Premiér Fiala o zvyšování důchodového věku: Chceme změny, ale není to změkčení reformy

Představitelé vlády pokračují v debatě o některých změnách v návrhu důchodové reformy. Jde hlavně o plánované zvyšování důchodového věku nad 65 let, které by nakonec mohlo být o něco mírnější. Premiér Petr Fiala nyní situaci okomentoval a zdůraznil, že lidé by neměli očekávat, že půjde o velké úlevy.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala.

Premiér Petr Fiala je přesvědčený, že důchodová reforma je nutná a také je k ní potřeba mít politickou odvahu. V rozhovoru pro portál Lidovky.cz uvedl, že v dosavadním režimu není možné důchody ufinancovat. „Čísla jsou naprosto jasná. Stačí se podívat na populační vývoj a na to, co se děje s důchodovým účtem,“ konstatoval Fiala.

Potvrdil ovšem, že se momentálně jedná o zmírnění některých parametrů. Mělo by jít hlavně o mechanismus a tempo budoucího zvyšování důchodového věku.

V současném vládním návrhu se plánuje zvyšování tempem až o 2 měsíce za rok, a to na základě očekávané délky dožití. Růst by tedy kolísal, některým ročníkům by se nezměnil, jiným by se zvýšil o 1 nebo 2 měsíce. Demografové ovšem navrhují, že tempo růstu by mělo být předvídatelné, konkrétně vždy o 1 měsíc ročně. Detailně je rozdíl mezi návrhy demografů a vlády popsán v tomto článku.

Žádné změkčení reformy

„V žádném případě nepůjde o změkčení. Budeme se bavit o tom, zda upřesněná demografická data neumožňují určitý posun nebo zmírnění mechanismu, který určuje odchod do důchodu. Jedno z nejzásadnějších rozhodnutí, které považuji za správné, je, že se nestanovily pevné roky odchodu do penze, ale že se to bude stanovovat podle průměrného věku dožití a dodrží se, aby člověk pobíral penzi v průměru 21,5 roku. Pokud by se ukázalo, že náběh toho zvyšování může být mírnější, jsme připraveni se o tom bavit,“ uvedl Petr Fiala ve zmíněném rozhovoru.

Zároveň zdůraznil, že nelze očekávat velké ústupky od původního úsporného charakteru reformy. „Neberme tu debatu kolem důchodového věku jako snahu něco zmírnit. A dokonce to není ani politický problém, že my něco a lidovci něco jiného. Je to věcná debata o tom, zda to máme nastaveno opravdu správně anebo zda to ještě můžeme nějak vylepšit,“ řekl Petr Fiala s tím, že cílem je zlepšit udržitelnost celého důchodového systému. „Ale není to změkčení reformy, náš cíl je stále stejný. Tedy abychom byli schopni financovat důchody i v roce 2040 a 2050,“ zdůraznil premiér.

Čekání na návrhy opozice

Vláda je podle něj také připravena ve druhém čtení v Poslanecké sněmovně vyslechnout názory opozičních hnutí ANO a SPD. Zatím ale jejich poslanci žádná alternativní řešení nepředložili.

Během srpna by měl se zástupci hnutí SPD o případných změnách jednat ministr Marian Jurečka. Hnutí ANO debatu o důchodové reformě zcela odmítá od krachu společných jednání, která organizoval prezident Petr Pavel.

Premiér naznačil, že v souvislosti s důchodovým věkem by se určité změny mohly odehrát také v případě úlev pro lidi pracující v náročných profesích. Neupřesnil však, jestli by se to týkalo samotných podmínek nebo také okruhu zaměstnanců, kteří by měli na dřívější důchod nárok. V současné době se počítá s tím, že zohledňovat se bude náročná práce od roku 2015.

TIP: Detailní vysvětlení, jak má fungovat dřívější důchod pro náročné profese

Více k tématu