Šéf důchodového fondu: Solidní penze nebudou, spořte si čtyři tisíce měsíčně

Současný důchodový systém byl nastaven na jiné demografické parametry, a pokud se neprovedou změny, důchody sotva pokryjí základní životní výdaje. Je o tom přesvědčen Martin Švec, šéf penzijní společnosti Rentea. Podobný názor má také expremiér Petr Nečas, který je zastáncem soukromého spoření na důchod.

Foto: Adobe Stock
Budoucí důchodce řeší zajištění na stáří. (ilustrační foto)

Končící ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová opakovaně řekla, že stát na důchody vždy bude mít peníze a nemůže se stát, že by na jejich vyplácení nebylo. Toto tvrzení ale nepovažuje za šťastné Martin Švec, který vede nově vznikající penzijní fond Rentea. V aktuálním rozhovoru pro časopis Reportér řekl, že důchody sice vypláceny budou, ale na důstojný důchod to nemusí stačit.

„Mně osobně je pětatřicet a myslím, že mi penze od státu s bídou pokryje základní životní výdaje,“ uvedl Švec v rozhovoru. Podle něj by problém mohli mít zejména mladší ročníky. „Demografický vývoj je neúprosný. Podíl osob v produktivním věku 15 až 64 let bude klesat, z nynějších zhruba čtyřiašedesáti procent na necelých padesát sedm procent v roce 2050. Současně s tím bude přibývat seniorů,“ uvedl s tím, že na důchody sice peníze budou vždycky, ale otázkou je, na jaké důchody bude a co si za ně důchodci koupí.

Na důchod mnohem více úspor

Současný důchodový systém byl podle něj nastaven na jiné demografické parametry a od devadesátých let se výrazně neupravoval. „Posouvala se leda hranice odchodu do důchodu. Financuje se pouze z aktuálně odváděného pojistného na sociální pojištění, a to nebude stačit, už dnes to stačit přestává,“ myslí si Švec.

„Je potřeba říct lidem pravdu a přiznat jim, že na solidní penze to se stávajícím systémem dlouhodobě stačit nebude. Pokud se podaří veřejnosti vysvětlit reálný stav, mohla by být diskuse o změnách systému jednodušší,“ dodal.

Martin Švec je přesvědčen, že mladší lidé by si měli na důchod spořit mnohem více peněz, než je doposud běžné. „Dnes je průměrná úložka ve třetím pilíři zhruba osm set korun měsíčně, to ale není dost. Ideální by byly alespoň tři čtyři tisíce,“ upřesnil.

Manželský vyměřovací základ a asignace: Budoucí ministr Jurečka odhalil své plány s důchody

Náhradový poměr bez reformy klesne

Stejný názor má také bývalý premiér a ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Podle něj mají budoucí vlády jen omezené možnosti v tom, jak důchody financovat. „Hrajete na pevně vytyčeném hřišti. To znamená, že jestliže vám rychle narůstá počet lidí nad 65 let a klesá poměr ekonomicky aktivních lidí vůči penzistům, máte pouze tři možnosti,“ uvedl Nečas pro České důchody.

„Buďto provedete důchodovou reformu, která to zohlední a otevřeně řekne, že do systému přivede nové příspěvky na soukromé a individuální bázi. Nebo budete muset plošně zvýšit zdanění a odvody na sociální zabezpečení, které jsou u nás jedny z nejvyšších. Nebo budete muset zastavit růst penzí a smířit se s tím, že se začnou rozevírat nůžky v příjmech důchodcovských domácností a domácností ekonomicky činných lidí,“ upřesnil bývalý ministr.

Dodal, že náhradový poměr důchodů vůči průměrné mzdě by mohl klesnout až ke 30 procentům. V současné době se přitom pohybuje zhruba o deset procentních bodů výše, tedy kolem 40 procent.

Právě Petr Nečas je dlouhodobým zastáncem toho, že spoléhání se pouze na státní důchod je dlouhodobě neudržitelné. A právě on také prosadit reformu v podobě druhého pilíře, která část peněz z pojištění vyváděla do soukromých fondů. Jeho reforma ale byla hned následující vládou zrušena.

Nová vláda spoření změní

Změny v důchodovém spoření a financování plánuje i nová vláda Petra Fialy. V koaliční smlouvě je uvedeno, že stávající třetí pilíř, ve kterém si lidé dobrovolně spoří na důchod, projde analýzou efektivity a případně bude pozměněn. Zřízen by měl být například státní či veřejný fond, který funguje ve Švédsku, případně by měl vzniknout takzvaný účet dlouhodobých investic.

Zásadní změnou bude také zavedení speciální důchodové podpory pro rodiče a prarodiče, která by měla být financována ze sociálních odvodů dětí, respektive vnuků. „Zavedeme možnost platit 1 % svého důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům,“ uvádí koaliční smlouva bez dalších podrobností.

Budoucí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka také opakovaně ve svých vyjádřeních naznačil, že důstojné důchody budou mít pouze lidé s více dětmi. Ostatní si budou muset na stáří během života naspořit více peněz. „Úsilí a výchovu dětí musíme u rodičů jednoznačně ocenit při stanovení jejich důchodu. Jen finanční zásluhovost je vůči rodičům nefér,“ uvedl například Jurečka na svém Twitteru.

Foto: Adobe Stock

Více k tématu