Ministerstvo popsalo praktické aspekty předčasného důchodu: Má to být krajní varianta

Roste počet lidí, kteří odcházejí do předčasného důchodu. V současné době už ale jeho podmínky nejsou tak výhodné, jako tomu bylo v minulosti. Ministerstvo práce a sociálních věcí popsalo základní rozdíly mezi řádným a předčasným důchodem a upozornilo, že dřívější důchod má finanční úskalí i další omezení.

Foto: České důchody
Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Důvody pro odchod do předčasného důchodu jsou různé, dlouhodobě ale převažují ty zdravotní a osobní. Lidé obvykle žádají o předčasný důchod, když už kvůli zdraví nemohou naplno pracovat, případně když mají nějaké starosti v rodině, třeba se musí starat o své blízké.

Výjimkou byl v tomto ohledu rok 2022, kdy se tisíce lidí rozhodly pro předčasný důchod kvůli finanční výhodnosti – díky dvěma mimořádným valorizacím byl předčasný důchod přiznaný v tomto roce vyšší než řádný důchod přiznaný o rok později. Tato výhoda ale byla jednorázová a nyní se již podobný krok nevyplatí, finančně výhodnější je počkat na řádný důchod.

Celkový počet lidí pobírající předčasný důchod roste, což potvrzují statistiky Českého statistického úřadu i České správy sociálního zabezpečení. Zatímco ještě v roce 2010 to bylo 19 % důchodců, v roce 2022 už to bylo 29 % a v loňském roce pak 31 %.

Trvalé snížení důchodu

Ministerstvo práce a sociálních věcí nyní uvedlo, že předčasný důchod nemá být standardním řešením, ale mělo by jít spíše o krajní variantu. „Do předčasného důchodu můžete odejít nejdříve 3 roky před dosažením důchodového věku. Má to však jistá úskalí, a to především finanční. Předčasný důchod znamená trvalé snížení důchodu,“ upozornil úřad.

„Průměrná výše nově přiznaného předčasného starobního důchodu v roce 2022 dosáhla 18 221 Kč, byla tedy o 2 220 Kč nižší než při dosažení řádného důchodového věku,“ uvedla Markéta Pištorová z odboru statistik rozvoje společnosti Českého statistického úřadu.

​Možnosti přivýdělku jsou taktéž značně omezené. Není například možné pracovat vedle předčasného důchodu na poloviční úvazek v původním zaměstnání.

„Je-li v období do data dosažení důchodového věku vykonávána výdělečná činnost zakládající účast na důchodovém pojištění, výplata předčasného starobního důchodu nenáleží. Pokud člověk začne vykonávat takovouto výdělečnou činnost, je jeho povinností tuto skutečnost oznámit plátci důchodu a ten výplatu předčasného starobního důchodu zastaví. Byl-li důchod již vyplacen za období, v němž pojištěnec vykonává výdělečnou činnost, musí jej plátci důchodu vrátit. O obnovení výplaty důchodu je možno požádat až po ukončení výdělečné činnosti nebo od dosažení důchodového věku,“ vysvětlil Tomáš Machanec, ředitel odboru sociálního pojištění Ministerstva práce a sociálních věcí.

Jen malé práce a přivýdělky

To je hlavním rozdílem oproti řádnému důchodu, kdy možnosti přivýdělku nijak omezeny nejsou, a naopak jsou podmínky pro důchodce výhodnější. Jsou však i možnosti, jak si přivydělat při předčasném starobním důchodu. Lze například vykonávat takzvané zaměstnání malého rozsahu (například na základě dohody o pracovní činnosti do určité hranice příjmu) nebo zaměstnání na základě dohody o provedení práce (do částky 10 000 Kč hrubého měsíčně). Kompletní přehled povolených a zakázaných přivýdělků je popsaný v tomto článku.

Podstatné je, že toto omezení výdělku se sice vztahuje pouze na dobu před dosažením řádného důchodového věku, ale krácení důchodu je trvalé. „Je tedy nutné zvážit, zda pak peníze nebudou přeci jen chybět, až na zajištění přivýdělku nebude s přibývajícím věkem dostatek sil,“ zdůraznilo ministerstvo.

Foto: České důchody

Předčasný důchod: Vše, co potřebujete vědět

129 179  včetně DPH

Více informací

Více k tématu