Vyvážení zásluhovosti a důchodový věk: Ministr Stanjura nastínil směřování debaty o reformě

Pokud někdo roky nadprůměrně přispívá do systému, zaslouží si nadprůměrný důchod. Je o tom přesvědčen ministr financí Zbyněk Stanjura, který zároveň podotkl, že politiky čeká debata o navýšení důchodového věku. Případné změny se ale budou týkat lidí mladších 50 let.

Foto: Úřad vlády ČR
Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Ministr financí Zbyněk Stanjura si myslí, že politici musí najít odvahu udělat změny parametrů důchodového systému, přičemž je předem jasné, o čem se bude diskutovat. „Nic jiného než to, co vymyslely a doporučily různé komise roky dozadu, už nevymyslíme. Takže potřebujeme politickou odvahu a většinu,“ uvedl Stanjura v rozhovoru pro časopis Euro s tím, že v příštím roce bude klíčové dosáhnout politické shody a dokončit návrh reformy.

Podle ministra bude základem debaty mezi vládními stranami vyvážení míry solidarity a zásluhovosti a také navýšení důchodového věku. „Důchody musejí zachovávat dva prvky, a to solidaritu, ale i zásluhovost. Pokud někdo roky do systému nadprůměrně přispívá, zaslouží si mít nadprůměrný důchod. Takže nás čeká zaprvé debata o vyvážení těchto dvou principů a zadruhé debata, které se nevyhneme, a tou je navýšení věku odchodu do důchodu,“ vysvětlil bez dalších podrobností.

Zásluhovost nyní pokulhává

V současné době jsou důchodová pravidla nastavena spíše solidárně, takže u lidí s nižšími výdělky nedochází po odchodu do důchodu k natolik výraznému propadu příjmů jako v případě těch s průměrnými a nadprůměrnými příjmy. Důvodem je skutečnost, že vyšší příjmy se do důchodu započítávají jen omezeně a nad určitou hranici vůbec. Mohou za to takzvané redukční hranice.

Problematikou zásluhovosti důchodů se v minulosti zabýval také Ústavní soud, a dokonce v roce 2010 zrušil část zákona, která nezajišťovala dostatečnou míru tohoto principu. Od té doby se otázka zásluhovosti v politické debatě pravidelně vrací. Je přitom zřejmé, že zásluhovost momentálně pokulhává.

Myslí si to také předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský. „Velké množství lidí má podle algoritmu, kterým je dneska stanoven výpočet důchodu, možnost – pokud měli průměrný nebo podprůměrný příjem – mít relativně důstojný starobní důchod. U té části lidí, kteří měli vysoké příjmy, je odchod do důchodu skutečným propadem z hlediska standardu, ve kterém žili, dokud byli aktivně činní. Tady tedy evidentně princip solidarity převládl nad principem zásluhovosti,“ uvedl Rychetský v nedávném rozhovoru pro České důchody. Současně ale dodal, že nalezení vyváženosti obou principů je úkolem politiků, nikoliv soudu.

O případné změně důchodového věku bude současná vláda rozhodovat v roce 2024. Například premiér Petr Fiala ale naznačil, že ke zvýšení v tomto volebním období nedojde. Více jsme o tom psali v tomto článku.

Pavel Rychetský: U důchodů princip solidarity evidentně převládl nad zásluhovostí

Otázka minimálního důchodu

Ministr Zbyněk Stanjura dále konstatoval, že v rámci reformy se bude řešit také zvýšení minimálního důchodu, a to tak, aby zajistil důstojný život ve stáří. „Na tom se mohou všichni shodnout, ale neshodnou se už, jak vysoký má být. A to není dořešeno,“ řekl ministr.

Podle návrhů poslední důchodové komise, o které se chce současná vláda rovněž opírat, by měl minimální důchod vycházet z průměrné mzdy v Česku. To znamená, že by se částka každý rok zvyšovala podle toho, jak rychle by rostly mzdy. Původní plány důchodové komise hovořily o 30 procentech průměrné mzdy, takže by se minimální důchod vždy zvyšoval tak, aby byl právě na této úrovni. Průměrná mzda v roce 2022 činí 40 086 korun, což by znamenalo minimální důchod na úrovni asi 12 000 korun. Jak ale budou nakonec parametry minimálního důchodu vypadat, není jasné a koaliční strany o tom budou diskutovat.

Zásadní podle ministra Stanjury je, že případné změny se nebudou týkat stávajících důchodců nebo těch, kteří půjdou do důchodu v nejbližších letech. „Jakékoli změny parametrů se budou týkat lidí 50 minus. Současní penzisté nebo ti, co mají krátkou dobu do penze, zůstanou beze změny. Nedostali by dost času na to, aby změnili své chování, nemohli by se připravit. Takže se musíme soustředit na ty mladší, kteří už dostanou šanci použít jiný nástroj a naspořit si dostatek peněz do penze,“ upřesnil Stanjura ve zmíněném rozhovoru.

Portál České důchody oslovil ministra Stanjuru s žádostí o rozhovor, aby mohl své vize ohledně reformy více rozvést. V tuto chvíli ale odmítl s odůvodněním, že téma bude teprve předmětem koaličních jednání.

Foto: Úřad vlády ČR

Více k tématu