Ministr Stanjura potvrdil omezení jednorázových výběrů u penzijního spoření

V současné době probíhá jednání o změnách pravidel penzijního spoření a jednou z plánovaných novinek má být omezení jednorázových výběrů u nových smluv. Ministr financí Zbyněk Stanjura řekl, že spoření by mělo odpovídat svému účelu, není ale zastánce plošných zákazů.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Vláda by chtěla přimět lidi, aby si peníze z penzijního spoření nevybírali najednou, ale spíše je čerpali postupně jako přilepšení k důchodu. Začaly proto debaty o tom, že by se měly zpřísnit podmínky a jednorázové čerpání by nebylo tak výhodné.

Už dříve o tom hovořil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a nyní tuto prioritu podpořil také ministr financí Zbyněk Stanjura. Ten v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že jednorázové výběry peněz považuje za problematické a je pro to, aby se zpřísnily.

„Je to problém, na který dlouhodobě poukazují odborníci. Jsem si ale jistý, že to může být jen na nové smlouvy. To, že bychom změnili podmínky někomu, kdo má třeba 25 let uzavřenou smlouvu a letos je mu 59 let, si vůbec nedovedu představit,“ konstatoval v rozhovoru ministr Stanjura.

On sám není příliš zastáncem toho, aby byl jednorázový výběr přímo zakázán. Spíše je ve hře například omezení státních příspěvků při jednorázovém výběru nebo jiná forma opatření, které by budoucí důchodce nasměrovalo spíše k dlouhodobějšímu čerpání formou měsíční renty. „Debata ovšem bude pokračovat, aby důchodové spoření odpovídalo svému účelu, tedy zajištění na stáří,“ uvedl Zbyněk Stanjura.

„Vláda by chtěla, aby to byla renta, a musíme promyslet, jak motivovat účastníky, aby to více využívali. Já jsem vždy raději pro motivační nástroj než pro plošné zákazy. Je ale vyloučeno, že by se to týkalo stávajících smluv,“ doplnil ministr. A dodal, že nepočítá s tím, aby případná změna začala platit už od ledna 2024, spíše očekává pozdější účinnost.

Konec příspěvků pro důchodce

Ministr Zbyněk Stanjura zároveň potvrdil, že vláda i nadále počítá s tím, že by měly skončit státní příspěvky pro penzijní spoření lidí, kteří už pobírají starobní důchod. Podle něj jde o logické opatření. „Ten produkt se jmenuje spoření na penzi. Když ji někdo už pobírá a současně mu běží spoření, tak to se míjí účelem,“ vysvětlil.

Zásadní problém má vláda s tím, že důchodci využívají penzijní spoření jako možnost výhodného spoření. Proto by se toto omezení státního příspěvku týkalo i stávajících smluv spoření, a to možná už od příštího roku. Definitivně to ale zatím není určeno.

„Účelem doplňkového penzijního spoření je vytvořit finanční rezervu, která by byla čerpána v době, kdy již důchodce pobírá starobní důchod a byla by doplňkovým příjmem ke státnímu starobnímu důchodu. Bohužel ze statistických údajů vyplývá, že tomu tak ve většině případů není a že klienti využívají tuto možnost jako výhodné spoření,“ řekl pro České důchody ministr Marian Jurečka.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu