Lidé pečující o děti nebo blízké mají nižší důchody. Nespravedlnost má skončit

Nová důchodová komise představila návrh, který řeší nízké penze lidí starajících se o děti nebo nemohoucí příbuzné. Důchod za dobu péče by se měl v budoucnu dopočítávat z průměrné mzdy v Česku.

Zdroj: Mendelova univerzita
Předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová

Lidé, kteří delší dobu pečují o děti nebo nemocné příbuzné, po nástupu do penze výrazně tratí. Jejich důchody jsou totiž nižší, protože v době, kdy pečují, nemají žádné příjmy, což se pak do výše důchodu promítá.

To by se ale v dohledné době mohlo změnit. Důchodová komise v čele s Danuší Nerudovou totiž po pátečním jednání předložila konkrétní návrh, podle kterého by se dané období započítávalo i finančně – místo nuly by se brala pro výpočet průměrná mzda.

Důchodová komise

Komisi představila na konci letošního ledna ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V čele stojí rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová a její součástí jsou zástupci parlamentních stran, odborů, zaměstnavatelů i neziskových organizací. Komise se má nejprve zaměřovat na nižší penze žen a možnost dřívější penze pro lidi v náročných profesích, pak na příjmy důchodové soustavy a také na pozůstalostní důchody.

Komise navrhuje také změnu u vyloučené doby, která se automaticky vyřazuje při stanovení základu příjmu pro výpočet důchodu, aby celkový nižší výdělek nesnižoval výslednou důchodovou částku. Podle návrhu by se měla prodloužit při péči o dítě ze čtyř na sedm nebo devět let. To by mohlo usnadnit dřívější návrat do práce, třeba na částečný úvazek.

Důchod až o 400 korun vyšší

Podle Nerudové by tato opatření ve výsledku mohla zvýšit starobní důchody pečujících o 170 až 400 korun. „Komise uzavřela jeden velký balíček, jedno velké téma, kterému se od svého ustavení věnovala,“ řekla po jednání komise.

Návrh z pera důchodové komise bude projednávat vládní koalice (ANO a ČSSD). Pokud se shodnou, vznikne legislativa, kterou pak budou muset schválit zákonodárci. Další jednání komise je naplánováno na 11. října.

Více k tématu