Do penze stejně jako muži. Ženám bez dětí skončí výhoda nižšího důchodového věku

Bezdětným ženám skončí výhoda, která jim umožňovala odejít do důchodu dříve než muži. Příští rok se totiž začíná „lámat“ věková hranice a důchodový věk se začne rychle sjednocovat i ženám s jedním nebo dvěma dětmi.

Foto: Pixabay
Výchova dětí by mohla zvýšit důchod. (ilustrační foto)

Ženy v současné době mohou do důchodu odcházet v nižším věku než muži. Zatím to platí pro všechny ženy, ale od příštího roku tato úleva skončí bezdětným ženám. Platí to pro ženy narozené roku 1957 a později.

Ženy narozené v roce 1956, které nemají žádné děti, mohou jít důchodu o čtyři měsíce dříve než muži. Konkrétně ve věku 63 let a dvou měsíců, zatímco muži mají důchodový věk stanovený na 63 let a šest měsíců. Rok 2020 ale bude v tomto ohledu zlomový, protože bezdětné ženy od tohoto roku půjdou do důchodu ve stejném věku, a to konkrétně v 63 letech a osmi měsících. Stanovuje to zákon o důchodovém pojištění.

Kdy půjdete do důchodu?

Spočítejte si přesné datum a počet dnů, kolik ještě musíte pracovat!

KALKULAČKA DŮCHODOVÉHO VĚKU (klikněte zde)

Rozdíl až šesti let

Důchodový věk nyní roste ženám rychleji než mužům, protože cílem je jeho sjednocení na 65 letech. Nyní platí, že čím více dětí žena porodila, o to dříve může do důchod odejít. Například ženy s dvěma dětmi nyní odcházejí do důchodu přibližně o necelé čtyři roky dříve, ženy s pěti a více dětmi dokonce až o šest let dříve.

Pokud se nic nezmění, poslední rozdíl padne v roce 2037 a bude se týkat právě žen s pěti a více dětmi. Právě od tohoto roku půjdou všichni bez výjimky do důchodu v 65 letech.

Opatření k rození dětí

Rozdílný důchodový věk mužů a žen funguje od roku 1965. Tehdy muži odcházeli do důchodu v 60 letech, bezdětné ženy v 57 letech a ženy s pěti a více dětmi dokonce už v 53 letech. Šlo o víceméně mezinárodní unikát a toto opatření mělo motivovat k rození více dětí, protože v dané době neměl stát finance na zvyšování přídavků na děti.

Více k tématu