Nulový výsledek. Prezident Pavel učinil definitivní tečku za společným jednáním o důchodech

Jednání o problematice důchodů i dalších sociálních tématech, kterých by se zúčastnili zástupci vlády i opozice, jsou až do voleb v roce 2025 velmi nepravděpodobná. Uvedl to prezident Petr Pavel, podle kterého mezi oběma stranami panují příliš velké názorové rozdíly. Nepřímo také naznačil, že Alena Schillerová a další politici hnutí ANO nemají na problematiku důchodů příliš velký vliv.

Foto: České důchody
Prezident Petr Pavel.

Prezident Petr Pavel se opět pokusil zprostředkovat hledání kompromisu mezi vládou a opozicí. Naposledy se setkal s premiérem Petrem Fialou a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a společně se bavili o zahraniční politice, ekonomice a sociálních tématech.

Právě u sociální a ekonomické problematiky, do níž spadají i důchody, se ale znovu ukázalo, že jakákoliv dohoda je prakticky nemožná. A proto již další společná jednání k těmto tématům až do konce aktuálního volebního období prezident Pavel nechystá.

„Pokud jde třeba o ekonomická a sociální témata, tak tam panují opravdu velké rozdíly. Navíc vnímám i poměrně malou míru ochoty na obou stranách další jednání vést. Nakonec ze strany Andreje Babiše zaznělo, že hnutí ANO nepovede už žádná jednání na ekonomická a sociální témata a že si prezentaci svých názorů ponechá až na volby, které proběhnou v příštím roce,“ uvedl Petr Pavel v rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál.

Definitivně se tak uzavřela i prezidentova snaha o zprostředkování debaty o důchodové reformě. Návrh reformy nyní projednávají poslanci, ale mezi vládou a opozicí na klíčových bodech nepanuje shoda. Opozice odmítá zejména růst důchodového věku nad hranici 65 let a zpomalení růstu budoucích důchodů.

Neúspěšná jednání o reformě

Právě otázka důchodového věku se stala naprosto zásadní v rámci první společné schůzky, kterou prezident k reformě zorganizoval. Zprostředkoval jednání mezi ministrem Marianem Jurečkou a zástupci hnutí ANO Alenou Schillerovou, Karlem Havlíčkem a Alešem Juchelkou.

Podle prezidenta Pavla se na jednání všichni shodli, že další zvyšování důchodového věku je nevyhnutelné, ale od toho se hnutí ANO následně zcela distancovalo. Další společná schůzka již neproběhla, vlastní návrhy na změny důchodového systému označili politici hnutí ANO za své know-how a plánují je představit až před volbami do Poslanecké sněmovny v roce 2025.

Pravidla pro zvyšování důchodového věku se ještě mohou zmírnit

Petr Pavel nyní v rozhovoru prohlásil, že si z neúspěšných jednání o důchodové reformě odnesl i jednu důležitou zkušenost. „Především to, že bude dobré, aby u jednání byl přímo předseda hnutí ANO, protože pak nemusí docházet k žádné interpretaci a případně změnám pozic,“ konstatoval prezident Pavel. Naznačil tím, že jednání o důchodech, kterých se účastní Alena Schillerová nebo jiní představitelé hnutí ANO a na kterých není osobně předseda Andrej Babiš, nemají příliš velkou relevanci.

Jednání o důchodové reformě neusnadňují ani představitelé vlády, kteří také pravidelně mění názory. Například premiér Petr Fiala ještě v roce 2022 uváděl, že jeho vláda důchodový věk zvyšovat nebude, aby následně navrhla a schválila prolomení hranice 65 let. Názor vláda změnila třeba také na snížení minimální doby důchodového pojištění pro získání nároku na důchod, které má i v programovém prohlášení. Místo toho u předčasných důchodů hranici dokonce zvýšila na 40 let.

Více k tématu