Cukrovku má už každý desátý Čech, nemoc překvapí bez varování. „Hýbejte se, nekuřte,“ radí lékař z IKEM

Češi po padesátce podceňují zdravý životní styl, málo se hýbou a nenápadně si „pěstují“ předpoklady k tomu, aby onemocněli cukrovkou. Upozorňuje na to diabetolog Martin Haluzík z prestižního IKEMu a dodává: „Počet pacientů s cukrovkou převyšuje 9 % populace a výskyt bohužel i nadále stoupá.“

Zdroj: AdobeStock
Zdravý životní styl je nejlepší prevencí cukrovky. (ilustrační foto)

Diabetes, tedy cukrovka, je už dnes lékaři považován za civilizační chorobu a v Česku už touto nemocí trpí skoro každý desátý. Na rozdíl od cukrovky 1. typu (autoimunitního onemocnění, které nelze ovlivnit), si cukrovku 2. typu lidé často způsobují nezdravým životním stylem, nadváhou, kouřením, přemírou alkoholu nebo špatným stravováním.

Profesor a lékař Martin Haluzík, přednosta Centra diabetologie IKEM, pro České důchody řekl, že i v této náročné pandemické době je důležité zachovat si aktivní režim, i když je to nyní složitější.

Kolik lidí se v Česku léčí s diabetem a stoupá toto číslo?

Převážnou většinu z uvedených pacientů tvoří nemocní s cukrovkou 2. typu, kterou tak lze považovat za jednu z největších hrozeb současného zdravotnictví. V České republice počet pacientů s cukrovkou převyšuje 9 % populace a výskyt bohužel i nadále stoupá. Navíc se předpokládá, že u dalších 2 až 3 % populace je přítomná cukrovka, která dosud nebyla diagnostikována.

Jak jsou na tom Češi ohledně prevence a co zanedbávají?

Cukrovka 2. typu je zrádná v tom, že nemá obvykle úplně jednoznačné příznaky a k její včasné diagnóze je nutné změření hladiny cukru v krvi. Velmi důležité je tedy chodit na pravidelné preventivní prohlídky.

Dále má naše populace největší rezervy ve zdravém životním stylu. Nejdůležitější pro prevenci cukrovky i dalších civilizačních nemocí je dostatek pravidelného pohybu, zdravá pestrá strava obsahující ovoce a zeleninu a udržení normální hmotnosti nebo alespoň hmotnosti v pásmu nadváhy, ale nikoliv obezity. Zcela zásadní je nekouřit a alkohol konzumovat jen mírně.

Co byste doporučili lidem po padesátce a seniorům?

Znovu bych zdůraznil potřebu pravidelných preventivních prohlídek a zdravého životního stylu. Věk je u mnoha lidí jen číslo, takže to, že je někdo v důchodovém věku, vůbec neznamená, že nemůže pokračovat ve všech sportovních i pracovních aktivitách.

Důležité je zachovat si pravidelný aktivní režim a optimizmus, a to i v době, kdy jsou vnější podmínky trochu složitější – jako například nyní v souvislosti s epidemií COVID-19.

Cukrovka může překvapit každého

Lékaři z IKEMu upozorňují, že na rozvoji „získané“ cukrovky se výrazně projevuje nadváha či dokonce obezita, hlavně pak hromadění tuku v oblasti břicha. Pokud by přitom lidé po padesátce jedli zdravěji, riziko onemocnění by se jim výrazně snížilo.

Jde zejména o tyto zásady:

  • pestrá strava s dostatkem všech základních živin, minerálů a vitaminů
  • pravidelnost v jídle (3 až 5krát denně)
  • dostatečný příjem tekutin (1,5 – 2,0 litru denně)
  • omezení alkoholu (muži maximálně 0,5 l piva nebo 2 dl vína denně nebo 0,5 dl destilátu, ženy poloviční množství)
  • omezení solení
  • jezení dostatku ovoce, zeleniny, luštěnin a celozrnných výrobků
  • upřednostnění rostlinných olejů na úkor živočišných tuků (sádlo, máslo), omezení tučných potravin (tučné sýry, uzeniny, smažená jídla, smetanové omáčky, smažené brambůrky, moučníky, plněné sušenky)
  • omezení paštik, sekané a hamburgerů

Počet lidí s cukrovkou už v Česku překročil milion a ve srovnání s dalšími státy se bohužel drží na předních místech v žebříčku nemocných cukrovkářů v celé populaci. Podle odhadů Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) z roku 2020 překoná počet nemocných do roku 2030 hranici 1,3 milionů.

Více k tématu