Chůze s holemi posílí více svalů a odlehčí kyčlím: Lepší je nízká obuv a rukavička místo poutka

Chůze s holemi je prospěšná pro tělo i duši. Má příznivý vliv na oběhový systém a posílíme při ní více svalových skupin než při běžné chůzi nebo běhu. Pokud ji navíc obohatíme o částečné ochlazování končetin v ledové vodě, můžeme dosáhnout maximálního léčebného účinku na celý organismus. Kdy je vhodné s nordic a priessnitz walking začít a pro koho jsou tyto sporty vhodné? Na otázky portálu České důchody odpovídaly lektorky STOB Jana Sedláčková, Ludmila Boháčová a lektorka klimatoterapie Jana Preislerová.

Foto: Adobe Stock
Důchodkyně zkoušejí nordic walking. (ilustrační foto)

Co je nordic a priessnitz walking a jaký je mezi nimi rozdíl?

Nordic walking je sportovní aktivita, při které se využívají speciální hole. Tyto hole se mohou plést s takzvanými trekovými, základním rozdílem je uchycení dlaně do speciálních rukaviček.

Priessnitz walking je obohacení nordic walkingu o celostní klimatoterapii, která spojuje pohybovou aktivitu a dechová cvičení s částečným ochlazováním končetin podle Vincenze Priessnitze, a tím umožňuje dosáhnout maximálního léčebného účinku na celý organismus. Vychází ze znalostí klasické medicíny, tradičních východních léčebných postupů a osvědčených metod Vincenze Priessnitze.

Jaký vliv na zdraví mají tyto techniky?

Jednoznačně velký. Chůze ve svižnějším tempu působí blahodárně na srdce a celý oběhový systém, zlepšuje tedy fyzickou kondici. Chůze s holemi zvyšuje oproti samotné chůzi tepovou frekvenci až o 13 %. Přesto se tepová frekvence nachází v oblasti, ve které se dlouhé hodiny můžeme cítit dobře, a přitom je spotřeba energie o mnoho vyšší než při běžné chůzi.

Pravidelné provozování nordic a priessnitz walking přispívá tedy k redukci váhy, má příznivý vliv na oběhový systém, imunitu i psychiku. Díky zapojení horní části těla posílíte více svalových skupin než při běžné chůzi nebo běhu, a to včetně trupu, břišních i zádových svalů, ale také paží.

Použitím holí odlehčíte kolena, kotníky a kyčle, hole tedy napomáhají zvládat i problémy s pohybovým aparátem (bolesti páteře, kloubů a svalů). Díky střídání úchopu (před tělem) a uvolnění dlaně (za tělem) rozproudíte lymfatický systém. Při správné chůzi zpevníte střed těla, zlepšíte celkovou stabilitu. Nordic a priessnitz walking je vhodným rehabilitačním doplňkem po operacích a úrazech.

Kdy a kde je vhodné se těmto aktivitám věnovat?

Nordic a priessnitz walking je celoroční sport. Platí známé rčení, že není špatné počasí, nýbrž nevhodné oblečení. Období jara a podzimu, kdy je venku chladněji a teplota do 20 stupňů, jsou pro svižnou chůzi nejpříjemnější, ale jinak můžeme tento sport provozovat celoročně.

V zimě je doporučeno teplejší oblečení v několika vrstvách, které absorbuje pot a zároveň je neprodyšné nebo nepromokavé. Důležité jsou také rukavice a pokrývka hlavy. Pokud je venku kluzko, je vhodná turistická obuv.

Pro priessnitz walking je naopak výhodné, když je k dispozici chladná voda k ochlazování končetin, případně sníh. Pro priessnitz walking je tedy důležitá volba terénu, který poskytuje vhodný zdroj chladné vody (nejčastěji potoky, studánky, prameny). Na mnoha místech už můžeme nalézt takzvané vodoléčebné stezky s různými bazénky či koryty s protékající vodou.

Foto: Se souhlasem I. Málkové

Pro koho je nordic a priessnitz walking vhodný?

Je vhodný pro všechny generace bez ohledu na věk, váhu a kondici. Důležité je mít chuť se hýbat. Nordic a priessnitz walking je určitě vhodný také pro osoby v seniorském věku. Každý může své tempo upravit na základě svých potřeb a možností.

Efektem účinnosti této sportovní aktivity se zabývala řada studií zahrnujících tisíce pacientů a prokázala při déletrvajícím provozování pozitivní vliv na klidovou tepovou frekvenci, krevní tlak, celkovou zdatnost, maximální spotřebu kyslíku a kvalitu života u osob s různými chorobami (například hypertenzí, diabetem a kardiovaskulárními chorobami). Prokázalo se i zlepšení metabolismu glukózy u prediabetických jedinců.

Nordic walking uvolňuje svalové napětí v oblasti zádových a ramenních svalů a šetří klouby dolních končetin, což umožňuje provozovat tento „sport“ i lidem po operacích kyčelních a kolenních kloubů. Vzhledem ke snížené zátěži kloubů dolních končetin je nordic walking velmi vhodný pro osoby s obezitou, artrózou a osteoporózou.

Kardiolog Vladimír Tuka: Lidé si nevědomky škodí a zkracují život. Stačí se hýbat 150 minut týdně

Potřebují na tyto sporty lidé speciální vybavení?

Základním vybavením pro nordic walking jsou speciální hole určené k této aktivitě. Rozdíl mezi nordic walking a trekovými holemi spočívá zejména v jejich hmotnosti – hole na nordic walking jsou lehčí, nebývají odpružené a na konci mají rukavičku, nikoliv poutko.

Další vybavení přímo na nordic walking není třeba – pevná nízká obuv, ideálně trailové nebo trekové nekotníkové boty a oblečení v několika vrstvách dle počasí, které využíváme při jiných venkovních aktivitách. Pro priesnitz walking pak stačí malý ručník, do kterého si otřeme po ochlazování končetiny.

Je důležitá technika?

Správná technika je pro nordic walking velmi důležitá, proto je doporučeno vzít si alespoň na začátek instruktora, který vám ukáže a postupným zapojováním jednotlivých kroků naučí, jak na to. Upozorní a poukáže na mnohé chyby, kterými si můžeme dokonce uškodit. Zájemci o výuku nordic i priessnitz walkingu se mohou účastnit kurzů pořádanými společností STOB, které zahajují v půlce září. Můžete se také zúčastnit Dne zdraví 19. října 2024, kde budou zdarma ukázkové hodiny Nordic walkingu včetně celodenního poradenství u stánku s možností zakoupení holí.

Foto: Se souhlasem I. Málkové

Jak vypadá priessnitz walking s ochlazováním ve studené vodě?

První částí je rehabilitační chůze s holemi nazývaná nordic walking. K tomu se přidá nejprve ochlazování horních končetin, tedy rukou a předloktí. Doba ochlazení se řídí individuální tolerancí, měla by se přerušit při nepříjemném pocitu či bolesti. Ponoření do chladné vody se pozvolna prodlužuje až na několik minut.

Studená voda způsobí lepší prokrvení organismu a má pozitivní vliv na neurovegetativní systém. Stimuluje nervový systém parasympatikus, který nám vnáší do života klid a uvolnění. V dnešní hektické době je v převaze sympatikus a ten způsobuje napětí. Proto má ochlazování studenou vodou příznivý vliv na psychiku.

Po ochlazení horních končetin se pokračuje chůzí s holemi a po dosažení opětovného prohřátí následují dechová cvičení. Prohloubení dechu přispívá k uvolnění svalů vlivem zvýšeného okysličení svalové tkáně a zlepšením odplavování kyseliny mléčné. V další fázi následuje znovu zahřátí chůzí, a nakonec se ochlazují dolní končetiny po kolena podle stejných pravidel jako horní končetiny.

Nohy se ochlazením uvolní a chodci ve výsledku cítí prohřátí a nebývalou lehkost. Při delším provozování priessnitz walkingu se udává vymizení problému „stále studených nohou“.

TIP: Nordic walking a další cvičení si můžete zdarma vyzkoušet na Dni zdraví, který proběhne 19. října 2024 od 10:00 do 17:00 v prostorách konferenčního centra City, Na Strži 65/1702, Praha 4. Kromě ukázkových lekcí se můžete zúčastnit přednášek na různá témata, nechat si změřit složení těla nebo využít zdravotní konzultaci s odborníky a lékaři u stánků.

Zdroje: Otázky o nordic walkingu zodpověděla Jana Sedláčková, lektorka STOBu pro nordic walking, otázky o priessnitz walkingu zodpověděla Jana Preislerová, zakladatelka priessnitz walking a lektorka klimatoterapie, otázky o kurzech priessntz walkingu a správné technice zodpověděla Ludmila Boháčová, lektorka a vedoucí kurzů STOB priessnitz walkingu

Foto: Adobe Stock (hlavní), se souhlasem Ivy Málkové a STOB (v textu)

Více k tématu