Nový výpočet státního příspěvku na penzijní spoření: Stanjura změnu plánuje od roku 2024

Ministerstvo financí navrhuje změny v rámci spoření na důchod a jejich součástí má být i nový výpočet státních příspěvků. Momentálně lze čerpat nejvýše 230 korun měsíčně, nově to bude až 270 korun. U nižších vkladů ovšem příspěvek klesne.

Foto: Adobe Stock
Manželé počítají úpory na důchod. (ilustrační foto)

Způsob, jakým si lidé spoří na důchod v penzijních fondech, by se mohl už od roku 2024 změnit. Ministerstvo financí totiž připravilo návrh zákona, v rámci něhož chce zavést některé nové možnosti spoření, například takzvaný investiční penzijní účet nebo alternativní účastnický fond.

V rámci těchto novinek by mohly penzijní společnosti investovat o něco více rizikověji, ale výsledkem by měly být vyšší výnosy na stáří. Dle návrhu by mělo jít o alternativu k současnému způsobu spoření a podrobněji jsme o tom psali v tomto článku.

Současné typy penzijních fondů, které v Česku využívá 4,4 milionů lidí, by měly zůstat zachovány. Lidé, kteří mají peníze v takzvaných transformovaných fondech (do těch již nyní nelze vstupovat), nebo investují v některém z fondů doplňkového penzijního spoření, se nemusí obávat výrazných změn nebo toho, že by se fondy rušily. Vše bude fungovat jako doposud, změnit se ovšem mají státní příspěvky.

Snížení příspěvků u nižších vkladů

Ministerstvo navrhuje, že nově by se měl dolní limit pro získání příspěvku zvýšit ze současných 300 Kč na 500 Kč. Zároveň se má zvýšit horní limit – nyní státní příspěvek zůstává stejný při jakémkoliv vkladu nad 1 000 Kč, ale nově se tato hranice zvýší na 1 500 Kč.

Podle navrhovaných nových pravidel rovněž státní příspěvek nebude určován pevnou částkou, která se zvyšuje v hladinách podle vkladu, ale bude činit vždy 18 % z vložených peněz. Takže například při vkladu 1 000 Kč lidé od státu dostanou měsíčně 180 Kč a při vkladu 1 200 Kč pak stát pošle 216 Kč.

Podívejte se, jak by se příspěvky změnily:

Motivace k vyššímu spoření

„V novele zákona o doplňkovém penzijním spoření se navrhuje upravit spodní a horní hranici měsíčního příspěvku účastníka nutného pro vznik nároku na státní příspěvek. Tím má být jednak zohledněn obecný růst mezd, k němuž došlo od posledního nastavení v roce 2013, a jednak mají být účastníci motivováni k vyšším příspěvkům,“ uvádí ministerstvo v důvodové zprávě k návrhu zákona.

Při zachování stejných vkladů by se reálně státní příspěvky lidem snížily. Pokud si dnes někdo například posílá na spoření 1 000 Kč, stát mu přidává 230 Kč, tedy současné maximum. Nově by ale příspěvek činil jen 180 Kč. A lidé, kteří si posílají minimum, by o příspěvek zcela přišli, protože minimální částka pro získání příspěvku bude činit 500 Kč. Naproti tomu ten, kdo by si vklad zvýšil na 1 500 Kč, by dosáhl na maximální příspěvek 270 Kč.

Soukromé peníze a mezigenerační solidarita: Ministr Stanjura má vize, jak se upraví důchody

Podle ministerstva by snížení příspěvků u nižších vkladů mělo zajistit, že změny nepřinesou navýšení výdajů státního rozpočtu. „Cílem je, aby navržená změna byla z hlediska dopadů na státní rozpočet pokud možno neutrální,“ konstatuje ministerstvo. Vzápětí ovšem dodává: „Vyčíslení dopadů na státní rozpočet vychází z možné reakce účastníků, kterou však lze obtížně předvídat, maximálně lze provést odhad na základě toho, jak účastníci zareagovali při poslední změně hranic v roce 2013.“

Všechny novinky, včetně nových výpočtů státních příspěvků, by podle návrhu zákona měly začít platit od ledna 2024. Návrh nyní ministr Zbyněk Stanjura poslal do připomínkového řízení, ve kterém se k němu mohou vyjádřit instituce, úřady i další dotčené subjekty, třeba různé asociace či sdružení. Následně úředníci zapracují změny a poté začne proces schvalování vládou a parlamentem.

Foto: Adobe Stock (hlavní), České důchody (tabulka)

Více k tématu