Prezident Pavel o důchodové reformě: Může se stát, že ji nová vláda zruší

Na dlouhodobých tématech, mezi která patří i důchodová reforma, by měla panovat základní politická shoda. Přesto se může stát, že aktuální důchodové změny prosadí současná vláda „na sílu“ a nějaká další je zruší. Tento scénář nyní připustil i prezident Petr Pavel, který se během jara neúspěšně pokusil dojednat kompromis mezi vládními a opozičními politiky.

Foto: Poslanecká sněmovna PČR
Prezident Petr Pavel ve Sněmovně.

Prezident Petr Pavel v první polovině roku zorganizoval společné jednání ministra Mariana Jurečky a předních politiků hnutí ANO o důchodové reformě. Kvůli vzájemným nedorozuměním ohledně zvyšování důchodového věku se ovšem konala jen jedna schůzka.

Na další naplánovanou už politici ANO odmítli přijít a oznámili, že vlastní vize o podobě důchodové reformy považují za „know-how“ a představí je v rámci předvolební kampaně v roce 2025. Tento nepříliš konstruktivní přístup hnutí ANO pak jakékoliv další snahy o hledání kompromisu na důchodových změnách znemožnil.

Poslanci Alena Schillerová a Aleš Juchelka zároveň opakovaně uvedli, že když se hnutí ANO dostane do vlády, provede „kompletní revizi“ důchodového systému a případně zruší změny, které prosadí současná vláda Petra Fialy. Zásadní problém mají zejména se zvyšováním důchodového věku nad 65 let, zpomalením růstu budoucích důchodů a nelíbí se jim také zavedení minimálního důchodu ve výši 20 % průměrné mzdy.

Petr Pavel nyní situaci okomentoval ve svém streamu, při kterém živě odpovídal na dotazy diváků. Na dotaz, jestli považuje za reálné, že současná vláda prosadí důchodovou reformu takzvaně „na sílu“ a další vláda ji obratem zruší, odpověděl: „Může se to stát, to nepopírám.“

Možná se o něco pokusí

Zároveň ale zdůraznil, že právě důchodová reforma patří mezi témata, na kterých by měla mezi politiky panovat alespoň základní shoda. „Po celou dobu, co jsem prezidentem republiky, se snažím o to, abychom dokázali najít shodu alespoň na některých základních dlouhodobých tématech, a důchodová reforma samozřejmě patří mezi ně. Dalším takovým tématem je vzdělávání, zdravotnictví, to všechno jsou věci, které mají dlouhodobý charakter a nemohou se měnit s každou vládou. I proto jsem usiloval, a budu i nadále usilovat o to, abychom našli nějaký průnik mezi názory vlády a opozice, aby nemuselo docházet k takovým změnám.“

Prezident tak nepřímo naznačil, že jeho role ve vyjednávání o důchodové reformě možná ještě neskončila. Není tak vyloučeno, že se ještě pokusí nějaký základní kompromis dojednat, případně že se osobně dostaví například na jednání Poslanecké sněmovny a vyzve poslance k hledání shody. Zároveň ale realisticky připouští, že ani další snahy nemusí být úspěšné a že i schválená reforma může mít jen krátké trvání.

„Přesto když se nová vláda, ať už bude jakákoliv, rozhodne něco z toho změnit, tak samozřejmě bude-li mít dostatečnou podporu v Parlamentu, tak takovou změnu může učinit, a bude to vyjádřením vůle vás občanů, kteří takovou vládu budete volit,“ konstatoval prezident Pavel a dodal, že on sám se bude snažit, aby k takovým změnám docházelo co nejméně.

On sám bude odmítat hlavně změny, které by nás zbytečně vrátily v čase nebo by znamenaly dodatečné výdaje pro státní rozpočet. „To, že se důchodová reforma musí udělat, je zřejmé, protože musíme vycházet z toho, že utratit můžeme pouze to, co si vyděláme. A to platí nejenom pro důchody, ale i všechno ostatní,“ uzavřel Petr Pavel.

Vláda v reformě prosazuje důchodové změny, o kterých snil Andrej Babiš

Podzimní jednání a schvalování

Hlavní fáze schvalování důchodové reformy by měla v Poslanecké sněmovně probíhat během podzimu. V současné době hlavní představitelé vlády dojednávají ještě případné změny ohledně zvyšování důchodového věku nebo zvýhodnění lidí pracujících v náročných profesích. Podle ministra Mariana Jurečky by tato jednání měla skončit do konce letních prázdnin.

Na začátku září pak proběhne velké jednání na výboru pro sociální politiku, kde by mělo být jasněji, jak konkrétně se ještě návrh reformy promění. Následovat pak bude druhé čtení, ve kterém mohou poslanci navrhovat další pozměňovací návrhy. Poslanci SPD i ANO už avizovali, že některé předloží, zatím ale neupřesnili jejich obsah.

Pokud poslanci reformu schválí, zamíří do Senátu a pak k podpisu prezidenta. První změny důchodů by pak měly platit od začátku roku 2025. Kompletní seznam toho, co by se mělo změnit, je uveden v tomto článku.

Foto: České důchody

Více k tématu