Odchod do důchodu v 65 letech bude platit, slíbil premiér Fiala. Zásadní je podle něj reforma

Zvyšování důchodového věku není momentálně v plánu, alespoň podle premiéra Petra Fialy. Klíčové je připravit reformu, která zajistí slušné důchody i pro lidi, kteří dnes mají pod 40 let. Debatu o možné úpravě hranice pro odchod do důchodu nedávno rozvířil ministr Marian Jurečka.

Foto: Úřad vlády ČR
Premiér Petr Fiala.

Premiér Petr Fiala momentálně odmítá debaty o zvyšování důchodového věku. Naopak chce nyní s vládou připravit solidní důchodovou reformu založenou na co nejširší shodě. Řekl to v pořadu Ptám se, pane premiére, který vysílá Blesk.cz.

„To určitě v průběhu našeho volebního období nenastane, odchod do důchodu v 65 letech bude platit,“ odpověděl Petr Fiala na otázku, jestli jeho vláda plánuje zvýšení důchodového věku. „V tom původním rozhodnutí je, že se má vždy po pěti letech prověřit věk odchodu do důchodu. To teď nenastalo, takže tímto se my nebudeme zabývat,“ dodal s tím, že prioritou vlády je příprava důchodové reformy.

„Je nutná a ví to všichni, kdo se důchody zabývají. Je nutná proto, aby lidé, kteří jsou dnes mladší než 40 let, měli šanci, že budou mít slušnou penzi, až se dostanou do seniorského věku,“ vysvětlil premiér v rozhovoru. O podobě reformy se nyní diskutuje a konkrétní návrhy by mělo ministerstvo práce a sociálních věcí představit v druhé polovině roku 2023.

Budoucí vláda se změně nevyhne

O tom, že v dohledné době bude nutné diskutovat o zvýšení důchodového věku, poprvé minulý měsíc mluvil ministr Marian Jurečka. Podle něj se v budoucnu zvýšení důchodového věku nevyhneme, protože po letech 2032 až 2033 začne narůstat důchodový deficit, a to v důsledku demografického vývoje.

„Takže můžeme říct, že v roce 2024 ten krok ještě není nutný. Ale já si myslím, že nejpozději po těch dalších pěti letech by vláda měla přehodnotit hranici věku odchodu do důchodu. Myslím si, že kolem toho roku 2029 se tomu budoucí vláda nevyhne,“ konstatoval Jurečka v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Zvyšování důchodového věku podpořili i někteří experti. Například Národní ekonomická rada vlády (NERV) ve svém souboru úsporných opatření navrhuje postupné oddalování odchodu do důchodu, a to podle prodlužování očekávané délky dožití. „Je žádoucí, aby k prodlužování věku odchodu docházelo automaticky na základě pravidelných aktualizací očekávané doby dožití tak, aby se očekávána délka života v důchodu již dále nezvyšovala. Automatismus zvyšování je žádoucí proto, aby se zvyšování nestalo rukojmím okamžitého politického populismu,“ konstatuje NERV ve svých doporučeních.

Kalkulačka: Spočítejte si přesné datum, kdy můžete odejít do předčasného důchodu

Rozhodování v roce 2024

Současný důchodový věk je zastropován na 65 letech, lidé ale zatím chodí do důchodu o něco dříve. Postupně se ale věk zvyšuje, ženám rychleji než mužům, a výsledkem bude sjednocení právě na 65 letech. Pokud se nic nezmění, poslední rozdíl padne v roce 2037.

Takzvaný revizní mechanismus zároveň stanovuje, že důchodový věk se má pravidelně posuzovat a případně upravovat tak, aby lidé v penzi strávili alespoň čtvrtinu očekávané délky života. Ministerstvo práce a sociálních věcí každých 5 let připravuje dokument nazvaný Zpráva o stavu důchodového systému České republiky a vyhodnocuje také očekávanou délku dožití. Na základě této zprávy potom vláda rozhoduje, jestli přikročí ke změně důchodového věku. Současná vláda Petra Fialy bude o případné změně důchodového věku rozhodovat v roce 2024.

Minulá vláda vedená Andrejem Babišem naposledy o důchodovém věku rozhodla v září 2019 a hranici ponechala zastropovanou na 65 letech. Ministři se tehdy shodli na tom, že hlavním důvodem nezvyšování důchodového věku je skutečnost, že u současné generace padesátníků převládá problém s vysokou nezaměstnaností a lidé před důchodem mají problém si najít práci.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu