Poslanci sociálního výboru podpořili mírnější návrh důchodové reformy

Návrh důchodové reformy získal podporu výboru pro sociální politiku. Většina poslanců zároveň podpořila pozměňovací návrh, který zmírňuje zvyšování důchodového věku nad hranici 65 let. Další návrhy předložené hnutím SPD byly zamítnuty, poslanci hnutí ANO zatím nepředložili žádné návrhy na změny.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.

Poslanci sociálního výboru projednali návrh důchodové reformy a podpořili ho. Celkem pro něj hlasovalo 11 poslanců, proti bylo 6. Nyní návrh zamíří do druhého čtení v Poslanecké sněmovně. Samotná debata trvala jen velmi krátce, dá se tedy očekávat, že hlavní fáze argumentování proběhne až při jednání všech poslanců ve druhém a třetím čtení.

Výbor se zároveň usnesl, že jako celek předloží i pozměňovací návrh, který vychází z dohody vládních stran a hnutí. Podstatou tohoto návrhu je zmírnění mechanismu pro další zvyšování důchodového věku nad 65 let.

Zvyšování bude probíhat vždy o jeden měsíc každý rok a bude se týkat lidí narozených v roce 1966 a později. Zásadní změnou bude rovněž to, že důchodový věk bude pevně stanoven přímo v zákoně. (Doposud reforma počítala s tím, že důchodový věk se bude zvyšovat až o 2 měsíce za rok a lidé se vždy v 50 letech dozví, kdy půjdou do důchodu. Věk měla každý rok stanovovat vláda formou nařízení dle vývoje očekávané délky dožití.)

Vláda v současné době jedná ještě o dalších změnách, například o zvýhodnění lidí pracujících v náročných profesích, ale detaily zatím nejsou známy. Kromě avizované změny důchodového věku se zatím žádné další vládní návrhy na výboru neprobíraly. Jasno by v tomto ohledu mělo být během následujících dvou až tří týdnů.

Poslanci ANO bez návrhů

Výbor se zabýval také devíti pozměňovacími návrhy poslankyně Lucie Šafránkové z SPD. Ta navrhovala například to, aby důchodový věk zůstal zastropován na 65 letech, nezpomaloval se růst budoucích starobních důchodů nebo aby se opět valorizovala procentní výměra u předčasných důchodů. Šafránková také navrhovala, aby se nezavádělo rušení valorizace výchovného, a odmítala zmírnění podmínek pro takzvaný odložený důchod. Všechny tyto návrhy výbor zamítl a nyní o nich budou ve druhém čtení hlasovat všichni poslanci.

Poslanci hnutí ANO zatím žádný pozměňovací návrh k důchodové reformě nepředložili. Důvodem je, jak na výboru zmínila poslankyně Jana Pastuchová, že poslanci se během letních prázdnin vůbec nesešli, aby to mohli prodiskutovat. Podle ní by to ale do druhého čtení měli stihnout.

Projednávání důchodové reformy by mělo být dokončeno během podzimu, protože část změn by podle vlády měla začít platit už od ledna 2025. Pokud poslanci vše schválí, zamíří návrh do Senátu a poté k podpisu prezidenta.

Více k tématu