O důchodu s ministrem: Zásluhovost valorizace 2025, podnikoví hasiči a bonus pro starší důchodce

Přinášíme další díl oblíbeného seriálu O důchodu s ministrem, ve kterém Marian Jurečka odpovídá na dotazy čtenářů. Tentokrát jste se zajímali o valorizaci v lednu 2025, která zásluhovou část důchodu zvyšuje jen mírně. Další dotazy se týkaly výchovného nebo jednorázového zvýšení důchodu pro důchodce, kteří dosáhnou 85 let. Své dotazy můžete ministrovi Jurečkovi poslat i vy, postup najdete na konci článku.

Foto: MPSV
Ministr Marian Jurečka.

Vážený pane ministře, přečetl jsem si informaci o další valorizaci v lednu 2025. Nejsem zcela spokojen, ale nikoliv z důvodu samotné výše valorizace, protože souhlasím s tím, že na vyšší valorizaci jako stát nemáme peníze. Nelíbí se mi však potlačená zásluhovost, konkrétně u zásluhové části má být valorizace jen 0,4 %. V tomto roce se zásluhová část nezvyšovala vůbec, příští rok to bude jen takřka zanedbatelně. Nemyslíte si, že je zásluhovost oslabena už příliš? (JUDr. Petr Novák)

Vážený pane doktore, děkuji za dotaz. Struktura zvýšení důchodů, tedy rozdělení mezi zvýšení základní a procentní výměry, je od roku 2011 dána přímo ze zákona a nelze ji měnit rozhodnutím mým nebo vlády.

Celkové zvýšení důchodů je dáno růstem cen a třetinou růstu reálné mzdy. Rozdělení mezi základní výměru, tedy pevnou částku důchodu, a procentní výměru se stanovuje tak, aby výše základní výměry byla rovna 10 % průměrné mzdy, definované zákonem o důchodovém pojištění, a zbylá částka je přepočtena na procentní zvýšení procentní výměry.

Vzhledem k tomu, že v posledních měsících došlo ke zpomalení růstu cen a reálná mzda stále vykazuje pokles, je celkové zvýšení důchodů relativně nižší a je téměř celé transformováno do zvýšení základní výměry důchodů.

Minulá zvýšení důchodů v době vysokého růstu cen byla naopak typická vysokým růstem procentních výměr a očekávám, že po ustálení ekonomického vývoje se vrátí více vyvážené zvyšování důchodů, kde bude docházet k rovnocennému růstu zásluhové i solidární složky důchodů.

Dobrý den pane ministře, mám v České republice odpracováno téměř 31 let (též doba pojištění), vdala jsem se do Švédska a byla pojištěna ve Švédsku, kde jsem pracovala 21 let. Tudíž důchod mám z České republiky a ze Švédska. Do Čech jsem se vrátila roku 2010. Vychovala jsem 1 dítě, do Švédska jsem odcházela, když bylo mé dceři 24 let. Za vychované dítě jsem však 500 Kč nedostala, pouze procentuální výpočet 355 Kč, což prý vyplývá ze zákona, tak mně odpověděla ČSSZ. Myslím, že logika zde uniká, vychovala jsem snad pouze část dítěte? S pozdravem. (Alena Pistorová)

Vážená paní Pistorová, výchovné není samostatná dávka, ale jde o zvýšení procentní výměry starobního důchodu, které se stává její nedílnou součástí. Jestliže se vyplácí procentní výměra starobního důchodu se zřetelem k mezinárodní smlouvě o sociálním zabezpečení v upravené výši podle poměru dob pojištění získaných v České republice k celkově získané době pojištění (dílčí důchod), upraví se obdobně též zvýšení za vychované dítě.

Částka zvýšení procentní výměry za vychované dítě se vyplácí v poměru doby pojištění získané podle českých právních předpisů k celkové době pojištění. Upravuje se jak základní, tak procentní výměra důchodu. V případě zvýšení jedné či druhé složky důchodu o pevnou částku se tato pevná částka upraví ve výše zmíněném poměru a u výchovného nelze postupovat jinak.

Pro nárok na výchovné, resp. jeho výši není rozhodné, kde bylo dítě vychováváno nebo kde pracuje, jediné, co je v jeho výši zohledněno, je případná doba pojištění pečující osoby v jiném státě.

Dobrý den pane ministře. Jsem OZZ a ze zdravotních důvodů jsem chtěl odejít do předčasného důchodu v 60 letech po odpracování 44 let. Po 13hodinové operaci nádoru mozku jsem se naučil znovu chodit a snažil jsem se pracovat dál jako programátor CNC strojů. Stát mi zrušil druhý penzijní pilíř, vláda zrušila ze dne na den možnost odchodu do předčasného důchodu. Můžete mi říci, co jsme Vám my, zdravotně postižení lidé, udělali, že se k nám takto chováte. Děkuji za odpověď. (Lubomír Nesvadba)

Vážený pane Nesvadbo, možnost odejít do předčasného starobního důchodu nebyla zrušena, ale byla omezena doba předčasnosti maximálně na tři roky. Toto opatření bylo přijato na základě dohody celé vládní pětikoalice, a to na základě stanoviska Národní ekonomické rady vlády (NERV) o negativním dopadu předčasných důchodů na dlouhodobou finanční udržitelnost důchodového systému.

Pokud Vám zdravotní problémy znesnadňují nebo neumožňují uplatnit se na trhu práce, doporučuji požádat o invalidní důchod.

O důchodu s ministrem: Rozšíření seznamu komunistů, změny výchovného a vdovský důchod

Dobrý den, pane Jurečko, je mi dnes 60 let, většinu života jsem pracoval jako podnikový hasič v chemickém závodě. Celkem jsem mám evidováno 4 245 odpracovaných směn, takže bohužel nyní nemám nárok na snížení důchodového věku, protože je potřeba 4 400 směn. Četl jsem, že od roku 2025 se má podmínka zmírnit a při odpracování 2 200 až 4 399 směn se důchodový věk sníží o 15 měsíců. Bude se to týkat i podnikových hasičů, nebo jen plánovaných zaměstnanců ve III. a IV. kategorii? Také mě zajímá, jak to bude s tím, že se má zkrátit zohledňovaná doba na maximálně 10 let? Děkuji za odpověď. (Jaroslav, Ostrava)

Vážený pane Jaroslave, součástí novely zákona o důchodovém pojištění a souvisejících předpisů (tzv. důchodová reforma) je rozšíření okruhu osob, pro které bude platit snížený důchodový věk. Půjde o zaměstnance, kteří vykonávají rizikové práce zařazené do kategorie prací 4 pro všechny druhy rizik a do kategorie prací 3 pro 4 vybraná rizika celková fyzická zátěž, zátěž teplem, zátěž chladem a vibrace. Kategorizace prací je upravena zákonem o ochraně veřejného zdraví a jeho prováděcími předpisy. Snížení důchodového věku bude činit 15 kalendářních měsíců při odpracování 2 200 až 4 399 směn v rizikovém zaměstnání, 30 kalendářních měsíců při odpracování aspoň 4 400 směn a 1 kalendářní měsíc za každých dalších 74 směn odpracovaných v rizikovém zaměstnání.

Stejné podmínky pro snížení důchodového věku se v této souvislosti navrhuje stanovit i pro zdravotnické záchranáře a členy jednotky hasičského záchranného sboru podniku, aby snižování důchodového věku bylo pro všechny skupiny jednotné. Zkrácení zohledňované doby se u zdravotnických záchranářů a členů jednotky hasičského záchranného sboru podniku oproti současné právní úpravě nenavrhuje.

Návrh prochází legislativním procesem, jaká bude jeho výsledná podoba, nelze v tuto chvíli předjímat.

Vážený pane ministře, neuvažujete o valorizaci částky 1 000 Kč, o kterou se zvyšuje důchod pro všechny důchodce, kteří mají 85 let? Bylo to schváleno v roce 2018 a od té doby máme vysokou inflaci, reálná hodnota tohoto příspěvku tím klesá. Kdyby šlo například o 10 %, nemyslím si, že by to byl vysoký výdaj pro státní rozpočet, protože tolik starých důchodců není. Ale my, kteří se tohoto věku dožili, dokážeme ocenit každou stovku navíc. (Věra Krčilová, 85 let)

Vážená paní Krčilová, systém, kdy důchodcům při dovršení věku 85 let náleží částka 1 000 Kč, která je v čase stále stejná, byl vědomým záměrem, který v roce 2018 tehdejší vláda schválila a převedla do praxe. Osobně se domnívám, že existují lepší cesty, jak důchodcům pomoci, a proto o zvýšení této částky neuvažuji.

Ministr Marian Jurečka bude na vaše dotazy k důchodům odpovídat i příští měsíc. Můžete nám je zasílat na adresu [email protected]. Do předmětu zprávy napište „O důchodu s ministrem“. Vybereme nejčastější a nejzajímavější dotazy a ministr na ně odpoví v některém z dalších dílů. Dotazů nám chodí opravdu hodně, takže může trvat delší dobu, než se k nim dostaneme. Předchozí díly seriálu si můžete zobrazit tady.

Více k tématu