Ministr Jurečka vysvětlil změny u důchodového věku: Výsledek byl lepší, než jsme čekali

Loňské úsporné změny u důchodů byly účinnější, než vláda čekala, a díky tomu může nyní zpomalit tempo zvyšování důchodového věku nad hranici 65 let. Informoval o tom ministr Marian Jurečka a dodal, že je to i odpověď na negativní reakce veřejnosti. „Můžeme v něčem slevit,“ konstatoval ministr.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Blíží se hlavní fáze projednávání důchodové reformy a už nyní víme, že plánované zvyšování důchodového věku bude mírnější, než původně vláda zamýšlela. Ministr Marian Jurečka nyní v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětlil, proč vláda k tomuto kroku přistoupila.

„Když se vám ukáže na základě kroků, které jsme udělali v rámci operativy hned v roce 2022 a 2023, že když to celé spočítáte, tak to vychází líp, než jste původně čekali, tak si myslím, že je na místě fér říct: můžeme v něčem slevit. Já neslevuju ve všech dvanácti parametrech. Ale my v tomhle jednom, který je opravdu nejbolavější pro každého z nás, říkáme: tady si můžeme dovolit zbrzdit to tempo,“ uvedl Marian Jurečka v rozhovoru.

Současná vláda v loňském roce přistoupila k jednorázovému snížení červnové mimořádné valorizace důchodů a následně zpomalila budoucí řádné valorizace. Schválila také výrazné zpřísnění pravidel pro předčasné důchody, například zkrátila maximální dobu předčasnosti z 5 na 3 roky.

Tato opatření představují významné úspory v důchodovém systému a v součtu jsou dokonce větší, než vláda původně očekávala. Ministr Jurečka popsal, že vláda měla v plánu snížit deficit systému pod 2 % HDP. Ovšem nyní propočty ukazují, že když se schválí další změny v rámci důchodové reformy (i s mírnějším mechanismem pro zvyšování důchodového věku), dosáhne se kolem roku 2050 deficitu jen asi 1 % HDP. Což je výrazně za očekáváním.

Právě v polovině století bude důchodový systém čelit největšímu zatížení, v důchodu totiž bude silná generace takzvaných Husákových dětí a ekonomicky aktivní bude hlavně slabší generace z 90. let. Bez dalších úsporných zásahů by deficit dosahoval až 5 % HDP.

Růst věku je nepopulární

Dalším důvodem, proč se nakonec vláda dohodla na zpomalení tempa růstu důchodového věku nad 65 let, byl negativní postoj veřejnosti. „Když člověk chodí, slyší a vnímá tu společenskou debatu, tak největším problémem v očích veřejnosti je nárůst hranice věku odchodu do důchodu. Ty dva měsíce mezi populačními ročníky byly nejčastěji kritizovány, nejčastěji zmiňovány. A já jako politik nemohu vidět jen ta čísla a ten cíl snížení schodku, ale musím vnímat, co říkají lidé, jaká je společenská nálada a jaké jsou ty argumenty. A na základě toho jsem přišel na úroveň koalice a řekl: pojďme zvážit, že bychom to tempo snížili ze dvou měsíců na jeden,“ vysvětlil Marian Jurečka.

Zvyšování důchodového věku je českou veřejností dlouhodobě vnímáno velmi kriticky. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) z podzimu 2023 celkem 84 % lidí zvyšování důchodového věku odmítá (z toho 51 % rozhodně odmítá), a pouze 13 % ho podporuje. Tento názor je konzistentní už více než deset let.

Důchodový věk roste nepřetržitě od roku 1996, kdy byly schváleny první zásadní změny důchodového systému po pádu minulého režimu. V současné době je věk zastropován na 65 letech, první zvýšení nad tuto hranici by se mělo týkat lidí narozených v roce 1966. Postupně také dochází ke sjednocování důchodového věku pro muže a ženy.

O důchodu s ministrem: Zásluhovost valorizace 2025, podnikoví hasiči a bonus pro starší důchodce

Ministr: Jako bolavý zub

Marian Jurečka ve zmíněném rozhovoru také řekl, že považuje provedení důchodové reformy za nezbytné. A zároveň vyjádřil naději, že většina lidí zpětně kroky současné vlády ocení.

„Když nás bolí zub, tak si chvilku vystačíme s tím, že si dáme brufen, pak na Moravě k tomu přidáme slivovici, a pak stejně skončíme u zubaře. A stejné je to s důchodovou reformou. Rozumný člověk ví, že to stejně musíme udělat, i když se mu to v něčem nemusí líbit. A já věřím v to, že rozumný občan a volič řekne, hele možná mě v něčem ta vláda naštvala, možná v něčem to mohla udělat jinak, ale tady jsou klíčové věci, před kterými neuhnula,“ konstatoval Jurečka, že reformu prosadí, i když mu to ubírá popularitu.

V současné době ještě představitelé vlády jednají o případných změnách u snížení důchodového věku pro lidi pracující v náročných profesích, není ale jasné, jestli se bude okruh rozšiřovat, nebo omezovat. Určitou úpravou by mohlo projít také výchovné k důchodu, které se mělo podle původního plánu postupně zrušit pro rodiče s méně než třemi dětmi. Není ale vyloučeno, že k přímému rušení nakonec nedojde. Detaily by si vláda měla vyjasnit v nejbližších dnech.

Více k tématu