O důchodu s ministrem: Důchodový věk, chemické látky v zaměstnání a změna pro pracující důchodce

Přinášíme další díl oblíbeného seriálu O důchodu s ministrem, ve kterém Marian Jurečka odpovídá na dotazy čtenářů. Tentokrát jste se zajímali o změny v chystaném zvyšování důchodového věku nebo jednání o důchodové reformě. Další dotaz se týkal práce, ve které jsou lidé vystaveni vlivu chemických látek, nebo chystané změny pravidel pro pracující důchodce. Své dotazy můžete ministrovi Jurečkovi poslat i vy, postup najdete na konci článku.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr Marian Jurečka.

Vážený pane ministře, změnil jsem názor na zvyšování důchodového věku, do určité míry jste mě přesvědčil, že jiná cesta není. Teď oceňuji, že to zvyšování nebude o 2 měsíce za rok, ale jen o 1 měsíc, přece jen to pro nás bude snesitelnější. Máte už jasnější představu, od kterého ročníku zvyšování začne a kde bude strop? Máte už připravenou novou tabulku? Dle mých výpočtů to vychází, že já, ročník 1976, bych měl mít důchodový věk 65 let a 10 měsíců a můj bratr (narozený 1979) věk 66 let a 1 měsíc. Přeji pěkný konec léta a pevné zdraví. (Petr Bartoš)

Vážený pane Bartoši, velice děkuji. Ano, součástí připraveného pozměňovacího návrhu je i nová tabulka důchodového věku, která bude končit důchodovým věkem pro rok narození 1973 a kterou pro názornost přikládám.

Důchodový věk pojištěnců narozených v tomto roce již bude sjednocen na 65 roků a 8 měsíců. Pro pojištěnce narozené v každém dalším roce se bude důchodový věk zvyšovat vždy o jeden měsíc. To tedy znamená, že pro pojištěnce narozené v roce 1976 bude důchodový věk činit 65 roků a 11 měsíců a pro ty narozené v roce 1979 bude činit 66 let a 2 měsíce.

Plánované zvyšování důchodového věku.Foto: MPSV

Vážený pane ministře, jsem pracující důchodce. Od ledna 2025 chcete místo zvýšení důchodu za odpracované roky odpustit sociální pojištění s tím, že se promítne do mzdy. Za mě v pořádku. Chci se zeptat, v lednu 2026 mi bude chybět pár dní za odpracovaných 365 dní předešlého roku. Bude se mi toto ještě počítat na přepočet důchodu, nebo těch pár dní, cca 12, bude anulovat celý rok práce navíc? (Josef T.)

Vážený pane Josefe, navržená účinnost popisovaného opatření je od 1. ledna 2025, takže naposledy se bude zvyšovat procentní výměra starobního důchodu za dobu výdělečné činnosti vykonávané před 1. 1. 2025, a to pouze za předpokladu, že důchodce získal před tímto datem aspoň 360 dnů výdělečné činnosti, které dosud nebyly ve výši jeho důchodu zohledněny.

K době kratší než 360 dnů nebude možno pro účely zvýšení důchodu přihlédnout. Výdělečné činnosti vykonávané po 31. 12. 2024 se již bude týkat sleva na pojistném, proto ji nebude možno využít pro účely zvýšení důchodu.

Pane ministře, blíží se druhé čtení důchodové reformy a poslanci budou podávat pozměňovací návrhy. Plánujete ještě s opozicí nějaké poslední jednání a hledání kompromisu, třeba o důchodovém věku nebo náročných profesích? (Dan Hladík)

Vážený pane Hladíku, na základě koaličních jednání byl připraven pozměňovací návrh, který se týká úpravy důchodového věku. K úplnému sjednocení důchodového věku pro všechny pojištěnce bez rozdílu pohlaví a počtu vychovaných dětí dojde pro ročník narození 1973 a důchodový věk těchto osob bude činit 65 roků a 8 měsíců, detaily vývoje do sjednocení je možné nalézt v přiložené tabulce. Pro každý další ročník narození se bude důchodový věk zvyšovat vždy o jeden měsíc (1974 – 65 roků a 9 měsíců, 1975 – 65 roků a 10 měsíců atd.).

Pokud jde o tzv. náročné profese, i zde se zvažuje pozměňovací návrh, který by toto upravil.

O důchodu s ministrem: Zásluhovost valorizace 2025, podnikoví hasiči a bonus pro starší důchodce

Dobrý den, pane ministře Jurečko, chtěla bych se zeptat, jak se vypočítává starobní důchod. Já sama mám invalidní důchod 1. stupeň a dcera má 3. stupeň a příspěvek na péči 4. stupeň. Jak se to změnilo a bude se mi tam počítat i příspěvek na bezmocnost? Děkuji za odpověď. (Antošová)

Vážená paní Antošová, pokud si příjemce invalidního důchodu jakéhokoli stupně aktivně nepožádá o přiznání starobního důchodu, pak mu je invalidní důchod vyplácen až do 65 let věku (samozřejmě za předpokladu, že invalidita trvá). Dosažením důchodového věku se invalidní důchod transformuje na důchod starobní, a to bez žádosti přímo na základě zákona.

Tento starobní důchod je vyplácen ve stejné výši, jako byl vyplácen ten invalidní. Pokud si invalidní důchodce požádá o starobní důchod, je mu vypočten standardním způsobem, tj. základní výměra je stejná jako u invalidního důchodu, rovná se 10 % průměrné mzdy (aktuálně 4 400 Kč), procentní výměra činí 1,5 % výpočtového základu za každý celý rok (365 dnů) pojištění. Výše procentní výměry tedy závisí na celkově získané době pojištění a výši příjmů, ze kterých bylo odváděno pojistné. Pro příjemce invalidního důchodu pak ještě platí ochranné opatření, podle kterého nemůže být procentní výměra jejich starobního důchodu vyměřena z nižšího výpočtového základu, než byl vyměřen jejich invalidní důchod. Pokud takto vypočtený starobní důchod vyjde nižší než vyplácený invalidní důchod, plátce důchodu bude nadále vyplácet ten vyšší, tedy výhodnější důchod.

Pobírání zvýšení důchodu pro bezmocnost (před 1. 1. 2007), popř. příspěvku na péči (po 31. 12. 2006), nemá na výši důchodu žádný vliv, ledaže by péče o osobu závislou na pomoci jiné osoby ve stupni II, III nebo IV trvala alespoň 15 roků. V takovém případě by se při výpočtu procentní výměry starobního důchodu pečující osoby porovnávalo, zda je výhodnější zohlednit jako příjem příspěvek na péči nebo hodnotit dobu péče jako vyloučenou dobu.

Podrobnosti k výpočtu důchodu naleznete na webu České správy sociálního zabezpečení: Příručky budoucího důchodce – Česká správa sociálního zabezpečení (cssz.cz).

Dobrý den, pane ministře, jsem ročník 1965. V současnosti mám odpracováno víc jak 42 let, z toho víc jak 20 let ve výrobě autobaterií, to znamená práce s olovem a kyselinou. Součástí tohoto zaměstnání bylo každých půl roku chodit na vyšetření krve. Když byly testy špatné, zaměstnanec byl vyřazen z výroby a vracel se, až byly testy v pořádku. Byly i případy, že zaměstnanec musel změnit zaměstnání, a byly i případy, kdy lidi chodili do předčasných důchodů z důvodu nemocí z povolání. Proto by mě zajímal váš názor, bylo mé povolání méně náročné než povolání zedníka, kuchaře nebo pekaře? Tím v žádném případě nechci snižovat jakékoliv povolání. Ale nevím. že by zedník, kuchař nebo pekař měl přiznán rizikovou výhodu na nezdravé prostředí. Od 19 let s malými přestávkami pracuji na tři směny, myslíte si, že se to nepodepíše na zdraví člověka? Protože jsem ročník 1965, do důchodu půjdu v 65 letech a budu mít poctivě odpracováno 49 let. A proto cítím nespravedlnost z vaší důchodového reformy. Budu rád, když mně odpovíte. S pozdravem. (Radovan Kábrt)

Vážený pane Kábrte, děkuji za dotaz. Návrh na snížení důchodového věku po odpracování stanoveného počtu směn v rizikovém zaměstnání je postaven na kategorizaci prací podle zákona o ochraně veřejného zdraví, nikoli na označení vykonávané profese. Navrhuje se, aby se toto opatření týkalo těch pojištěnců, kteří na konkrétním pracovišti vykonávali práce zařazené v kategorii 4, popř. v kategorii 3, ale tam půjde jen o vybraná rizika, a to celková fyzická zátěž, zátěž teplem, zátěž chladem a vibrace. Do kategorie 4 patří i expozice chemickým látkám a směsím překračující stanovené hodnoty.

Doporučuji Vám, abyste si u svého zaměstnavatele zjistil, do jaké kategorie byly zařazeny práce, které jste u něj vykonával. Za rizikové zaměstnání se bude považovat i zaměstnání vykonávané 10 let zpětně před předpokládanou účinností tohoto opatření, tj. od data po 31. 12. 2014. K době před rokem 2015 se pro daný účel nebude přihlížet, neboť z důvodu uplynutí uschovací doby není už možno spolehlivě prokázat počet odpracovaných směn.

Ministr Marian Jurečka bude na vaše dotazy k důchodům odpovídat i příští měsíc. Můžete nám je zasílat na adresu [email protected]. Do předmětu zprávy napište „O důchodu s ministrem“. Vybereme nejčastější a nejzajímavější dotazy a ministr na ně odpoví v některém z dalších dílů. Dotazů nám chodí opravdu hodně, takže může trvat delší dobu, než se k nim dostaneme. Předchozí díly seriálu si můžete zobrazit tady.

Více k tématu