Ministr Jurečka: Důchodový věk bude mít strop 67 let

Důchodový věk neporoste donekonečna, jak naznačoval původní návrh, ale bude jednoznačně zastropován na 67 letech. Informoval o tom ministr Marian Jurečka při projednávání důchodové reformy v Poslanecké sněmovně.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Poslanci se vrátili k projednávání důchodové reformy a zahájili druhé čtení, ve kterém je možné předkládat pozměňovací návrhy.

Jeden z návrhů se bude týkat zvyšování důchodového věku nad 65 let, který u veřejnosti vyvolává silné emoce. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka nyní jednoznačně řekl, že růst důchodového věku se zastaví na 67 letech.

„Poroste to maximálně o jeden měsíc a bude také ve druhém čtení načten pozměňovací návrh, který to stropuje na té hranici 67 let, kam by to v tom tempu jednoho měsíce vyrostlo někdy kolem roku 2050. Ale abychom utnuli ty spekulace, jestli tady může být nějaká nekonečně rostoucí trajektorie odchodu do důchodu, tak jasně říkáme, bude tam tato konkrétní číslovka vložena, to bude pozměňovacím návrhem, který bude ve druhém čtení načten,“ uvedl ministr Marian Jurečka při jednání.

Podle něj neplatí, že by lidé v budoucnu trávili v důchodu kratší dobu než předchozí generace. Lidé, kteří budou do důchodu odcházet v následujících letech, budou důchod pobírat delší dobu než lidé, kteří do něj odešli v 90. letech. Tehdy lidé pobývali v důchodu méně než 20 let, nyní se doba důchodu pohybuje nad touto hranicí a nezmění to ani další zvyšování důchodového věku.

„Neplatí tvrzení, které tady zaznělo dneska několikrát, že tato důchodová reforma znamená něco o tom, že z práce jdeme přímo do hrobu, nebo že tato reforma znamená, že lidé budou mít nižší důchody,“ odmítl Jurečka některá vyjádření poslanců, kteří vystoupili před ním.

Ministr Jurečka vysvětlil změny u důchodového věku: Výsledek byl lepší, než jsme čekali

Důchodový věk se měl původně zvyšovat podle očekávané délky dožití, a to až o 2 měsíce za jeden rok. Následně vláda na základě odborných podnětů demografů i zpětné vazby veřejnosti připravila návrh, který tempo růstu zpomalil na 1 měsíc za rok. Tento pozměňovací návrh byl schválen v rámci poslaneckého sociálního výboru. Ani tento návrh ale neobsahoval žádné zastropování a důchodový věk se měl navyšovat prakticky donekonečna. Strop 67 let, jak nastínil ministr Jurečka, bude zaveden až dalším pozměňovacím návrhem.

Důchodový věk nad 65 let se poprvé zvýší pro lidi narozené v roce 1966 a následně poroste tempem 1 měsíc za rok. Lidé narození v roce 1989 dosáhnou důchodového věku 67 let, což se stane v roce 2056. Tento strop již zůstane i pro další ročníky.

Dosavadní tempo zvyšování důchodového věku u žen, které měly děti, zůstane zachováno a plynule se poté sjednotí s muži a bezdětnými ženami. Od ročníku 1975 již budou všichni odcházet do důchodu ve stejném věku.

Více k tématu