Více peněz pro chudší seniory: Začíná se řešit minimální důchod pro všechny

Češi by mohli dostávat garantovaný minimální důchod, a to bez výjimek. Vyplývá to ze závěrů jednání důchodové komise, která připravuje podklady pro případné budoucí změny důchodů. Šlo by o zásadní změnu, protože v současné době na starobní důchod nedosáhne každý. Zatím se ale přesně neví, o jak vysokou částku by mělo jít a kdy by se minimální důchody začaly vyplácet.

Foto: Pixabay
Senioři by uvítali mimořádný příspěvek k důchodu. (ilustrační foto)

O tom, že by se mohl začít vyplácet minimální důchod všem seniorům, diskutovala na listopadovém jednání komise pro spravedlivé důchody. Přesná částka zatím nebyla konkrétně stanovena, nicméně v průběhu jednání se hovořilo o přibližně 30 procentech průměrné mzdy.

„V navrhovaném materiálu byly tři varianty. Variantou taktéž bude ta, kde by byl nulový dopad na veřejné finance. Ukazovali jsme rozpětí asi 10 000 až 11 000 korun. Vše je činěno s ohledem na stav veřejných financí. Budou se rozpracovávat jednotlivé modely a v tuto chvíli bych nerada predikovala, zda ta částka bude 10 000, 6 000, 11 000,“ uvedla po jednání předsedkyně komise Danuše Nerudová.

Maláčová: Důchody nejsou důstojné, chudoba ve stáří má ženskou tvář

Detaily se brzy prodiskutují

Další detaily by se měly řešit na nadcházející schůzi komise v pátek 10. ledna. A není vyloučeno, že právě tam padne i první konkrétní částka. Připravovat se budou také podrobnější odborné materiály, které budou řešit případné rozdělení nynějšího veřejného důchodového pilíře na dva.

NÁROK NA DŮCHOD

Podle současné legislativy nemá každý automaticky nárok na starobní důchod. Musí být splněna podmínka minimálního počtu odpracovaných let. Standardně jde o 35 let, ale za jistých životních okolností to může být i méně. Do této doby se počítá třeba i vojna, péče o dítě a částečně také studium před rokem 2010 a nezaměstnanost.

Zatím to vypadá, že z nově vzniklého nultého důchodového pilíře by se hradila solidární část penze z daní, tedy zmíněný minimální důchod. Z prvního pilíře, což je současný pilíř, by pak senioři dostávali zásluhovou část důchodu, která by se platila z vybraného sociálního pojištění.

Musí se řešit i stabilita systému

Pokud by se minimální důchod zavedl, je otázkou, nakolik by se to dotklo státního rozpočtu. Úřad Národní rozpočtové rady nicméně ve své analýze uvedl, že zavedení tohoto důchodu bez dalších opatření by narušilo stabilitu veřejných financí.

„Například pro minimální důchod na úrovni 10 000 korun měsíčně by dodatečné fiskální náklady na jeho zavedení dosáhly 3,6 miliardy korun ročně. Pokud by minimální důchod činil 12 000 korun měsíčně, šlo by už o 12,3 miliardy korun ročně,“ stojí v analýze. A dále se dodává, že by bylo nutné zavést další opatření, která by zajistila vyšší celkové příjmy důchodového systému, nebo která by snížila náklady v jiné části systému. Jinými slovy, buď se více peněz vybere, nebo se někde jinde škrtne.

Lidé pečující o děti nebo blízké mají nižší důchody. Nespravedlnost má skončit

Zatím jde pouze o téma k diskusi a neexistuje konkrétní návrh zákona, který by minimální důchod zavedl. Není ale vyloučeno, že taková změna bude součástí připravované důchodové reformy, na které nyní pracuje ministerstvo práce a sociálních věcí. Pak by mohla být novinka zavedena už v nejbližších letech.

Tisíce lidí s velmi nízkým důchodem

V současné době je v Česku více než 20 tisíc seniorů, kteří pobírají důchod nižší než 5000 korun. Ukazují to údaje důchodové ročenky za rok 2018. Jde obvykle o lidi, kteří nemají dostatečný počet „odpracovaných“ let nebo měli v práci velmi nízké platy. Mohou to být také lidé, kteří v době svého aktivního pracovního života odváděli na sociálním pojištění nízké částky, například kvůli tomu, že částečně pracovali takzvaně „načerno“.

NÁVOD ZDARMA: Jak požádat o výpis důchodového pojištění

V návodu se krok za krokem dozvíte, jak požádat o výpis „odpracovaných“ let. Návod zasíláme zdarma na váš e-mail. Automaticky vás také zařadíme do našeho důchodového newsletteru, ve kterém vysvětlujeme pojmy k důchodům, upozorňujeme na nové návody a pravidelně informujeme o důležitých novinkách. Z odběru se můžete kdykoliv odhlásit.

    Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

    Více k tématu