít částečně o státní příspěvky. Změna by ale měla být platná jen pro nově uzavřené smlouvy.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu