Půl talíře zeleniny a ovoce: Zkuste vařit chutně z lokálních plodin a zlepšete si zdraví

Ovoce a zelenina by měly být pevnou součástí jídelníčku, protože prokazatelně zlepšují zdraví. Přesto je každý týden nenakupuje ani polovina Čechů. Projekt Půl talíře se rozhodl to změnit. Učí jednoduché pravidlo, že stačí půl talíře zeleniny nebo ovoce při každém jídle. Sdílí recepty a tipy, jak z ovoce a zeleniny vařit výborná jídla, a vysvětluje, proč si na lokálních plodinách více pochutnáte a zároveň pomůžete životnímu prostředí.

Foto: Adobe Stock
Manželé v důchodu společně vaří.

Ovoce a zelenina jsou plné prospěšných látek pro vaše tělo. Obsahují vitamíny, minerály, vlákninu a fytochemikálie, které podporují imunitní systém, snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny a obezity. Kromě toho přispívají k dobrému trávení, udržení zdravé hmotnosti a celkové vitalitě.

Přesto se zelenina a ovoce neobjevují v nákupních košíkách mnoha rodin. Pouze 46 procent Čechů nakupuje ovoce a zeleninu alespoň jednou týdně. A nejméně je nakupují lidé ve věku 65 let a více, ukázal průzkum Atlas Čechů společnosti Behavio Labs. A jen 8 procent obyvatel jí alespoň pět porcí denně, jak doporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO).

Denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat 600 gramů, včetně zeleniny tepelně upravené, přičemž poměr zeleniny a ovoce by měl být asi 2:1. Češi přitom jí mnohem menší množství, a to z důvodu nedostatku času na přípravu jídla, nedostupnosti, nebo nízké informovanosti a malém povědomí o výživových potřebách.

Průměrná denní konzumace zeleniny a ovoce v Česku je přibližně 253 gramů denně (počítáno bez brambor). Tento nízký příjem zeleniny a ovoce přispívá k vysokému výskytu obezity a kardiovaskulárních onemocnění Čechů. Dieta je zodpovědná za přibližně 23 procent všech úmrtí v zemi, což je nad evropským průměrem.

Půl talíře v každém jídle

Projekt Půl talíře je osvětová kampaň, která vysvětluje, jaké výhody má pravidelná konzumace dostatečného množství místní zeleniny a ovoce pro zdraví, životní prostředí i místní průmysl. Také usnadňuje lidem začít se zdravým a udržitelným stravováním a tím podpořit kvalitu života, zdraví a přispět k pozitivnímu prostředí pro výrobu potravin.

Ve zdravém stravování nemusí být snadné se zorientovat, proto vytvořili velmi jednoduchou pomůcku. Zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny není žádná věda. Stačí dodržovat pravidlo, že si vždycky polovinu talíře naplníte zeleninou nebo ovocem. Platí to pro každé jídlo – snídaně, obědy, večeře i svačiny během dne. Není potřeba nic vážit nebo složitě počítat, půlku talíře snadno odhadne každý a je možné s tím začít hned dnes.

Každé jídlo lze snadno doplnit o zeleninu.Foto: Půl talíře

Pokud nejste zvyklí jíst ovoce a zeleninu pravidelně ve větším množství, možná tápete, jaké recepty a způsoby úpravy zvolit. Ovoce a zeleninu je možné si vychutnat jen tak syrové, čerstvé lze použít v salátech, dezertech, snídaňových pokrmech, v podobě pyré nebo nápoje, tepelně upravené budou výborné v omáčkách, polévkách, grilovaných nebo zapečených pokrmech.

Jestli hledáte inspiraci, projekt Půl talíře na svém webu nabízí tipy a triky, jak připravovat výborné pokrmy. Najdete tu recepty, jak zpracovat čerstvou zeleninu i ovoce a vykouzlit chutná jídla.

ŠIKOVNÁ APLIKACE

Projekt Půl talíře připravil mobilní aplikaci, která nabízí inspiraci na vaření a zdravé recepty, tipy na exkurze farem a nákupní seznam. Také v ní najdete užitečné info – jak správně skladovat ovoce a zeleninu, co se hodí do sezóny a proč by měla tvořit polovinu vašeho talíře. Je zdarma pro Android i iOS.

Lokální ovoce a zelenina

Pokud volíte ovoce a zeleninu produkované lokálními farmami, pozitivně ovlivňujete nejen zdraví své a vaší rodiny, ale také své okolí, místní průmysl a životní prostředí. Zajistíte práci českým farmářům, kteří dělají svou práci poctivě, a plodiny nemusí putovat přes polovinu planety, než se dostanou na váš stůl, čímž přispějete ke snížení emisí z dopravy.

A navíc si více pochutnáte. Zelenina nebo ovoce z lokálních farem se mohou sklízet čerstvé v plné zralosti, nedozrávají někde po cestě a už druhý den po utržení mohou být u vás na stole.

Když navíc nakoupíte od některého z pěstitelů zapojených do projektu Půl talíře, budete mít jistotu, že kupujete zeleninu a ovoce bez zbytků pesticidů, které jsou navíc pěstované v souladu s přírodou.

Farma Bezdínek pěstuje rajčata celoročně díky hydroponii.Foto: Půl talíře

Farma Bezdínek

Projekt Půl talíře zdraví řídí Farma Bezdínek u Dolní Lutyně na Karvinsku. Zaměřuje se na celoroční hydroponické pěstování zeleniny sklízené v plné zralosti, je největším produkčním skleníkem pro pěstování rajčat v České republice.

Farma dodává do předních obchodních řetězců u nás. V roce 2019 získala farma na všechny své produkty národní značku kvality KLASA a stala se také prvním certifikovaným pěstitelem rajčat v Česku beze zbytků pesticidů.

Místním farmářům záleží na přírodě. Vyrábí si vlastní teplo a elektřinu, aby minimalizovali závislost na externích zdrojích. Zalévají dešťovou vodou, chytrý systém závlahy přebytečnou zálivku umí recyklovat, aby ani kapka nepřišla nazmar. Místo chemických pesticidů používají biologickou ochranu a udržují zdravý ekosystém. Pro pěstování používají organický substrát, který po ukončení pěstební sezóny kompostují.

Zajímavostí je, že se o opylování v hydroponických sklenících stará téměř 50 000 čmeláků. Jeden bzučící pracant nalétá denně v hale o rozloze 15 hektarů až 15 kilometrů.

Zajímá vás, jak farma funguje? Vyrazte na exkurzi.Foto: Půl talíře

Exkurze přímo na farmě

Pokud máte chuť, můžete se podívat farmářům přímo pod ruce. Udělejte si výlet na farmu a podívejte se na vlastní oči, jak se zelenina pěstuje. Součástí farmy Bezdínek je Návštěvnické centrum s ukázkovým skleníkem, kde vám rádi podrobně vysvětlí, jak pěstování rajčat a okurek na farmě funguje a proč je důležité konzumovat čerstvou zeleninu a ovoce každý den. Více se o farmě dozvíte na jejich webových stránkách.

Zdroje: Projekt Půl talíře, Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky od Společnosti pro výživu, Výzkum týdenních nákupů Čechů od Atlas Čechů

Více k tématu